Home » Când, unde, cum » Bazilica Sfântul Petru din Roma, cea mai mare biserică creștină din lume. Istoria neștiută. Când și de ce a fost construită în acest loc

Bazilica Sfântul Petru din Roma, cea mai mare biserică creștină din lume. Istoria neștiută. Când și de ce a fost construită în acest loc

Cojocaru Cristian / 18.11.2021, 15:48
Bazilica Sfântul Petru din Roma, cea mai mare biserică creștină din lume. Istoria neștiută. Când și de ce a fost construită în acest loc

Bazilica Sfântul Petru din Roma reprezintă centrul creștinismului. Bogățiile de la interior precum și exteriorul arată bogăția bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Află detalii neștiute despre impozanta clădire.

Detalii pe care nu le știai despre Bazilica Sfântul Petru din Roma

Cel care a cerut construirea impozantei clădiri a fost Împăratul Constantin, cel care a fost și primul împărat creștin al Romei. Acesta a ales locația în mod special, fiind locul în care Sfântul Petru a fost îngropat în anul 64 d. Hr. Înainte, în acel loc exista un altar, însă acesta a fost înlocuit de ceea ce urma să devină una dintre cele mai mari biserici din lume, în anul 349 d. Hr.

Undeva la jumătatea secolului al XV-lea, bazilica devenise o ruină, astfel că Papa Nicoale al V-lea a ordonat restaurarea acesteia precum și mărirea, potrivit unui plac al lui Bernanrdo Rossellino. Imediat după moartea acestuia, lucrările au fost oprite, iar în anul 1506, în timpul Papei Iulian al II-lea, a fost pusă prima piatră a ceea ce urma să fie cea mai mare bazilică din lume.

Cel care a fost numit arhitect șef a fost Donato Bramante, iar în anul 1546, Michelangelo a deținut aceasstă funcție ajutând la proiectarea adomului. Așa cum se temeau mulți, Michelangelo a murit înainte ca această construciție să ia sfârșit, în anul 1564, la vârsta de 88 de ani. În anul 1626, biserica era inaugurată și sfințită în mod oficial, atrăgând pelerini de pretutindeni.

Este considerată cea mai mare biserică din lume, având naosul de 218 metri. Totodată, Domul Bazilicii Sfântul Petru este cel mai mare din lume, numărând 42 de metri în diametru și 138 de metri înălțime. La interior se regăsesc 45 de altare și conține lucrările multor artiști celebri.

bazilica sfântul petru
Interiorul constructiei este unul impozant si arata bogatia bisericii catolice

Michelangelo a proiectat domul Bazilicii Sfântul Petru

Una dintre cele mai importante lucrări este ”Pieta” care îi aparține lui Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfântului Petru șo Monumentul Stuarzilor de către Canova. Oricine poate vizita biserica în mod gratuit numai că aceștia trebuie să aibă o ținută adecvată. Domul, de asemenea poate fi vizita însă contra cost.

Pentru a ajunge în vârful domului, poți apela la lift sau la scări. Odată ajuns în vârf, te vei putea bucura de o panoramă impresionantă asupra Romei și a Pieței San Pietro. Celebra Piață a fost proiectat de către Bernini, iar în centrul ei poate fi observat un obelisc și două fântâni identice.

Totodată, ajuns acolo, vei putea observa la intrarea în Bazilica Sfântul Petru câțiva membri ai celebrei Gărzi Elvețiene Pontificale. Această gardă există încă din anul 1506, atunci când Papa Iulian al II-lea a invitat câțiva soldați elevețieni să se alăture unei mici armate ce aparține Vaticanului.

Aceștia sunt cei care păzesc atât pe Papă cât și Vaticanul. Pentru a face parte din Garda Elvețiană Pontificală, aceștia trebuie să fie elvețieni, catolici și să jure loialitate Papei. Acest jurământ este depus în data de 26 mai și reprezintă comemorarea prădării Romei din aceeași zi a anului 1527, atunci când Garda Elevețiană Pontificală a oferit protecție Papei Clement VII în timpul exilului său către Castelul Sant Angelo. Potrivit datelor, doar 42 de membri ai Gărzii au supraviețuit din cei 189.