Home » Când, unde, cum » Care este, de fapt, rețeta celebrilor cârnați de Pleșcoi. Cum se prepară și ce ingrediente sunt folosite

Care este, de fapt, rețeta celebrilor cârnați de Pleșcoi. Cum se prepară și ce ingrediente sunt folosite

Ileana Mladinoiu / 23.10.2021, 09:58
Care este, de fapt, rețeta celebrilor cârnați de Pleșcoi. Cum se prepară și ce ingrediente sunt folosite

Dacă vă gândiți să ajungeți vreodată în Buzău, sunteți îndemnați să vă opriți în satul Pleșcoi din comuna Berca, pentru că acolo veți găsi celebrii cârnați de Pleșcoi cu aroma lor specială, a căror poveste este foarte veche (aproximativ 400 de ani, potrivit istoricilor).

Cârnații de Pleșcoi

Tradiționalii cârnați de Pleșcoi se prepară în zilele noastre din carnea oilor de la stânele din comună, oi care pasc o iarbă specială, ce crește pe un pământ bogat în sare. Conform unor maeștri bucătari, exact această calitate a solului le frăgezeşte carnea, de unde și gustul unic al cârnaților.

La început, rețetele cârnaților de Pleşcoi aveau în compoziția lor, pe lângă carne de oaie tocată cu barda şi seu, usturoi, cimbru, busuioc şi sare. Ulterior i s-au adăugat ardeiul iute roşu, care treptat a devenit preponderent, și carnea de vită, ce-i drept într-o proporție mică, spre a nu modifica gustul specific al cârnaților.

Trebuie specificat faptul că acești cârnați nu conțin niciun fel de chimicale, intrând astfel în categoria produselor bio.

Orice sursă am căuta cu privire la cârnații de Pleșcoi, cum ar fi fabricatinro.ro, vom afla că rețeta lor este destul de simplă. Se prepară din carne de oaie, în proporție de 85 %, de vită-15 %, usturoi, ardei iute şi maț subţire de oaie.

Oasele de pe care s-a desprins carnea sunt fierte, iar zeama rezultată este folosită la frământarea cărnii tocate, alături de condimentele pomenite. După ce compoziţia se lasă la macerat câteva ore, se mai adaugă ingrediente, numai dacă mai e nevoie. Odată ce maţele de oaie au fost umplute, cârnaţii se vor afuma, ca să poată fi consumați atât cruzi, cât preparaţi în diferite moduri, după cum vă place.

În multe magazine alimentare veți găsi scris pe etichete „cârnați de Pleșcoi”. Însă, în niciun caz, nu vor fi la fel de gustoși și naturali ca cei din zona care le-a dat și numele.

Cârnați de Pleșcoi
Cârnați de Pleșcoi

Care este, de fapt, rețeta celebrilor cârnați de Pleșcoi. Cum se prepară și ce ingrediente sunt folosite

Cristina Partal, președintele filialei Buzău a ANTREC, deținătoarea rețetei originale a cârnaților de Pleșcoi, vorbește despre sârbii care s-au așezat și în zona Berca-Pleșcoi și care au introdus ardeiul iute în condimentarea cârnaților locali, „contribuind astfel la definitivarea gustului acestora, precum și la apariția salamului local- babicul, preparat din carne de vită și de porc, de asemenea puternic condimentat. Cu timpul, acești cârnați au ajuns să fie cunoscuți drept cârnați de Pleșcoi”.

Tot de la dânsa, am aflat că sub această denumire au fost vânduți și consumați nu numai în timpul Drăgăicii, ci și de-a lungul anului, devenind unul dintre deliciile vestitelor crâșme din Buzău și din toată zona.

Ingrediente folosite pentru cârnații de Pleșcoi:

  • carne de oaie;
  • carne de vită;
  • usturoi;
  • ardei iute roşu;
  • cimbru;
  • sare după gust;
  • maţ subţire de oaie

Mod de preparare

Se curăță carnea de pe oase. Fierbeți oasele într-un ceaun şi cu zeama călduţă obţinută frământați carnea tocată cu ardei iute, usturoi, cimbru și sare după gust.

Acest amestec se lasă să stea aproximativ două ore, apoi gustați pentru a verifica şi a hotărî dacă mai adaugați sau nu condimente. Când compoziţia e gata umpleți mațele de oaie.

Puneți cârnaţii la afumat şi la uscat. Afumarea cârnaţilor se face cu lemn de fag uscat, folosit datorită acţiunii fenolilor, aldehidelor aromatice şi ciclice şi a acidului acetic asupra compoziţiei din interiorul intestinelor de oaie ce au proprietăţi antiseptice, antioxidante, aromatizante, de culoare şi luciu.

Afumați în acest fel, cârnaţii de Pleşcoi capătă culoarea caracteristică, gustul, aroma naturală şi conservabilitatea. În multe gospodării, afumarea se face în afumători tradiţionale confecţionate din cărămidă.

Autoritățile au demarat acțiunea de protejare a mărcii tradiționale

Direcția Agricolă Județeană Buzău și Asociația pentru Protejarea Cârnaților de Pleșcoi, pe 1 aprilie 2014, au demarat acțiunea de protejare a mărcii tradiționale „cârnații de Pleșcoi”, pentru a obține atestatul Indicația Geografică Protejată.

„Cârnații de Pleșcoi vor deveni prima marcă tradițională din județul Buzău reatestată conform noilor reglementări europene. Zona Berca, patria cârnaților de Pleșcoi, și comunele limitrofe vor avea un brand cu mențiunea I.G.P. cu care vor putea intra pe piața europeană, iar documentația va fi trimisă la Bruxelles”, sunt declarațiile oficialilor Direcției Agricole Județene Buzău.

Conform noilor norme europene, materia primă trebuie să provină din zonă, ceea ce va contribui la stimularea investițiilor și a ocupațiilor tradiționale, iar pentru a fi recunoscute ca produse tradiţionale, ele trebuie fabricate în anumite conditii. Producătorii sunt obligaţi să ateste faptul că preparatul pe care îl fac este unul cu tradiţie pentru zona respectivă.

Ileana Mlădinoiu