Home » Când, unde, cum » Când este prăznuită Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul în calendarul creștin-ortodox și ce semnifică de fapt. Minunea care s-a petrecut

Când este prăznuită Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul în calendarul creștin-ortodox și ce semnifică de fapt. Minunea care s-a petrecut

Manolică Anca / 23.09.2021, 09:48
Când este prăznuită Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul în calendarul creștin-ortodox și ce semnifică de fapt. Minunea care s-a petrecut

Sfântul Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Predicator și botezător pe malurile Iordanului, Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul Mântuitorului, a fost numit de Acesta „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți. Iată când este prăznuită Zămislirea Sf Proroc Ioan Botezătorul în calendarul creștin-ortodox.

Zămislirea Sf Proroc Ioan Botezătorul. Când se prăznuiește și ce semnificație are

Zămislirea Sf Proroc Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe 23 septembrie. Dumnezeiasca Zămislire  a fost binevestită de îngerul Gavriil care i-a spus proorocului Zaharia faptul că rugăciunea să a fost ascultată. La fel cum Hristos s-a născut în chip minunat din Fecioara Maria, şi Ioan Botezătorul s-a născut dintr-o minune venită asupra familiei a doi soţi bătrâni, Elisabeta şi Zaharia, care aveau trăiau cu o mare tristețe în suflet: Dumnezeu nu îi binecuvântase cu copii.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timp ce slujea la templu, că soția să Elisabeta, înaintată în vârstă fiind, va naște un fiu pe care îl va chema Ioan. Arhanghelul i-a grăit că pruncul va fi mare înaintea Domnului, nu va bea vin, nici alte băuturi amețitoare și din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt.

Venirea pe lume a Înaintemergătorului s-a petrecut cu șase luni înainte că Mântuitorul nostru Iisus să se nască. Văzându-l pe Zaharia cuprins de spaimă, Îngerul l-a liniștit după ce i-a spus:

„Nu-ți fie teamă, Zaharie, rugile tale au fost ascultate, și femeia ta Elisabeta îți vă dărui un fiu pe care îl vei numi Ioan. Vei avea multă bucurie și veselie, și mulți se vor bucură de nașterea lui. Căci el vă fi mare în față Domnului, și se vă umple de Duhul Sfînt încă din sînul mamei sale” (Luca 1, 13-15).

Elisabeta şi Zaharia, părinții lui Ioan
Elisabeta şi Zaharia, părinții lui Ioan

Ce a pățit tatăl pentru că nu a crezut în mesajul divin

Vestea a fost primită cu multă îndoială de acesta, iar pentru că nu a crezut în cele spuse de înger a fost pedepsit, luându-i-se darul vorbirii. Abia după ce soția sa a născut, el a putut vorbi din nou. A cerut imediat o tăbliță pe care a scris că nou-născutul va purta numele de Ioan.

Prin îngerii Lui, Dumnezeu a dat de veste despre nașterea lui Isaac vârstnicei Sara, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui Ioan, părinților vârstnici Zaharia și Elisabeta.

Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: pe 23 septembrie, creștinii sărbătoresc Zămislirea Sf Proroc Ioan Botezătorul. Pe 24 iunie este sărbătorită nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar soborul lui este pe 7 ianuarie. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este pe 29 august, aceasta fiind și ultima sărbătoare trecută cu roșu înainte de încheierea anului bisericesc. Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 februarie, iar cea de-a treia aflare a capului său se sărbătorește pe 25 mai. Ultima sărbătoare din anul bisericesc este pe 29 august, zi în care toți credincioșii se adună pentru a se ruga lui pentru iertarea păcatelor.

În ziua de 23 septembrie, se mai face și pomenirea Cuvioaselor Xantipa și Polixenia.