Home » Când, unde, cum » Când și cum a apărut Jokerul în pachetul de cărți. Detalii mai puțin știute

Când și cum a apărut Jokerul în pachetul de cărți. Detalii mai puțin știute

Manolică Anca / 22.11.2021, 11:18
Când și cum a apărut Jokerul în pachetul de cărți. Detalii mai puțin știute

Cu siguranță ai jucat și tu un joc de cărți și te-ai bucurat de fiecare dată când te pricopseai cu un Joker. Însă, ai fost curios vreodată să afli despre originea acestei cărți? Ei bine, află că în timp ce cărțile de joc există de peste un mileniu, Jokerul este o apariție relativ nouă. Citește povestea cărții în rândurile de mai jos.

Istoria cărților de joc

Se spune că primele versiuni ale cărților de joc au apărut la mijlocul secolului IX, în China, datorită tehnologiei de imprimate pe hârtie cu ajutorul plăcilor de lemn. Însă, pachetul de cărți pe care îl cunoaștem cu toții astăzi a fost creat abia în jurul anului 1450, în Franța.

Până la început de sexol XVI, existau mai multe seturi diferite care erau folosite în toată Europa. Printre ele, cele mai populare erau cele italiene, spaniole, germane și elvețiene, însă francezii au fost cei care au prezentat lumii cele patru pe care le știm cu toții astăzi: inimă roșie, pică (inimă neagră), caro (romb) și treflă.

Nu se știe cu exactitate ce a determinat ca pachetul francez de cărți să devină cel standard, dar probabil că este legat de influența culturală a Franței din ultimele secole. Jokerul a apărut abia la finele secolului XIX în ocul de cărți tradițional.

Cum a apărut Jokerul în pachetul de cărți

Jokerul a apărut pentru prima dată în jurul anului 1860. Conceptul acestei noi cărți apărute a avut la bază un jcoc popular în acele vremuri, care se numea Euchre. La jumătatea secolului al XIX-lea, jucătorii americani de Euchre au decis să adauge o regulă nouă acestui jos.

Pentru ca acesta să funcționeze corect, a fost nevoie de o carte suplimentară care să dea un „avantaj”, jucătorului care o avea. Ea a fost numită „Best Bower” și a devenit rapid cel mai mare atu al jocului.

Imprimantele americane de cărți s-au adaptat tendinței destul de repede, incluzând în curând aceste atuuri suplimentare în pachetele lor. Producătorii britanici au făcut același lucru până în anii 1880.

Jokerul în pachetul de cărți
Jokerul în pachetul de cărți

A fost numită Joker mai apoi

Nu a trecut mult până când cea mai bună carte Bower a fost numită Joker sau Jolly Joker, care însemna „glumeț” sau „jucăuș”, deoarece îți dădea posibilitatea de a suprinde sau păcăli un jucător.

La fel ca Asul de pică, cărților Joker li s-a oferit adesea un design unic care conținea imaginile mărcii unei companii. Acesta poate fi adesea un logo, un motiv floral sau arhitectural sau ceva complet diferit. Bufonul pe care îl cunoaștem și îl iubim a devenit mai popular abia odată ce titlul „Joker” a fost adaptat universal.

Acum, de regulă, Jokerul este o carte cu un conținut deosebit, reprezentat print-un desen al unui clovn, uneori fiind înscris și termenul eglezesc „Joker”. Desigur, și alte cărți pot căpăta valoarea de Joker, în funcție de joc. La jocul de poker, această carte își modifică valoarea în funcție de combinația de cărți din mâna unui jucător.

Este de menținat și faptul că mai există o teorie care spune că Jokerul își are originea de fapt în pachetul de cărți de tarot, care avea o carte numită „Nebunul”. Însă, varianta larg acceptată de comunitatea jucătorilor de cărți este prima.