Home » Când, unde, cum » Ce bancnote nu se mai pot folosi din septembrie 2022. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Ce bancnote nu se mai pot folosi din septembrie 2022. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Alexandru Cazacu / 22.03.2022, 15:26
Ce bancnote nu se mai pot folosi din septembrie 2022. Ce trebuie să facă cei care le dețin

În lume, există în circulație bancnote foarte vechi, iar din diferite motive acestea nu mai pot fi folosite. Tocmai din acest motiv, cei care au economii în valută trebuie să monitorizeze cu atenție acest subiect. Haideți să vedem ce bancnote nu vor mai putea fi utilizate începând din septembrie 2022 și ce ar trebui să facă cei care le dețin.

Ce bancnote nu se mai pot folosi din septembrie 2022

Mai exact, începând din această toamnă, bancnotele vechi de 20 și de 50 de lire sterline nu vor mai putea fi folosite. În prezent, aproape 19 miliarde de lire sterline în bancnote vechi sunt încă în circulație. Ei bine, peste șase luni de zile, acestea nu vor mai avea curs legal, transmite BBC.

Deja au fost retrase din circulație bancnotele de hârtie de 10 și de 5 lire sterline, iar cele de 20 și 50 lire nu vor mai putea fi folosite după data de 30 septembrie 2022. De asemenea, conform Monetăriei Regale, în circulație există nu mai puțin de 105 milioane de lire sterline în monede vechi de o liră.

Marea Britanie trece la bancnote din plastic

De fapt, Marea Britanie își dorește schimbarea bancnotelor de hârtie cu cele de plastic. Acestea din urmă prezintă o serie de caracteristici de securitate cu ajutorul cărora se poate preveni falsificarea. Totuși, Banca Angliei a declarat că va continua să schimbe bancnotele vechi de 20 și 50 de lire, însă este probabil ca nu toate băncile din lume să accepte acest lucru.

Noua bancnotă de 50 de lire, din plastic, a intrat deja în circulație din vara anului trecut. Însă, bancnotele de 5 lire sterline au fost retrase în luna mai 2017, iar cele de 10 lire sterline în martie 2018. După cum spuneam și anterior, chiar dacă cele vechi nu vor mai putea fi folosite pentru tranzacții uzuale, ele vor fi înlocuite de Banca Angliei.

Potrivit reprezentanților instituției, „toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”.

Ce bancnote nu mai pot fi utilizate din septembrie 2022
Ce bancnote nu mai pot fi utilizate din septembrie 2022. Ce trebuie să facă cei care le dețin

În timpul pandemiei de COVID-19, utilizarea numeralului a scăzut

Utilizarea banilor lichizi a scăzut drastic în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece unele măsuri au redus opțiunile de cheltuieli. Ei bine, acest lucru a accelerat o tendință descendentă pentru utilizarea bancnotelor și a monedelor. Chiar și așa, în 2020, numerarul a reprezentat un procent de 17% din totalul plăților efectuate, fiind a doua cea mai populată metodă de plată după cardurile de credit.

Pe lângă bancnotele de hârtie, Monetăria Regală a declarat că aproximativ 105 milioane de monede de 1 liră nu au fost returnate. Aceste monede au fost înlocuite în 2017, pentru a preveni falsificare lor.

Noua monedă de 1 GBP este descrisă de ca fiind „cea mai sigură din lume”, deoarece conține mai multe elemente ce ajută din acest punct de vedere. Noua monedă de o liră sterlină are, printre altele, o hologramă și inscripții de dimensiuni microscopice în interiorul ambelor jante. Totodată, moneda respectivă are în interior un material care poate fi detectat atunci când este scanat electronic de aparatele de numărare a monedelor sau de plăți.