Home » Când, unde, cum » Ce a făcut Iuda cu cei 30 de arginți obținuți, după ce l-a trădat pe Iisus. Fapta sa a venit cu întârziere

Ce a făcut Iuda cu cei 30 de arginți obținuți, după ce l-a trădat pe Iisus. Fapta sa a venit cu întârziere

Manolică Anca / 22.04.2022, 10:15
Ce a făcut Iuda cu cei 30 de arginți obținuți, după ce l-a trădat pe Iisus. Fapta sa a venit cu întârziere

Din Biblie aflăm că Iisus Hristos a fost trădat nu de unul, ci de doi dintre apostolii săi. Unul este Petru, care s-a lepădat de El, spunând public că nu Îl cunoaște. Iar cel de-al doilea, Iuda, care L-a vândut arhiereilor iudei pentru suma de 30 de arginți. Dar, după acest moment de trădare, fiecare dintre ei a reacţionat diferit. Află mai multe despre trădarea lui Iuda.

De ce l-a trădat Iuda pe Iisus

Iisus a fost trădat de două ori. Primul trădător a fost apostolul Petru, cel care, cu toate că a spus că îi va rămâne loial indiferent de situație: „Doamne, sunt gata să merg cu Tine în închisoare și la moarte.” (Luca 22:33), s-a lepădat de trei ori de El, spunând „Nu-L cunosc” (Luca 22:57).

Al doilea a fost Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vândut pe Fiul lui Domnezeu pentru 30 de monede de argint fariseilor şi cărturarilor care voiau să Îl judece. Din momentul în care l-a pupat pe obraz pe Iisus din Nazaret în Grădina Gheţimani, Iuda a devenit cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari trădători din istorie.

Potrivit crestinortodox.ro, apostolul Iuda L-a urmat pe Iisus Hristos cu nădejdea că El va fi acel conducător politic pe care-l aștepta de mult poporul evreu. Fiindcă i-au fost înșelate așteptările, săturat fiind de Învățătorul care îndemna poporul la milostenie și nu la a strânge averi, Iuda a căzut în patima iubirii de arginți si L-a trădat.

Sărutul lui Iuda
Sărutul lui Iuda

Ce a făcut cu cei 30 de arginți

Miercuri, spre seară, Iuda avea să Îl părăsească definitiv pe Dumnezeu. Plecând imediat după spălarea picioarelor, a mers în mijlocul Sinedriului și a zis: „Ce voiți să-mi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre? Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci caută un prilej potrivit că să-L dea în mâinile lor” (Matei 26, 15-16).

După răstignirea lui Iisus, regretând fapta, Iuda a aruncat cele 30 monede în incinta Templului lui Irod din Ierusalim (Matei 27:5). Dar a fost prea târziu. A mers apoi și s-a spânzurat de un copac numit de atunci „copacul lui Iuda”. Considerând că arginții erau pătați cu sîngele Domnului, Marele Preto Caiafa și-a trimis oamenii să cumpere hotarul de pământ „Hakeldama”, care a fost folosit ulterior ca cimitir pentru străinii decedați în Ierusalim.

Aşadar, Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori, spunând că nu-L cunoaşte, iar Iuda L-a vândut, printr-o sărutare, pentru 30 de arginţi. Dar după acest moment de trădare, fiecare dintre ei a reacţionat diferit. Iuda și-a înțeles greșeala, dar a avut un orgoliu uriaș și nu s-a îndreptat către pocăință. El picat în capcana diavolului nu doar o dată, ci de două ori. Atunci când a trădat și atunci când a ajutat sinedriul să-l omoare pe Iisus.

Petru, în schimb, spun Evangheliile, „a plâns cu amar”, iertat fiind de Iisus. După Învierea Sa, Evanghelia după Ioan 21:15-17 relatează cum Fiul lui Dumnezeu l-a întrebat de trei ori pe Petru dacă Petru îl iubește, arătând reabilitarea lui Petru în urma pocăinței.