Home » Când, unde, cum » Bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu. Ce a spus despre ultima dorință a dictatorului

Bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu. Ce a spus despre ultima dorință a dictatorului

Manolică Anca / 24.11.2021, 12:42
Bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu. Ce a spus despre ultima dorință a dictatorului

Nicolae Ceaușescu a fost, fără doar și poate, omul care a marcat pentru totdeauna istoria țării noastre. Din acest motiv, momentul execuției lui și a Elenei Ceaușescu a făcut înconjurul lumii și, chiar și la 32 de ani distanță, încă mai reprezintă un subiect de dezbatere inepuizabil. Iată ce a povestit bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu și care a fost dorința dictatorului în ultimele clipe.

25 decembrie 1989. Execuția ultimului tiran al României

25 decembrie 1989. Ziua în care dictatura ceaușistă avea să ia sfârșit. Însă, pentru ca viitorul țării noastre să se schimbe a fost nevoie ca un număr extrem de mare de oameni să moară atunci. În fiecare an, la sfârșit de decembrie, ne amintim cu ochii în lacrimi de toți aceia care și-au dat viața, voit sau nu, pentru români și un viitor mai bun.

Mișcările de stradă din marile orașe ale României aveau să schimbe atunci direcția politică a țării, conducând la înăbușirea regimului comunist. Din păcate, a curs și mult sânge. Instalarea libertății a adus cu ea și curmarea vieților a multor oameni nevinovați.

Cine este bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu

În dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989, opt paraşutişti din Boteni s-au îmbarcat în două elicoptere pentru o „misiune de gradul zero”. Căpitanul Ionel Boeru și cei șapte subofițeri din subordinea sa habar nu aveau pe cine merg să execute și ce urma să se întâmple. Ionel Boeru se oferise chiar el voluntar pentru o misiune „de Crăciun”, o misiune care avea să se termine cu execuția soților Ceaușescu.

Procesul soților Ceaușescu a început în data de 25 decembrie 1989, la ora 13:20, și s-a terminat la ora 14:30. Imediat, tribunalul s-a retras într-o sală alăturată, pentru deliberare. După numai 10 minute, completul de judecată condus de Gică Popa şi Ioan Nistor, judecători militari şi de maiorul de justiţie Dan Voinea, a reintrat în sală, iar Gică Popa a dictat sentința:

„Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii…”

Ionel Boeru, bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu
Ionel Boeru, bărbatul care i-a executat pe soții Ceaușescu

Ionel Boeru, şeful comandoului de paraşutişti şi şeful plutonului de execuţie, este cel care i-a și păzit pe cei doi soți în timpul procesului. El a vorbit despre starea celor doi soți înainte de judecată. Dacă despre el a spus că era un bărbat îngrijit care mirosea frumos a parfum, dar pe ea a descris-o ca o femeie a străzii, murdară.

„Dacă Nicolae Ceaușescu avea un miros de om îngrijit, spălat, parfumat chiar, ea nu. Ea avea un miros de femeie de pe stradă, cum să spun eu, care a făcut pe ea, care era murdară, deci nu avea un miros… chiar era jenantă problema.”, a povestit Ionel Boeru, bărbatul care i-a păzit și ulterior executat pe soții Ceaușescu.

Ofițerul are și astăzi remușcări

Ionel Boeru, care la acea vreme avea 31 de ani, a dezvăluit că „încă mai este nervos” din pricina acelor evenimente, chiar și după zeci de ani de la execuție. Acum colonel în rezervă, el a povestit că execuția fostului cuplu prezidențial i-a marcat profund viața.

Boeru are remușcări din pricina faptului că a omorât doi oameni neînarmați, însă ca militar spune că nu a avut de ales. „Ministrul m-a întrebat dacă pot să fac asta. I-am răspuns da. Ce puteam să spun?”, a rememorat ofițerul pentru The Guardian, în 2014.

Parașutistul știe cu certitudine că din gloanțele lui au murit soții Ceaușescu. Din cei trei militari aflați în plutonul de execuție, unul s-a blocat, iar altul a tras doar câteva gloanțe pentru că nu îți pusese arma la foc automat.

„Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva”, a spus Ionel Boeru.

Ultima dorință a dictatorului

Cu toate că procedura prevedea ca soții Ceaușescu să fie executați separat, ei au cerut să moară împreună. Și iată că această ultimă dorință le-a fost îndeplinită. Ambii au fost executați pe 25 decembrie, de Crăciun, la ora 14:50, în spatele unei toalete, într-o curte, pe un ger cumplit.

Ei au fost escortați afară pe țipetele obsecene ale Elenei la adresa unui sergent și pe Internaționala cântată de Ceaușescu. În drumul spre locul execuției, Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”. Au fost aliniați repede în fața zidului și mitraliați cu gloanțe Kalașnikov. În numai câteva secunde totul lua sfârșit, iar românii aveau să inspire, în sfrâșit, aer de libertate! Pedeapsa cu moartea a fost abolită în România după executarea soților Ceaușescu.