Home » Când, unde, cum » Câți bani se dau, în 2022, la nuntă. Cum arată darul mirilor, dacă ești naș, socru, rudă sau simplu invitat

Câți bani se dau, în 2022, la nuntă. Cum arată darul mirilor, dacă ești naș, socru, rudă sau simplu invitat

Alexandru Cazacu / 23.05.2022, 12:05
Câți bani se dau, în 2022, la nuntă. Cum arată darul mirilor, dacă ești naș, socru, rudă sau simplu invitat

Vă întrebați câți bani se dau la nuntă, în 2022? Este o întrebare bună, având în vedere că după o lungă perioadă de timp în care multe persoane și-au anulat nunțile din cauza situației epidemiologice, va avea loc o explozie de nunți și alte evenimente. Dacă nu ai participat în ultima vreme la o nuntă și vrei să știi câți bani se oferă în dar mirilor, poți afla acest lucru în rândurile de mai jos.

Câți bani se dau la nuntă în 2022

Acceptarea unei invitații de nuntă vine și cu obligația de a oferi un cadou mirilor și nimeni nu vrea să pară zgârcit atunci când se deschid plicurile. Cu toate acestea, invitații trebuie să suporte mai multe cheltuieli atunci când acceptă să meargă la o nuntă, printre care costurile de călătorie, cazarea (în unele cazuri), dar și achiziționarea ținutei, iar toate acestea pot afecta serios bugetul.

Uneori suntem nevoiți să suportăm toate aceste obligații financiare, dar și să oferim mirilor un cadou. Conform tradiției, în România, invitații oferă cuplului o sumă de bani care poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de relația pe care o au cu mirii.

Evident, în comparație cu un invitat obișnuit, rudele și prietenii apropiați vor lăsa în plic o sumă mai mare de bani. În primul rând, atunci când vine vorba despre darul de nuntă, trebuie să avem în vedere prețul unui meniu. De exemplu, dacă meniul costă undeva la 250 de lei, darul ar trebui să fie de cel puțin 500 de lei, adică dublu, în cazul unui invitat obișnuit. Cu toate acestea, prețurile diferă de la o locație la alta și în funcție de condițiile oferite.

Câți bani se dau, în 2022, la nuntă
Câți bani se dau, în 2022, la nuntă

Câți bai dau la nuntă rudele, nașii sau prietenii

După cum am menționat și în rândurile de mai sus, relația pe care o aveți cu mirii este foarte importantă. De obicei, nașii mirilor le oferă acestora un dar de nuntă de cel puțin 300 – 400 de euro de persoană. Adică undeva la 1.500 – 2.000 de lei de persoană. În schimb, părinții oferă proaspeților căsătoriți mult mai mult de atât. De fapt, acest lucru depinde și de situația lor financiară.

De asemenea, rudele apropiate și prietenii vor lăsa mai mulți bani în plic decât invitații obișnuiți. Adică undeva la 700 de lei de persoană, în cazul meniului menționat mai sus. Evident, dacă persoana respectivă va merge însoțită de partener, suma se va dubla.

Cu toate acestea, sumele prezentate sunt orientative deoarece, după cum spuneam, se ține cont de obicei de prețul meniului, însă nu este o regulă scrisă. Pe lângă toate acestea, se ține cont și de locație, muzică și alte aspecte, dar și de propriile venituri. Pe de altă parte, dacă sunteți invitați la o nuntă de lux, ar putea însemna că mirii țin cont mai mult de prezența voastră la eveniment decât de banii pe care îi oferiți în dar.

Concret, suma pe care trebuie să o puneți în plic nu este una fixă, însă în ultima vreme nimeni nu prea oferă mirilor sub 500 de lei de persoană.