Home » Când, unde, cum » Biserica din acoperișul căreia au crescut inexplicabil 17 copaci. Minunea face înconjurul lumii

Biserica din acoperișul căreia au crescut inexplicabil 17 copaci. Minunea face înconjurul lumii

Manolică Anca / 18.05.2022, 15:05
Biserica din acoperișul căreia au crescut inexplicabil 17 copaci. Minunea face înconjurul lumii

Biserica Sfânta Teodora din Peloponez, satul Vasta, Grecia, este una dintre cele mai interesante bisericuțe din lume, aici având loc un eveniment unic. Din acoperișul lăcașului au crescut, în mod miraculos și inexplicabil, 17 copaci care și astăzi se înalță falnici. Cum a fost posibil ca aceștia să nu o deterioreze deloc, de-a lungul timpului.

Biserica Sfintei Teodora din Vasta, lăcașul de cult din care au crescut copaci

Vasta, o micuță localitate din Arcadia, Peloponez, Grecia, este cunoscută lumii întregi pentru „miraculoasa bisericuță” a Sfintei Teodora de Peloponez. Aceasta a trăit în secolul al XI-lea, în vremea mărețului Bizanț. Fiindcă pământul natal a fost asaltat de bandiți, ea a considerat că este nevoie să îți apere satul.

Astfel, fiindcă era femeie și ar fi fost respinsă din oaste, Sfânta Teodora s-a deghizat în soldat și a intrat în rândurile luptătorilor. Dar se pare că nu a supraviețuit și se spune că, înainte de a își da ultima suflare, a rostit: „Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci.”.

Îndurerați de pierderea ei, locuitorii din Vasta au construit o biserică pe locul unde a avut loc bătălia și unde a fost depus trupul Sfintei. Bisericuță din piatră a fost ridicată între secolele X-XII.

Copacii au peste 30 de metri înălțime și o greutate de o tonă

Legendele din această zonă spun că un râu care curgea în împrejurimi și0a schimbat cursul, ajungând astfel să treacă chiar pe sub temelia bisericii construite de ei. Ulterior, din acoperișul lăcașului de cult au început să crească copaci, ale căror rădăcini nu se văd nici în interiorul bisericii, nici sub tavan și nici pe lateralul clădirii.

Și sunt sute de ani de atunci. Timp în care au crescut 17 copaci uriași, majoritatea cu înălțimi de peste 30 de metri și grosime cu o greutate de peste o tonă. Asta în condițiile în care acoperișul bisericuței este subțire, neavând nicio întăritură specială. Oamenii de știință împlicați în cercetarea cazului se declară uluiți de cum cresc copacii pe un acoperiș subțire fară să se prăbușească biserica.

Biserica Sfintei Teodora din Vasta, lăcașul de cult din care au crescut copaci
Biserica Sfintei Teodora din Vasta, lăcașul de cult din care au crescut copaci

Ce spun oamenii de știință despre această minune

În anul 2003, în cadrul celui de-al patrulea simpozion de „Archaeometrie” din Grecia a fost prezentat un raport geofizic asupra bisericuței din Vasta. Cercetători de la Universitatea din Pătraș s-au deplasat special pentru a „studia” lăcașul de cult, care este sub protecția Arhiepiscopiei locului, cât și sub ocrotirea Ministerului Culturii, ca monument bizantin de valoare națională.

Astfel, cercetătorii au decis să realizeze un test cu ultrasunete, pereții urmând a fi analizați bucățică cu bucățică. Rezultatul cercetărilor i-au ajutat pe aceștia să primească aprobările necesare restaurării în întregime a monumentului. S-a putut observa cum rădăcinile se scurg prin firișoarele de spațiu liber între pietrele zidurilor, până în pământ. Pereții sunt într-o permanentă tensiune, clădirea fiind ca „un corp viu”.

Cu toate acestea, arheologii rămân la părerea că este o minune unică în lume și încă inexplicabilă.

Loukas Constantin, geolog: „Nu exista explicație din partea geologiei. Este vorba de o minune continua” (1987).

Gheorghe Raptis, silvicultor: „Întregul fenomen depășește orice explicație logica, fireasca și științifică a omului” (1992).

Elefterie Beligiannis, inginer: „De vreme ce vanturile care sufla acolo au puterea să dezrădăcineze arbori, se înțelege clar cu ce mare putere apasă cei 17 copaci asupra acoperișului”(1986).

Elena Stavrogiannis, arhitecta: „Fenomen inexplicabil științific. Puterea greutății și a vânturilor ar fi trebuit ca, datorită poziției bisericuței, dar și datorită construcției provizorii a acesteia, și ținând seama și de vechimea ei, să ducă la distrugerea sa. Însă ea a rămas în picioare de atâtea secole, fără stricăciuni serioase” (1993).

Anastasie Tinka, teolog, arheolog, istoric: „Întreagă creștere, existenta și viață a copacilor de pe acoperișul bisericuței Sfintei Cuvioase Mucenice Teodora uimește, depășește orice rațiune și explicare fireasca a omului. Aceasta arata o însușire rara: intervenția lui Dumnezeu pentru făptură Lui, săvârșirea minunii.”, potrivit Doxologia.

Sfânta Teodora este foarte iubită de creștinii din zonă, iar pelerinajele în Vasta nu încetează niciodată.