Home » Când, unde, cum » Bărbatul care a supraviețuit, după ce o bară de metal i-a trecut prin craniu. Cum i-a schimbat viața accidentul dramatic

Bărbatul care a supraviețuit, după ce o bară de metal i-a trecut prin craniu. Cum i-a schimbat viața accidentul dramatic

Alexandru Cazacu / 25.03.2022, 12:15
Bărbatul care a supraviețuit, după ce o bară de metal i-a trecut prin craniu. Cum i-a schimbat viața accidentul dramatic

Astăzi vă vom spune povestea incredibilă a lui Phineas Gage, bărbatul care a supraviețuit, după ce o bară metalică i-a trecut prin craniu. Tija cântărea nu mai puțin de 7 kilograme și i-a distrus o parte din lobul frontal. Cum a fost posibil așa ceva și cum i-a schimbat viața accidentul dramatic lui Phineas, puteți afla în continuarea acestui articol.

Bărbatul care a supraviețuit, după ce o bară de metal i-a trecut prin craniu

Întâmplarea a avut loc la data de 13 septembrie 1848, când Phineas Gage a fost victima unui teribil accident de muncă, atunci când o tijă de metal ia trecut prin craniu. La vremea respectivă, Phineas lucra la o companie de căi ferate din Statele Unite ale Americii, fiind maistru într-o echipă de construcții feroviare.

În ziua accidentului, în timp ce manevra un dispozitiv pentru a introduce praful de pușcă între roci, o explozie neprevăzută i-a propulsat bara de metal în craniu. În mod miraculos, tânărul american a supraviețuit incidentului.

Bara de metal a intrat prin obraz și a ieșit prin vârful craniului lui Phineas Gage

Tija de metal cu care lucra Phineas Gage cântărea în jur de 7 kilograme. În urma exploziei, aceasta i-a pătruns prin obrazul stâng și i-a ieșit prin vârful capului, distrugându-i o parte din creier. În vârstă de 25 de ani, el a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Ajuns la spital, medicul de serviciu avea să înrăutățească lucrurile, după ce și-a folosit degetele pentru a îndepărta metalul din craniu, iar rana s-a infectat. Cum era și de așteptat, Phineas a intrat într-o stare de comă.

Ajuns în această situație, medicii nu i-au dat prea multe șanse de supraviețuire. Cu toate acestea, el și-a revenit ulterior și s-a întors acasă în New Hampshire. Deși a reușit să supraviețuiască cumplitului accident, prietenii și familia lui Phineas au observat o schimbare majoră în comportamentul său. Înainte de incident, el era o persoane cumsecade și respectuoasă, însă devenise acum irascibil, antisociale, neliniștit și predispus la violență.

Bărbatul care a supraviețuit după ce o bara de metal i-a trecut prin craniu
Bărbatul care a supraviețuit după ce o bara de metal i-a trecut prin craniu

A fost concediat din cauza comportamentului

Chiar și colegii săi de muncă spuneam că Phineas Gage nu mai este bărbatul care era înainte. Așadar, din cauza condiției sale psihice și a comportamentului, el a fost concediat de la compania feroviară. Ulterior s-a angajat la o fermă din localitatea unde locuia, iar apoi a devenit șofer de diligență. Având locuri de muncă mai ușoare și mai liniștite față de cel de la căile ferate, sănătatea mintală a lui Gage s-a îmbunătățit, iar el a devenit mai sociabil.

Din nefericire, din cauza convulsiilor provocate de traumele craniene, Phineas a decedat la vârsta de doar 35 de ani. Cu toate acestea, cazul său este adesea amintit în studiul neuropsihologiei. Conform specialiștilor în domeniu, cortexul frontal ar fi responsabil în schimbarea caracterului unui om.

Câțiva ani mai târziu, în 1867, trupul neînsuflețit a lui Phineas Gage a fost exhumat. În zilele noastre, atât craniul său, cât și bara metalică cu pricina sunt expuse în Muzeul de Anatomie al Universității Harvard.