Home » Când, unde, cum » Amenzi de mii de lei pentru această greșeală banală! Șoferii români ar putea să plătească scump pentru asta. Propunerea a trecut de Senat

Amenzi de mii de lei pentru această greșeală banală! Șoferii români ar putea să plătească scump pentru asta. Propunerea a trecut de Senat

Toader Mihai / 19.10.2021, 16:33
Amenzi de mii de lei pentru această greșeală banală! Șoferii români ar putea să plătească scump pentru asta. Propunerea a trecut de Senat

Veste proastă pentru conducătorii auto care parchează mașina pe trotuare și nu lasă destul spațiu pentru pietoni. Pentru această greșeală banală, șoferii pot plăti scump, riscând să fie sancționați cu amenzi care pot ajunge și la câteva mii de lei.

Amenzi de mii de lei pentru șoferii care fac această greșeală banală

Potrivit unei propuneri legislative adoptate tacit de Senatul României, cei care parchează mașinile pe trotuare și nu lasă spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni, riscă amenzi usturătoare. Mai exact, propunerea menționată are în vedere modificarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice.

Concret, prin aceasta se urmărește introducerea unor amenzi uriașe pentru ”nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”.

Ce amenzi ar putea riscă șoferii care nu respectă această regulă

Ei bine, sancțiunea pentru abaterea de la această regulă va fi încadrată în clasa IV de amenzi, în consecință, conducătorii auto care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați cu de la 9 până la 20 de puncte amendă, dar și cu șase puncte de penalizare. Potrivit legislației în vigoare, un punct de amendă reprezintă valoric 10 % din salariul minim brut pe economie, însă prin excepție, între 1 ianuarie și 31 decembrie anul curent, acesta are o valoare de 145 de lei.

Așadar, dacă face un calcul matematic simplu, ne vom da seamă că conducătorii de autovehicule care parchează pe trotuar fără să lase pietonilor spațiu de cel puțin un metru, vor risca o amendă cuprinsă între 1.305 și 2900 de lei. Ei bine, asta dacă nu luăm în calcul excepția menționată mai sus. După cum bine știm, salariul mediu brut a fost stabilit de Executiv la valoarea de 2.300 de lei, așadar, un punct de amendă ar fi 230 de lei, fapt care ar duce automat la o amendă mult mai mare.

Amenzi de mii de lei pentru șoferii care fac această greșeală
Amenzi de mii de lei pentru șoferii care fac această greșeală

Este foarte important să menționăm faptul că, propunerea legislativă despre care vorbim nu se aplică deocamdată. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie mai întâi adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

De ce este necesară această modificare. Ce spun inițiatorii proiectului

Conform inițiatorilor acestei propuneri legislative, sunt de părere că este absolut necesară luarea unor astfel de măsuri pentru a proteja și facilita circulația pietonilor pe trotuare, mai ales în cazul persoanelor cu dizabilități și a celor care însoțesc copiii. Dacă stăm bine și ne gândim, ar fi foarte greu (chiar imposibil în unele cazuri) pentru o persoană în scaun cu rotile sau pentru o mamă cu căruciorul să treacă printr-un spațiu mic.

”În ultimii ani, România a cunoscut o creștere accelerată a fenomenului urbanizării. Acest lucru determină în multe cazuri găsirea unor soluții „informale” pentru parcare, în fapt de-a dreptul ilegale/abuzive, vehiculele fiind parcate pe trotuare, piste pentru bicicliști, pe spații verzi etc. Acest aspect creează dificultăți pietonilor, bicicliștilor și altor utilizatori ai drumurilor și trotuarelor, și în același timp accentuează și problemele legate de trafic”, după cum se arată în expunerea de motive.