Home » Când, unde, cum » Cât de bine pregătită este Armata României, în caz de război. Adevărul nebănuit despre resursele pe care le deține

Cât de bine pregătită este Armata României, în caz de război. Adevărul nebănuit despre resursele pe care le deține

Alexandru Cazacu / 17.05.2022, 15:21
Cât de bine pregătită este Armata României, în caz de război. Adevărul nebănuit despre resursele pe care le deține

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat multe temeri cu privire la extinderea conflictului. Așa că mulți români se întreabă care sunt armele de care dispune țara noastră. Cât de bine este pregătită Armata României și care sunt lipsurile acesteia, puteți afla în continuarea acestui articol. Iată adevărul nebănuit despre resursele pe care le dețin forțele armate române.

Cât de bine pregătită este Armata României

General în rezervă și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, Virgil Bălăceanu a vorbit în cadrul unui interviu pentru Adevărul despre armele cu care țara noastră ar putea descuraja un potențial inamic. Totodată expertul militar a vorbit și despre lipsurile care încă există în Armata României.

Potrivit lui Virgil Bălăceanu, România încă mai are de pus la punct multe aspecte cu privire la asigurarea securității sale. Deocamdată, România este apărată de scutul anti-rachetă de la Deveselu. Cu toate acestea, scutul este îndreptat împotriva Rusiei, acesta vizând acum eventuale atacuri cu rachete din Orientul Mijlociu.

Sistemele de protecție Patriot de la Deveselu securizează spațiul aerian, iar NATO le consideră a fi unele dintre cele mai bune. Totuși, conflictul actual din Ucraina a demonstrat că epoca tancurilor și a blindatelor nu a apus încă, așa cum se credea.

Lipsa de fregate și corvete

În opinia generalului în rezervă, România ar trebui să se concentreze pe asigurarea litoralului Mării Negre. Însă, pentru a fi posibil acest lucru, Forțele Navale Române au nevoie de mai multe corvete și fregate. Din păcate, unele programe de înzestrare a acestora sunt întârziate, iar altele chiar blocate, fiind necesară deblocarea lor în cel mai scurt timp posibil.

„S-au accelerat programele de înzestrare pentru forțele terestre pentru că ele erau de o bună perioadă de timp pe ultimul loc. Forțele navale însă, datorită acestui dosar că nu mai este program atât de întârziat și acum avem o nouă amânare până în septembrie creează probleme destul de serioase. Va trebui să gândim modul în care dezvoltăm apărarea costieră. În discuție sunt fregatele, modernizarea acestora, dar mai ales corvetele multifuncționale.

Vom vedea ce nevoi avem de modernizare sau de înlocuire la navele purtătoare de rachete. Poate va trebui să luăm o decizie cu privire la submarine, dacă vom opta pentru apărare costieră cu sau fără submarine. Iată că sunt provocări destul de multe”, spune Virgil Bălăceanu, potrivit Adevărul.

Cât de bine pregătită este Armata României, în cazul unui potențial război
Cât de bine pregătită este Armata României, în cazul unui potențial război

România va avea blindate noi

În schimb, partea bună este că țara noastră va beneficia de blindate noi. Asta după ce în luna martie Uzina Mecanică București a semnat un contract cu cei de la General Dynamics European Land Systems. Astfel, în București se vor construi sute de blindate de tip „Piranha 5” pentru Armata României, dar și pentru potențiale viitoare comenzi pentru export.

Cu toate acestea, fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europe precizează că mai sunt și alte aspecte care necesită îmbunătățiri. Specialistul militar este de părere că România ar trebui să producă o bună parte din armamentul necesar chiar pe teritoriul său, la fel ca și în cazul blindatelor.

În opinia lui Bălăceanu, făcând acest lucru, țara noastră ar avea de câștigat din două puncte de vedere. În primul rând și-ar înzestra armata, iar apoi o bună parte din banii ar rămâne în țară și s-ar face un transfer de tehnologie.