Home » Când, unde, cum » Care este cea mai mare carte din lume? Are 1,5 tone și a apărut în Dubai

Care este cea mai mare carte din lume? Are 1,5 tone și a apărut în Dubai

Cojocaru Cristian / 22.02.2022, 11:33
Care este cea mai mare carte din lume? Are 1,5 tone și a apărut în Dubai

Oamenii nu duc lipsă de imaginație atunci când vine vorba de superlative. Aceștia intră de multe ori într-o cursă pentru a crea ceva atât de mic sau de mare încât să dețină un adevărat record. Așadar, oamenii pot fi de-a dreptul extravaganți și competitivi în acest sens, luând naștere și cea mai mare carte din lume.

Cea mai mare carte din lume se găsește în Dubai

Site-ul Guinness World Records a înregistra cea mai mare carte actuală care se intitulează „This the Prophet Mohamed”, care a fost prezentată în 2012 de Mshahed International Group din Dubai. Volumul măsoară 5 metri x 8,06 metri, cântărește aproximativ 1.500 de kilograme și este format din 429 de pagini.

Guinness afirmă că peste 50 de persoane au luat parte la procesul de creare a acestuia, care a fost susținut de conducătorul adjunct al Dubaiului. Cu toate acestea, se pare că a existat o oarecare dispută cu privire la această etichetă de-a lungul anilor. Totuși dacă introduci „cea mai mare carte din lume” într-o căutare pe Google, vei găsi rapid câteva indicii despre EARTH, Platinum Edition, Foot atlas care a fost un proiect al grupului de editură australian, Millennium House.

Atlasul Millennium House a fost un produs al colaborării a peste 100 de cartografi și fotografi și a folosit un proces de îmbinare a mii de imagini pentru a-și umple paginile masive. Au fost tipărite treizeci și unu de exemplare cu un preț de aproximativ 100.000 de dolari. În ciuda acestui fapt, nu s-a clasat ca cea mai mare carte din lume, fiind nevoită să se mulțumească cu titlul de cel mai mare atlas din lume. Ceea ce încă pare o performanță impresionantă, nu?

„Când este o carte o carte? Dacă există un singur exemplar produs, este o „carte”? … Oricine poate să apuce două scânduri uriașe de lemn, să le unească împreună și să lipească o hârtie și să o numească carte.” Ea a adăugat: „Platinum nu este mare pentru că poate fi, Platinum este mare pentru că trebuie să fie. Asta este o carte”, a declarat Suzanne Gross, un oficial al Millenium House despre decizia din 2010.

EARTH, Platinum concura cu cea mai mare carte la acea vreme, care a fost realizată manual într-un sat mic din nordul Ungariei. cântărește peste 1.360 de kilograme și necesită șase persoane și o mașină specială pentru a întoarce o pagină. La 4,17 x 3,76 metri, a fost realizată folosind tehnici tradiționale de legare.

Doar pielea de pe acest volum a provenit de la 13 vaci argentiniene și nu pare probabil ca scânduri de lemn cu câteva pagini lipite în mod normal să fi fost o parte cumulativă a procesului. Creatorul acesteia, Béla Varga, a spus despre realizarea sa:

„Aș prefera să îmi tai un deget decât să o micșorez cu cinci centimetri”.

Înainte de cartea lui Varga, unul dintre deținătorii anteriori de titluri pentru cea mai mare carte din lume a fost un volum de fotografii din Bhutan. Dacă observi o tendință în care aceste cărți par să crească în dimensiune într-un ritm oarecum exponențial, nu doar îți imaginezi. EARTH, Platinum, de exemplu, a înlocuit Atlasul Klencke ca cel mai mare atlas, care a fost prezentat lui Carol al II-lea la restaurarea sa pe tronul britanic în 1660.

cea mai mare carte
This is Prophet Muhammad este cea mai mare carte din lume

Cartea cu cele mai multe caractere din lume

Este ușor să ne gândim la cărți ca la o formă statică și simplă, fiind compusă dintr-o copertă față și spate, un cotor și câteva pagini, dar cărțile s-au schimbat în mod regulat odată cu progresele tehnologice. Secolul al IV-lea a văzut, de asemenea, o revoluție în producția de carte, care a făcut posibilă realizarea de cărți suficient de mari pentru a conține întreaga Biblie într-un singur volum. Codexul, un grup de astfel de tăblițe legate sau articulate între ele, a permis în cele din urmă dezvoltarea legăturilor, ceea ce a crescut longevitatea și, în timp, acest lucru ar fi recunoscut ca un avantaj semnificativ.

Cărți minuscule au fost adesea făcute de-a lungul secolelor pentru a ascunde sau a introduce cunoștințe. Evident, cărțile uriașe sunt de obicei create cu scopul opus, de a transmite informații unui public numeros. Multe dintre cele mai mari cărți din istorie au fost texte religioase precum Codex Gigas, o Biblie. Nu iei un astfel de proiect decât dacă ești foarte plictisit sau foarte pasionat. Atlasul Klencke este un alt exemplu bun de ce ar putea să existe o astfel de carte colosală. A fost o mită menită să-l stimuleze pe regele Carol să-i acorde lui Johannes Klencke și asociaților săi dintr-un consorțiu comercial olandez privilegii și titluri speciale.

Pe lângă dimensiunea fizică a cărții, desigur, există și alte valori de analizat. Aceasta nu este o competiție foarte mare când te uiți la „cele mai mici” superlative de la capătul opus al spectrului. O carte nu poate avea mai puțin de o pagină, până la urmă, înainte de a deveni cu adevărat o carte.

Dacă sunteți în căutarea „cea mai mare” carte din lume în ceea ce privește numărul de pagini, totuși, învingătorul este un nume cu care majoritatea cititorilor sunt familiarizați: Marcel Proust – A la Recherche du Temps Perdu, tradus prin „În căutarea timpului pierdut”. Aceasta  conține aproximativ 9.609.000 de caractere. Fiecare literă contează ca un caracter. Spațiile sunt, de asemenea, numărate, ca un caracter fiecare. Deci, dacă ai încercat să-l citești pe Proust și nu ai reușit să termini, cel puțin acum ai o scuză destul de bună.