Home » Când, unde, cum » Care a fost „anul fără vară”. De ce razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ

Care a fost „anul fără vară”. De ce razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ

Manolică Anca / 01.12.2021, 14:45
Care a fost „anul fără vară”. De ce razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ

S-a întâmplat în urmă cu mai bine de două secole, dar impactul său a dăinuit mulți ani. În aprilie 1815, vulcanul Tambora a explodat într-o erupție puternică care a ucis zeci de mii de oameni pe insula indoneziană Sumbawa. Anul următor a devenit cunoscut drept „anul fără vară”, când condițiile neobișnuit de reci și umede au măturat Europa și America de Nord. Iată povestea din spatele dezastrului natural din 1816.

În „anul fără vară”, razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ

De-a lungul istoriei au existat o mulțime de dezastre naturale care a au dus la pierderi de vieți omenești și pagube materiale dintre cele mai uriașe. Printre cele mai mari calamități au fost cauzate de erupțiile vulcanice, iar una care parcă a oprit lumea în loc s-a produs pe la începutul secolului al XIX-lea, în Indonezia. Efectele sale au fost catastrofale.

Este vorba despre erupția vulcanului Tambora de pe insula Sumbawa din Indonezia, care în 1815 a condus la moartea a circa 90.000 de oameni. Două săptămâni a durat erupția, timp în care s-a format un crater imens cu diametrul de 11 kilometri. Lava a fost răspândită pe o rază de 1.300 de kilometri, în timp ce zgomotul produs în acel moment s-a propagat pe o rază de 2.500 de kilometri.

Însă, cu adevărat dramatic a fost faptul că vulcanul a aruncat cantități imense de cenușă vulcanică în atmosfera superioară. Praful vulcanic a acoperit Pământul ca o umbrelă cosmică mare, diminuând eficiența Soarelui pe parcursul întregului an umător. Acest lucru a dus la o reducere suplimentară a iradierii solare, care a adus un record de frig în mare parte din lume în timpul verii următoare.

Craterul Muntelui Tambora
Craterul Muntelui Tambora

Totodată, o mare parte din cenușă a ajuns pe insulele din jurul vulcanului Tambora, fapt care a dus ca în acea regiune viața să revină la normal abia pe la începutul secolului XX.

1816, „anul fără vară”. Au avut loc numeroase evenimente meteorologice sălbatice!

Dezastrul natural care a avut loc în aprilie 1815 a provocat ceea ce a rămas în istorie sub numele de „Iarna vulcanică”. Lipsa razelor solare a dus la o scădere bruscă a temperaturilor pe întreaga planetă. Astfel, în timpul verii anului 1816 a fost iarnă în toată regula, în unele regiuni din SUA, Europa și China ningând abundent în lunile iunie și iulie.

Evenimentele meteorologice sălbatice din vara lui 1816

  • Înghețurile de mai au distrus majoritatea culturilor în nordul statului New York și la altitudini mai înalte din Massachusetts, New Hampshire și Vermont.
  • Pe 6 iunie a căzut zăpadă în Albany, New York și Dennysville, Maine.
  • În Cape May, New Jersey, înghețul a fost raportat cinci nopți la rând la sfârșitul lunii iunie, provocând daune majore culturilor.
  • Gheața de lac și râu a fost observată până la sud, până în nord-vestul Pensilvaniei în iulie, cu înghețuri raportate până la sud, în Virginia, pe 20 și 21 august.
  • Schimbări rapide și dramatice de temperatură au avut loc frecvent, deoarece temperaturile au trecut uneori de la nivelurile normale de vară la aproape îngheț în câteva ore. Prețurile cerealelor din SUA s-au dublat cel puțin de patru ori, iar prețurile la ovăz au crescut de aproape opt ori.
În „anul fără vară”, razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ 
În „anul fără vară”, razele soarelui nu au mai ajuns pe Pământ
  • Foamete, revolte, incendiere și jafuri au avut loc în multe orașe europene, în timp ce China a suferit din cauza pierderilor masive de recolte și a inundațiilor dezastruoase
  • O întrerupere a sezonului musonic de vară din India a dus la răspândirea unui focar de holeră de la râul Gange până la Moscova.
  • În vestul Elveției, verile din 1816 și 1817 au fost extrem de reci încât s-a format un baraj de gheață sub o porțiune a ghețarului Gietro, ceva unic pentru acea perioadă a anului.
  • Gerul năprasnic a dus la moartea multor animale sălbatice.

Din fericite, modificările climaterice extreme au durat numai doi ani. În 1817, temperaturile au revenit la normal, natura începând să renască, pe măsură ce particulele de cenușă vulcanică se dispersau lăsând razele de soare să ajungă pe Pământ.