Home » Când, unde, cum » Când ar putea avea loc sfârșitul lumii. Anul în care Universul s-ar putea prăbuși, conform oamenilor de știință

Când ar putea avea loc sfârșitul lumii. Anul în care Universul s-ar putea prăbuși, conform oamenilor de știință

Alexandru Cazacu / 06.05.2022, 09:56
Când ar putea avea loc sfârșitul lumii. Anul în care Universul s-ar putea prăbuși, conform oamenilor de știință

Un grup de cercetători americani au făcut estimări cu privire la cât de repede s-ar putea prăbuși universul, dacă teoriile precum că energia întunecată are chintesența sunt corecte. Cei trei astrofizicieni, Cosmin Andrei, Anna Ijjas și Paul Steinhardt au publicat lucrarea lor în Proceedings of the National Academy of Sciences. Hai să vedem când ar putea avea loc prăbușirea Universului și, implicit, sfârșitul lumii, conform oamenilor de știință.

Când ar putea avea loc sfârșitul lumii. Cât de repede s-ar putea prăbuși Universul

Lucrarea astrofizicienilor de la Princeton și de la Universitatea din New York sugerează că Cosmosul s-ar putea prăbuși peste 100 de milioane de ani. În ultimii ani, oamenii de știință au găsit dovezi ale expansiunii Universului, când obiectele se îndepărtează în timp.

De fapt, chiar și Albert Einstein, celebrul fizician teoretician, a prezis acest lucru, sugerând că energia întunecată este forța care împinge totul în Univers. El era de părere că forța acestei energii este constantă, iar asta ar putea însemna că Universul se întinde la nesfârșit.

În schimb, alți cercetători au fost de părere că energia întunecată, dacă într-adevăr există, nu este constantă. Ei bine, dacă această teorie ar fi una corectă, într-o bună zi Universul ar putea încetini și poate chiar opri sau inversa din expansiune, contractându-se până când ar fi „strivit” într-o singură entitate, scriu cei de la phys.org.

Când ar putea avea loc sfârșitul lumii
Anul în care Universul s-ar putea prăbuși. Când ar putea avea loc sfârșitul lumii, potrivit cercetătorilor

Chintesența, o proprietate care ar permite expansiunea sau contracția Universului

Cei care susțin aceste teorii sunt de părere că energia întunecată are un câmp dinamic. Acest este numit chintesență și ar permite contracția sau expansiunea Cosmosului. După ce au studiat cu atenție dovezile colectate despre Universul cunoscut, cercetătorii au ajuns la concluzia că această teorie este una solidă, la fel cum este și cea care sugerează că energia întunecată este o constantă.

Ținând cont de toate aceste lucruri, cei trei astrofizicieni s-au întrebat cât timp ar putea dura până când Universul ar putea să încetinească, să se oprească, să înceapă să se contracte, iar într-un final să ajungă într-un singur punct, în caz că energia întunecată are chintesență.

S-ar putea prăbuși Universul în 100 de milioane de ani?

Așadar, oamenii de știință au construit un model al Universului care le-a arătat că, dacă ideea de chintesență este adevărată, Universul ar putea deja să își încetinească accelerația. Totodată, cercetătorii au constatat că accelerația Cosmosului ar putea încetini până la o stagnare în aproximativ 65 de milioane de ani, iar peste 100 de milioane de ani, Universul ar putea începe să se contracte.

Cu toate acestea, această teorie, la fel ca și cea care sugerează energia întunecată este o constantă, nu poate fi demonstrată deoarece nu poate fi testată. Cercetătorii trebuie să se bazeze pe semnale care vin de la distanțe de milioane de ani lumină, așa că nu vom putea măsura acest lucru vreme de milioane de ani. Așa că, putem sta liniștiți din acest punct de vedere, mai ales că teoria nu poate fi demonstrată.