Spațiul cosmic este foarte, foarte rece. Temperatura de bază a sistemului solar este de 2,7 kelvins – minus 454,81 grade Fahrenheit sau minus 270,45 grade Celsius – ceea ce înseamnă că este peste zero absolut, punctul în care se oprește mișcarea moleculară. Dar nu este o temperatură constantă în tot spațiul. Descoperă care este cel mai rece loc din sistemul nostru solar.
Așa-numitul spațiu „gol”, deși nu este de fapt gol, este mult mai rece decât planetele, lunile sau asteroizii, de exemplu, deoarece nu există (practic) nimic care să absoarbă energia venită de la Soare. Așadar, fără a include spațiul „gol” obișnuit, care este cel mai rece loc din sistemul solar? Și cum se compară cu temperaturile de pe Pământ?
În primul rând, trebuie să aflăm modul exact în care sunt luate temperaturile cosmice. Ei bine, Ian Crawford, profesor de științe planetare și astrobiologie la Birkbeck, Universitatea din Londra, Marea Britanie, a spus pentru Live Science că „temperaturile pot fi măsurate prin observarea intensității radiațiilor infraroșii și de microunde emise de suprafețe”.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În cazul absenței unor astfel de măsurători, temperaturile se pot estima pe baza cantității de lumină solară pe care o primesc. Cu toate acestea, efectuarea de măsurători cosmice nu este întotdeauna simplă. Don Pollacco, profesor de astronomie la Universitatea Warwick din Marea Britanie, spune că „nimic nu este niciodată simplu în astronomie, în principal pentru că întotdeauna observi, spre deosebire de interacțiune”.
În 2009, Lunar Reconnaissance Orbiter, o navă spațială robotizată a NASA, concepută pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine condițiile de pe Lună, a prezentat date care sugerează că „craterele umbrite” de la polul sud lunar ar putea fi cel mai rece loc din sistemul solar.
Această teorie a fost întărită ulterior de către studentul absolvent Patrick O’Brien și consilierul său Shane Byrne, cercetători planetari la Universitatea din Arizona. În timpul unei prezentări la Conferința de Științe Lunare și Planetare din 2022, O’Brien și Byrne au sugerat că aceste cratere lunare „dublu umbrite” ar putea fi într-adevăr „cele mai reci locuri din sistemul solar”.
Potrivit celor doi, un crater poate fi considerat dublu umbrit dacă este „protejat nu numai de iluminarea solară directă, ci și de surse secundare de încălzire”, cum ar fi ”radiația solară reflectată de zonele iluminate din apropiere, precum și radiația termică emisă de aceste suprafețe calde”.
Pollacco a continuat și a spus că aceste cratere au marginile înalte, iar lumina solară nu reușește să ajungă niciodată pe fundul craterului, motiv pentru care sunt atât de reci. De asemenea, cercetătorii susțin că ele ar putea conține „micro-capcane reci” cu compuși și elemente mai volatile, precum dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, dinitrogenul și argonul.
Potrivit celor doi cercetători, se estimează că aceste cratere au temperaturi de aproximativ 25 kelvins (minus 414,67 F sau minus 248,15 C), dar ar putea fi chiar mai reci.
„Sunt sigur că acestea sunt cele mai reci temperaturi din sistemul solar interior [de la Mercur la Marte] și, de asemenea, mai reci decât temperatura medie estimată a suprafeței lui Pluto.”, a spus Crawford, încrezător, pentru aceeași sursă citată.
Informativ, temperatura medie a suprafeței lui Pluto este de 40,4 kelvins, ceea ce înseamnă minus 386,95 F sau minus 232,75 C, potrivit NASA.
Cu toate acestea, este posibil ca aceste cratere lunare cu dublă umbră să nu fie la fel de reci ca norul Oort, o coajă de resturi spațiale înghețate situate mult dincolo de orbita lui Neptun, mai spune Crawford. Dar depinde, a precizat el, de faptul dacă includem norul Oort atunci când discutăm despre sistemul solar.
Norul Oort este considerat în același timp „cea mai îndepărtată regiune a sistemului nostru solar” de către NASA, dar și „dincolo” de acesta. Lipsa de claritate, însă, face ca uneori să fie considerat ca parte din sistemul solar, iar alteori să fie definit ca granița dintre sistemul nostru solar și spațiul interstelar.
Potrivit Universității Northwestern din Illinois, temperaturile din norul Oort ar putea fi de până la 5 kelvins (minus 450,67 F sau minus 268,15 C), ceea ce ar fi mult mai rece decât orice temperatură întâlnită pe luna noastră. Cu toate acestea, dacă nu includem norul Oort, este foarte probabil ca cel mai rece loc din sistemul solar să se găsească pe cel mai apropiat vecin ceresc al nostru.