Home » Când, unde, cum » Cât timp rezistă ouăle fierte sau crude la frigider

Cât timp rezistă ouăle fierte sau crude la frigider

Violeta Badea / 29.04.2021, 14:07
Cât timp rezistă ouăle fierte sau crude la frigider

Cât timp rezistă ouăle fierte sau crude la frigider. Suntem în perioada sărbătorilor pascale, iar ouăle sunt printre cele mai consumate alimente. Fie că le vom folosi pentru prepararea cozonacilor, a drobului sau le vom vopsi este important să le păstrăm în condiții optime astfel încât să nu ne afecteze sănătatea. În acest material veți afla cât rezistă ouăle fierte sau crude la frigider.

Cât timp rezistă ouăle fierte sau crude la frigider

Aproape că nu putem prepara o prăjitură fără să adăugăm cel puțin un ou, dar acest ingredient este delicios și atunci când îl consumăm fiert. Însă, un lucru pe care foarte puțini îl știu este că ouăle fierte rezistă mai puțin la frigider decât ouăle crude. Cum se explică acest lucru? Ei bine, se pare că în timpul procesului de fierbere se distruge stratul natural protector care învelește coaja ouălor și previne înmulțirea bacteriilor.

Ouăle, indiferent că vorbim de cele fierte sau de cele crude, trebuie păstrate la o temperatură de cel mult patru grade, pentru a se păstra cât mai bine. În caz contrat, acestea sunt foarte toxice pentru organismul nostru și ne putem alege cu probleme grave de sănătate. Specialiștii ne recomandă să le păstrăm la frigider, în cartonul în care le-am cumpărat, nu în spațiul special amenjat din ușa frigiderului.

Aceștia spun că temperatura din interiorul frigiderului este mult mai constantă decât cea de pe ușă. În plus, aceasta are tendința să crească de fiecare dată când deschidem ușa. Un studiu a arătat că ouăle crude pe care le cumpărăm din supermarket pot fi păstrate în siguranță pentru patru sau cinci săptămâni de la data fabricației sau trei săptămâni după ce le-am achiziționat.

În schimb, ouăle crude bătute pot fi păstrate pentru un timp de două zile în frigider. Albușurile crude pot fi ținute timp de patru zile la frigider, conform celor de la retetepractice.ro. Ouăle fierte, în coajă, pot fi păstrate timp de o săptămână după fierbere în frigider. În timp ce un ou decojit poate rezista în frigider pentru doar câteva ore.

Cat timp rezista ouale la frigider
Cat timp rezista ouale la frigider

Cat timp rezistă ouăle la congelator

Dacă ți-au mai rămas ouă după sărbătoarea de Paște, nu le arunca! Acestea pot fi păstrate foarte bine la congelator. Tot ceea ce trebuie să faci este să le cureți de coajă, să le așezi în recipiente etanșe și să le bagi în congelator. Dacă dorești să păstrezi gălbenușurile, specialiștii îți recomandă să le bați cu puțină sare, deoarece au tendința de a se îngroșa din cauza temperaturii foarte scăzute.

Un lucru aproape incredibil este că ouăle depozitate în congelator pot fi păstrate pentru o perioadă de un an. Da, ai auzit bine! Această perioadă este valabilă și pentru albușuri sau gălbenușuri. Nu este indicat să congelați ouăle crude sau fierte în coajă.

Ouăle fierte rămân bune pentru consum două zile, dacă le păstrezi la temperatura camerei. Apoi, este obligatoriu să le pui la rece. Un alt lucru pe care specialiștii nu-l recomandă este consumarea ouălor proaspete. Acestea pot conține bacteria Salmonella și vă puteți alege cu toxiinfecții alimentare.