Home » Când, unde, cum » Câte țări sunt în Europa și care este cea mai mare dintre ele, în funcție de populație

Câte țări sunt în Europa și care este cea mai mare dintre ele, în funcție de populație

Manolică Anca / 16.02.2022, 11:23
Câte țări sunt în Europa și care este cea mai mare dintre ele, în funcție de populație

Cu o suprafață totală de 10.186.000 km² (3.932.836 mi²), Europa este de fapt mai mică decât orice alt continent, cu excepția Australiei/Oceaniei. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai dens populate și conține cel puțin 44 de țări (în funcție de modul de numărare), precum și mai multe teritorii dependente. Una dintre aceste țări este, de fapt, și cea mai mare din lume.

Câte țări sunt în Europa

În total, în Europa există 44 de țări. Împărțite în diferite regiuni, există 9 țări în Europa de Vest, 10 țări în Europa de Est, 15 țări în Europa de Sud și 10 țări în Europa de Nord. Această cifră nu include însă țările transcontinentale care au teritoriu atât în Europa, cât și în Asia, dar în care majoritatea populației lor trăiește în Asia și nu în Europa.

1. Europa de Vest

  1. Austria
  2. Belgia
  3. Franța
  4. Germania
  5. Liechtenstein
  6. Luxemburg
  7. Monaco
  8. Țările de Jos
  9. Elveția

Regiunea Europei de Vest este formată din 9 țări. Populația totală a regiunii numără puțin peste 268 de milioane de locuitori. Germania este cea mai populată țară din Europa de Vest, cu o populație de peste 83 de milioane de locuitori, în timp ce micul principat Liechtenstein are puțin peste 38.000 de locuitori în interiorul granițelor sale.

Europa de Vest formează nucleul alianței politice și economice cunoscute sub numele de Uniunea Europeană. Comisia Europeană are sediul la Bruxelles, Belgia, Parlamentul European la Strasbourg, Franța, iar Banca Centrală Europeană la Frankfurt, Germania.

2. Câte țări sunt în Europa de Est

  1. Belarus
  2. Bulgaria
  3. Cehia
  4. Ungaria
  5. Polonia
  6. Republica Moldova
  7. România
  8. Federația Rusă
  9. Slovacia
  10. Ucraina

Europa de Est este formată din 10 țări și are o populație totală de aproximativ 293 de milioane de locuitori. Cea mai populată țară din Europa de Est, dar și din întreg continetul, este Rusia, care se laudă cu aproximativ 144 de milioane de locuitori.

Europa / Sursă foto: Encyclopædia Britannica, Inc.
Europa / Sursă foto: Encyclopædia Britannica, Inc.

Cea mai puțin populată țară din regiune este Moldova, care are puțin sub 2,7 milioane de locuitori în granițele sale. Moldova este, de asemenea, cea mai săracă țară din întreaga Europă. Europa de Est a format cândva cea mai mare parte a Pactului de la Varșovia, alianța militară care s-a opus NATO în timpul Războiului Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Acum, însă, multe dintre țările din regiune fac parte atât din NATO, cât și din Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie subliniat faptul că Rusia este una dintre țările transcontinentale ale Europei, tot ceea ce se află la est de Munții Ural aparținând Asiei.

3. Europa de Nord

  1. Danemarca
  2. Estonia
  3. Finlanda
  4. Islanda
  5. Irlanda
  6. Letonia
  7. Lituania
  8. Norvegia
  9. Suedia
  10. Regatul Unit

Europa de Nord este alcătuită din 10 țări, cu o populație totală de aproximativ 34 de milioane de locuitori, ceea ce o face să fie cea mai puțin populată regiune de pe continent. Țara cu cel mai mare număr de locuitori este Finlanda, cu un total total de aproximativ 5,5 milioane. Cea mai puțin populată țară din Europa de Nord este Islanda, care are aproximativ 360.000 de locuitori.

4. Câte țări sunt în Europa de Sud

  1. Albania
  2. Andorra
  3. Bosnia și Herțegovina
  4. Croația
  5. Grecia
  6. Italia
  7. Malta
  8. Muntenegru
  9. Macedonia de Nord
  10. Portugalia
  11. San Marino
  12. Serbia
  13. Slovenia
  14. Spania
  15. Vatican City

Europa de Sud este o regiune formată din 15 țări, cu o populație totală de aproximativ 153 de milioane de locuitori. Cea mai populată este Italia, care are peste 60 de milioane de locuitori. Țara cu cel mai mic număr din regiune este Vaticanul, cu mai puțin de o mie de locuitori. Acest lucru o face nu doar cea mai puțin populată țară din Europa de Sud și din întreaga Europă, ci și cea mai puțin populată din lume.

Țări transcontinentale

  1. Rusia
  2. Turcia
  3. Kazahstan
  4. Azerbaidjan
  5. Georgia
  6. Armenia
  7. Cipru

Țările transcontinentale sunt țări care au teritoriu atât în Europa, cât și în Asia. Toate țările transcontinentale din Europa, cu excepția Rusiei, au cea mai mare parte a populației în Asia și, prin urmare, nu au fost incluse în cele 44 de țări din Europa. Însă, cea mai mare parte a populației Rusiei locuiește pe teritoriul său european, la vest de Munții Ural.

De asemenea, mica bucată de teritoriu din Europa care aparține Turciei găzduiește cel mai mare oraș de pe continent, Istanbul, cu o populație de peste 15 milioane de locuitori.