Home » Când, unde, cum » Care este cel mai bogat sat din China. Aici fiecare localnic are minimum 250.000 de dolari în cont

Care este cel mai bogat sat din China. Aici fiecare localnic are minimum 250.000 de dolari în cont

Manolică Anca / 09.12.2021, 13:42

Din exterior, cel mai bogat sat din China este numit un sat socialist. Dar, în interior, este de fapt o corporație capitalistă, care a fost condusă ani buni de Wu Renbao. Are peste 2.000 de acționari care trăiesc foarte confortabil din dividendele lor. Satul se află la doar câteva ore de mers cu mașina la nord-vest de Shanghai și ascunde o poveste foarte interesantă.

Cel mai bogat sat din China

Cunoscut ca „satul numărul unu sub cer”, Huaxi este considerat satul cu cei mai bogați oameni. Este situat în estul centrului orașului Jiangyin, în provincia Jiangsu. A fost fondat în 1961, dar Huaxi a înflorit abia în anii 90. Fiecare om din cel mai bogat sat din China are o avere de cel puțin 250.000 de dolari, însă localnicii nu își pot lua comoara în afara satului.

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai bogate sate din lume, se poate spune că Huaxi este și cel mai controversat. Nu există un număr clar de câți oameni trăiesc în aici. Conform informațiilor disponibile, s-ar părea că locuiesc aproximativ 2.000 de oameni și în jur de 28.000 în sate din jur, în timp ce aproximativ 20.300 de persoane fac naveta către Huaxi în fiecare zi.

Povestea satului Huaxi din China

Transformarea satului a început în anul 1969, atunci când Wu Renbao, un simplu țăran la acea vreme, dar cu înclinații politice remarcabile, a devenit secretarul Partidului Comunist din Huaxi. El a ridicat aici o fabrică aici care, în zece ani, s-a dovedit a fi una extrem de profitabilă. Aceasta satisfăcea din plin nevoile sătenilor.

Cel mai bogat sat din China
Cel mai bogat sat din China

Ulterior, au apărut și mai multe fabrici pe diferite ramuri industriale. Cu veniturile de la aceste fabrici, satul a cumpărat alte 12 localități din apropiere, întinzându-se pe o suprafață de 35 de kilometri pătrați.

În anul 1994, fiecare locuitor al satului a primit acțiuni gratuile la fabricile din sat, 20% dn profituri fiind împărțite sătenilor. La finele anilor ’90, acestea au început să fie vândute la bursă, oamenii îmbogățindu-se rapid.

Localnicii au minimum 250.000 de dolari în conturile bancare

În prezent, cei aproximativ 2.000 de locuitori din cel mai bogat sat din China beneficiază de îngrijire medicală și educație gratuită, mașini și case de lux și au, fiecare dintre ei, peste 250.000 de dolari în conturi. Turiștii spun că socialismul nu este deloc o formă rea de organizare socială și că o doresc în propriile țări.

Forța de muncă de bază a satului este de fapt formată din migranți. „Corporația” are aproximativ 25.000 de angajați care merg la muncă șapte zile pe săptămână. Veniturile și câștigurile corporației nu sunt dezvăluite, așa că este greu de știut cât câștigă.

Pe de altă parte, localnicii nu au voie să vorbească deloc cu presa străină. Aici nu există internet cafe, nici baruri, nici cluburi de noapte, nici viață de noapte. De fapt, aproape că nu există distracție în afară de întâlnirile și spectacolele din sat organizate de compania de teatru. Jocurile de noroc și drogurile sunt interzise în sat. În cazul în care cineva decide să părăsească Huaxi, nu își poate lua averea cu el, astfel pierde toate aceste beneficii.

Cel mai bogat sat din China este și o mare atracție turistică

În anul 2011, la cea de-a 50-a aniversare a satului, s-a inaugurat și un zgârie-nor uriaș, de 328 de metri înălțime. Fiind atât de mare, el ar putea găzdui toți oamenii din sat. Clădirea este pe locul 35 ca înălțime din lume și pe locul 22 din Asia și este cea mai mare atracție a satului, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Zgârie-norul din Huaxi, China
Zgârie-norul din Huaxi, China

Două milioane de turiști pe an sunt atrași de povestea întemeierii comunității. Principalul motiv pentru numărul mare de vizitatori este că oamenii vor să vadă cum funcționează cu adevărat Huaxi. Și satul a făcut eforturi pentru a include și alte facilități pentru a-i atrage, pe lângă povestea atrăgătoare.

Pe lângă zgârie-nor, se mai regăsesc și replici ale obiectivelor turistice celebre din întreaga lume. Se poate vedea o copie a Arcului de Triumf din Paris sau a Marelui Zid Chinezesc.