Home » Când, unde, cum » Ce a făcut Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat puterea. Reacția halucinantă

Ce a făcut Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat puterea. Reacția halucinantă

Manolică Anca / 27.12.2021, 15:10
Ce a făcut Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat puterea. Reacția halucinantă

32 de ani de când Elena și Nicolae Ceauşescu, liderul autoritar comunist al României, au fost destituiți şi executați pe un pluton la Târgoviște, sub o ploaie de gloanțe Kalașnikov. Un eveniment care a semnalat un nou început în ţară în urma unei revoluţii sângeroase, în care mii de oameni și-au dat viața. Cum a reacționat Ceaușescu când a aflat că Iliescu a preluat puterea, cu câteva ore înainte de execuție.

32 de ani de când România respiră libertate

Șirul de evenimente importante pentru viitorul țării, dar totodată dureros pentru numărul mare de oameni care și-au pierdut viața se află pe buzele tuturor românilor, mai ales în luna decembrie. Mișcările de stradă din marile orașe ale României aveau să schimbe pe atunci direcția politică a țării, conducând la înăbușirea regimului comunist.

Din păcate, instalarea libertății a adus cu ea și curmarea vieților a o mulțime de oameni. Voit sau nu, aceștia și-au dat viața pentru români și un viitor mai bun. Moartea cuplului atât de disprețuit a pus capăt unui sfert de secol de guvernare cu mână de fier care s-a tradus prin opresiune și mizerie pentru majoritatea românilor.

Ce s-a întâmplat după fuga din București

22 decembrie 1989, ora 12:09, elicopterul prezidențial decola în grabă de pe Comitetul Central, la manșă aflându-se Vasile Maluțan. Dacă mai întârziau câteva minute, mulțimea i-ar fi linșat. S-au îndreptat spre reședința de la Snagov unde au ajuns în jurul orei 12:21, după care, la 12:47, aceștia au decolat spre Târgoviște. Lui Ceaușescu nu îi venea să creadă că țara pornise o asemenea revoltă împotriva lui. Telefoanele l-au îngrozit.

Pilotul nu i-a dus la locul indicat, ci i-a debarcat înainte de Titu, sub pretextul că elicopterul poate fi doborât de la sol. De fapt, zborul soților Ceaușescu fusese oprit la ordinul generalului Stănculescu. Același care cu o oră înainte le chemase elicopterul.

Soții Ceaușescu nu s-au întors din drum și au oprit o mașină, cerându-i șoferului să îi ducă la Târgoviște, la Institutul pentru Protecția Plantelor. Acesta i-a dus la destinație, după care i-a turnat la miliție. Un echipaj s-a dus să îi rețină.

„Ne-a văzut, a făcut trei pași înapoi, a întrebat cine suntem noi, dacă suntem cetățeni ai Republicii Socialiste România și dacă am venit să arestăm un șef de stat. Colegul i-a spus că nu, am venit să vă oferim protecție”, a povestit Ion Enache, fost milițian, potrivit Știrile ProTV.

Ce a făcut Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat puterea

Așa i-au convins pe Nicolae și Elena Ceaușescu să plece din institut. Aveau de gând să îi ducă la sediul județean, dar acesta era deja înconjurat de prostestatari înfuriați. Au fugit spre localitatea Rățoaia și s-au ascuns lângă o pădure până la lăsarea întunericului, după care au revenit la sediul Miliției Județene (ora 17:50). Aici, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și percheziționați de revoluționarii lui Ilie Știrbescu.

Soții Ceaușescu se așteptau să fie arestați. Dar s-au arătat curioși să afle cine era cel care a preluat conducerea țării. Milițienii le-au povestit ce s-a dat la Televiziune, menționând numele lui Ion Iliescu. Conversația cuplului prezidențial a fost relatată de mai mulți martori și este consemnată în Dosarul Revoluției, trimis instanței de procurorii militari după mai bine de 30 de ani de la Revoluție.

„Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu s-a înfuriat și a spus „Cine mă!? Spionul ăla sovietic?” uitându-se spre Elena Ceaușescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: „Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi. Ți-am spus să-l lichidam, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm””, i-a reproșat dictatorul soției, potrivit unui martor din dosar, locotenent-major Iulian Stoica, fost șef al cercetării la UM 01417 Târgoviște.

Dosarul Revoluției a vizat grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae și Voiculescu Voican Gelu) care a hotărât ca, pe 25 decembrie 1989, să se organizeze un proces simulat în urma căruia soții Ceaușescu să fie condamnați la moarte și executați imediat.

Decretul CFSN, prin care s-a constituit Tribunalul Militar Excepțional care i-a condamnat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, a fost semnat de Ion Iliescu pe 24 decembrie 1989. Actul fusese scris de mână într-un WC al Ministerului Apărării Naționale. Potrivit unui documentar BBC, Ion Iliescu nu ar fi vrut ca soții Ceaușescu să fie executați, însă generalul Victor Atanasie Stănculescu a amenințat că în caz contrar armata nu va colabora cu Consiliul Frontului Salvării Naționale. În cele din urmă, Iliescu a cedat.