Home » Când, unde, cum » Câți frați a avut Nicolae Ceaușescu și ce s-a ales de fratele cel mic. “Toată lumea i-a întors spatele”. Povestea neștiută, spusă de nepotul dictatorului

Câți frați a avut Nicolae Ceaușescu și ce s-a ales de fratele cel mic. “Toată lumea i-a întors spatele”. Povestea neștiută, spusă de nepotul dictatorului

Manolică Anca / 25.11.2021, 16:17
Câți frați a avut Nicolae Ceaușescu și ce s-a ales de fratele cel mic. “Toată lumea i-a întors spatele”. Povestea neștiută, spusă de nepotul dictatorului

În familia Ceaușescu s-au născut zece copii, dintre care numai nouă au supraviețuit, și 18 nepoți: 11 fete și 7 băieți. Însă, primele detalii oficiale despre familia fostului dictator comunist au apărut abia după Revoluție, atunci când apropiați au familiei au vorbit despre chinul prin care aceștia treceau din cauza tatălui bețiv. Ce s-a ales de fiecare dintre cei opt frați ai lui Nicolae Ceaușescu. Povestea tristă a celui mai mic.

Nicolae Ceaușescu a avut opt frați

Familia Ceaușescu a avut 10 copii, însă numai nouă au supraviețuit. Prieteni apropiați ai familiei au povestit în numeroase rânduri despre episoadele de beție ale tatălui său, Andruță, dar și despre bătăile pe care soția Alexandrina și copiii le încasau.

Se pare că tatăl lui Nicolae Ceaușescu nu prea avea grijă de copii, iar după cum spunea și preotul din satul natal al fostului lider comunist, acesta „fura, bea, sărea la bătaie și înjura”. Pe de altă parte, Lixandra, mama dictatorului, era o femeie supusă și muncitoare. Tot acest stres la care au fost supuși i-a făcut pe fiecare dintre copii să plece de la casa părintească și să se stabilească în alt loc.

Ce s-a ales de fiecare dintre ei

Primul copil care a plecat la București să caute de muncă a fost Niculina (născută în anul 1914). A devenit ucenic la cizmărie, iar în anul 1930 l-a adus la București, la același patron, și pe Nicolae. A murit în anul 1990, la numai câteva luni după dictatorul comunist.

Următorul copil al familiei a fost Marin. A lucrat și el o perioadă la București, alături de Niculina și Nicolae, după care a absolvit Academia de Științe Economice. A condus vreme de mai mulți ani Agenția Economică a României de la Viena, oraș unde a și decedat, în anul 1989.

Nicolae Ceaușescu, alături de părinții lui
Nicolae Ceaușescu, alături de părinții lui

Cel mai iubit dintre toți a fost Nicolae Ceaușescu. S-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești, fiind președintele României între anii 1965 și 1989. A murit alături de soția lui în decembrie 1989, fiind împușcați.

Maria Ceaușescu s-a născut în 1920 și a fost lucrător în fabrica Electromagnetica. Pentru că numele său era important la acea vreme, a fost numită șef de secție. Ulterior, aceasta s-a numit Maria Agachi.

În anul 1922 a venit pe lume Florea Ceaușescu. El a fost ziaristul familiei, debutând în anul 1944 după instalarea comuniștilor la putere. A lucrat mai întâi la ziarul de partid Steagul Roșu, după care la cotidianul Scânteia. Nu de puține ori s-a întâmplat ca acesta să fie confundat cu fratele său, Nicolae. Semănau foarte bine.

Al șaselea copil al soților Andruță și Lixandra a fost înregistrat la primărie în anul 1924 cu același nume ca al fratelui mai mare dar, pentru a nu fi confundat, i-a zis Nicolae Andruță Ceaușescu. El a fost o perioadă de timp șef de cadre la Ministerul de Interne, după care a condus Școala de ofițeri de Securitate de la Băneasa. La Revoluție a fost arestat chiar de unul dintre cei pe care el i-a pregătit, Aurel Ceciu. A murit pe 14 decembrie 2000.

Ilie Ceaușescu, născut în 1926, a devenit la vârsta de 51 de ani General de Armată. De asemenea, el a fost și secretar adjunct al Consiliului Politic Superior al Armatei. A murit în 2002, la 76 de ani.

Sora fostului președinte comunist, Elena Ceaușescu (1928-2001), Bărbulescu mai târziu, a fost profesoară de istorie la Liceul din Scornicești. Fiind sora conducătorului țării, ea a avansat foarte repede, devenind inspector școlar în județul Olt.

Povestea neștiută a fratelui cel mic

Cel mai mic dintre copiii familiei Ceaușescu a fost Ion (1932-2020). Acesta absolvit cursurile Școlii Medii de Energie Electrică de la Moscova, iar la București a urmat cursurile Facultății de Agronomie, obținând diploma de inginer agronom.

În timpul Revoluției din 1989, el și familia sa au fost reținuți de Armată, însă au fost eliberați la scurt timp. În anii ce au urmat și-a înființat o firmă și a scris cărți de horticultură. A fost căsătorit cu Maria Ienciu, având împreună un băiat, pe Nicolae.

Nicolae, fiul lui Ion Ceaușescu
Nicolae, fiul lui Ion Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, fiul acestuia, a povestit la Antena 3 despre momentul reținerii tatălui său în decembrie 1989:

„Pe 21 decembrie a venit sora mea la mine şi un prieten de la Steaua care m-a întrebat dacă știu ce e în Bucureşti. I-am zis că nu ştiu (…) Pe 22 decembrie au venit şi mama şi tata acolo (…) Dimineaţa am aflat că mama, tata şi sora mea au fost arestați şi duși la Giurgiu. Tata nu a primit niciodată un mandat de arestare, a stat la dispoziție 9 luni, mama o lună, sora mea o lună.

În timpul ăsta li s-a desfăcut contractul de muncă cu litera I. Mama era cadru universitar la Institutul Agronomic, tata era la CSP şi membru corespondent al Academiei Agricole, unde erau şi colegii cu care a scris cărți până atunci, erau tineri crescuți de el care învățaseră după manualele lui. A fost dat afară şi de acolo, că este Ceaușist.”, a povestit Nicolae Ceaușescu despre tatăl său Ion.

De atunci, părinții lui nu au mai fost primiți nicăieri, devenind „șomeri de lux vreo doi ani până s-au putut pensiona”.