Home » Când, unde, cum » Ce conține de fapt supa la plic. Avertismentul specialiștilor

Ce conține de fapt supa la plic. Avertismentul specialiștilor

Alexandru Cazacu / 26.01.2022, 13:04
Ce conține de fapt supa la plic. Avertismentul specialiștilor

Pentru că nu au timp să gătească sau din alte motive, mulți oameni aleg să consume supă la plic. Ei bine, conform experților de la Info Cons, supa la plic poate conține mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, se pare că acest produs conține și foarte multe E-uri. Haideți să vedem ce spun specialiștii despre supa la plic.

Ce conține de fapt supa la plic

Mai precis, potrivit specialiștilor de la Info Cons, supa la plic poate conține până la 10 E-uri și mult mai multă sare decât doza zilnică recomandată (cu peste 150% mai multă sare) de OMS. Experții au realizat un studiu, analizând etichetele a 29 de astfel de produse care le putem găsi pe rafturile magazinelor de la noi în țară, conform Antena 3.

În rândurile de mai jos, veți afla ce ingrediente s-au găsit în produsele respective, după centralizarea și analizarea informațiilor de pe etichetele acestora.

Ingredientele regăsite în supa la plic

Conform rezultatelor, aproximativ 89,66% din produsele analizate au în compoziție tăiței/paste într-un procent cuprins între 44,9 și 93%. De asemenea, aproape 45% dintre acestea au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% și 28,5%.

În ceea ce privește alte ingrediente regăsite în compoziție, la 62,07% dintre produsele respective s-au regăsit arome, fără a fi menționat însă dacă acestea sunt naturale sau alte tipuri de arome. Doar la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale. Totodată, condimente s-au regăsit la 44,83% dintre produse, însă era menționat tipul de condimente adăugat.

Ce conține supa la plic
Ce conține supa la plic. Avertismentul experților

Aditivii alimentari (E-uri) ce se regăsesc în supa la plic

Este important să menționăm că numericul de aditivi alimentari conținuți de produsele analizate variază între 0 și 10. Un procent de 93,10% dintre produsele menționate anterior au în compoziție aditivi alimentari, adică E-uri. La același procent din produsele studiate s-au menționat informațiile nutriționale la 100 g de produs, mai scrie sursa citată.

Cu privire la produsele care conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația stă după cum urmează:

  • 66,67% dintre produsele analizate au avut în componență E621 (monoglutamat de sodiu);
  • un procent de 66,67% din produsele analizate au avut în componență E501 (carbonați de potasiu);
  • nu mai puțin de 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență E500 (carbonați de sodiu);
  • 51,85% dintre produsele analizate au avut în componență guanilat disodic (E627);
  • un procent de 51,85% dintre produsele analizate au avut în componență E631, adică inozinat disodic.

Valoarea energetică și cantitatea de grăsimi

Conform antena3.ro, aceste produse au o valoare energetică cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal. În ceea ce privește cantitatea de grăsimi, aceasta variază între

Pe de altă parte, cantitatea de glucide a fost cuprinsă între 3,6 g – 63 g, iar cea a zaharurilor între

În caz că nu știați, doza zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de doar 5 grame.