Home » Când, unde, cum » Când ar putea lua sfârșit războiul Rusia-Ucraina. Termenul estimat de un consilier al președintelui Zelenski

Când ar putea lua sfârșit războiul Rusia-Ucraina. Termenul estimat de un consilier al președintelui Zelenski

Alexandru Cazacu / 15.03.2022, 15:20
Când ar putea lua sfârșit războiul Rusia-Ucraina. Termenul estimat de un consilier al președintelui Zelenski

Nu cu mult timp în urmă, Oleksiy Arestovich, un consilier al șefului de cabinet al președintelui Zelenski a dezvăluit momentul în care ar putea lua sfârșit conflictul militar din Ucraina. Se pare că până atunci, Rusia își va termina resursele pentru a continua invazia. Haideți să vedem când s-ar putea termina războiul Rusia-Ucraina. Iată care este termenul estimat de oficial.

Când ar putea lua sfârșit războiul Rusia-Ucraina

Conform lui Oleksiy Arestovich, războiul se va sfârși, cel mai probabil, la începutul lui mai. Iar asta pentru că Rusia ar putea rămâne fără resursele necesare pentru a-și putea continua atacul asupra Ucrainei. În cadrul unui videoclip apărut în presa din Ucraina, consilierul a spus că momentul exact va depinde, în funcție de câte resurse este dispus să angajeze Kremlinul din acest punct de vedere.

„Cred că cel târziu la începutul lui mai ar trebui să ajungem la o înțelegere, poate mult mai devreme, vom vedea, dacă în următoarea săptămâna, maximum două, se va ajunge la o înțelegere de pace.

Vorbesc despre ultimele date posibile. Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, cu retragerea trupelor și tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem niște sirieni pentru runda a doua și, când îi „măcinăm” și pe ei, vom avea un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârșitul lunii aprilie”, spune Oleksiy Arestovich, potrivit Reuters.

Oleksiy Arestovich: „Ciocnirile tactice ar putea continua”

Potrivit lui Arestovich, într-un scenariu „complet nebunesc” Rusia ar putea trimite noi recruți, care să aibă doar o lună de pregătire militară. În plus, după cum spune consilierul, mici ciocniri tactice ar putea avea loc vreme de un an chiar și după ce pacea este convenită.

Oficialul a mai precizat că Ucraina solicită retragerea completă a forțelor rusești de pe teritoriul său. Conflictul armat a început pe data de 24 februarie 2022, când liderul de la Kremlin a lansat invazia asupra Ucrainei, acesta fiind cel mai mare atac asupra unei țări din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Când s-ar putea sfârși războiul Rusia-Ucraina
Când s-ar putea sfârși războiul dintre Rusia și Ucraina

Milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse

Conform Organizației Națiunilor Unite, un număr de peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina începând din 24 februarie, de când rușii au început invazia.

„Am atins acum pragul de trei milioane în ceea ce privește mișcările de persoane care au părăsit Ucraina”, a declarat Paul Dillon, purtătorul de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, potrivit France24.

Cum a început războiul Rusia-Ucraina

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început în primăvara lui 2014, în urma Revoluției ucrainene pro-europene care s-a soldat cu o lovitură de stat. La vremea respectivă, militari ruși fără însemne au ocupat o mare parte din Crimeea. Tot în aceeași zi, Rusia au aprobat prezența militarilor ruși în Crimeea și în estul Ucrainei.

Oficialii ruși că prezența forțelor armate ruse în Crimeea nu încalcă vreun acord existent între cele două țări. În schimb, autoritățile ucrainene au solicitat semnatarilor Memorandumului de la Budapesta să își reafirme angajamentul luat prin acest tratat.

Potrivit acordului bilateral între cele două state, până în 2047, Rusia putea avea aproximativ 25 de mii de militari, în jur de 500 de nave în portul Sevastopol, 100 de tunuri cu calibru 100 mm și 22 de avioane de luptă. Ei bine, toate informațiile cu privire la mobilizarea de trupe trebuiau trimise Kiev-ului, iar militarii ruși trebuie să rămână în anumite zone prestabilite.

După cum știm deja, aceste lucruri nu s-au întâmplat, iar astăzi s-a ajuns la conflictul armat ce se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei.