Home » Când, unde, cum » Ce e bine să faci în Joia Mare. Rugăciunea care face minuni

Ce e bine să faci în Joia Mare. Rugăciunea care face minuni

Violeta Badea / 29.04.2021, 08:54
Ce e bine să faci în Joia Mare. Rugăciunea care face minuni

Ce e bine să faci în Joia Mare. Rugăciunea care face minuni. Joia Mare, denumită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, este o zi încărcată de semnificații. Creștinii comemorează spălarea picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus din Nazaret cu Apostolii așa cum este descris în Evanghelie. Tot în Joia Mare se citesc cele 12 evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Această zi vine cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune, iar cei care au necazuri rostesc o rugăciune extrem de puternică în această săptămâna a Patimilor.

Ce e bine să faci în Joia Mare

Astăzi, în Joia Mare, se vopsesc ouăle, deoarece  tradiția spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. În unele regiuni, oamenii îngroapă ouăle în grădină, deoarece o protejează de piatră. De asemenea, nici cojile acestora nu se aruncă, ci se dau pe ape curgătoare în Sâmbăta Paștilor, deoarece păsările din curte vor fi ferite de inamici pe parcursul anotimpului de vară.

O regulă importantă este ca în această zi să nu facemcurățenie și să nu spălăm hainele. Se spune că sufletele celor plecați dintre noi riscă să aibă parte de lături din spălături, în loc de pomana pe care o oferim celor sărmani pentru a le cinsti memoria.

În slujba din Joia Mare , preotul citește cele 12 Evanghelii ale patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, aceasta cuprinde Denia şi Vecernia, dimpreună unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. O altă tradiție spune că din această zi nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toca.

În partea de sud a țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe și își pun la fiecare câte o dorință. După ce aceasta s-a împlinit, nodul respectiv se dezleagă. Uneori, fetele pun ața sub pernă seara, sperând că își vor visa ursitul. În popor se spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la casele lor și rămân acolo până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

Joia Mare aminteste de Cina cea de Taina a lui Iisus din Nazaret cu Apostolii
Joia Mare aminteste de Cina cea de Taina a lui Iisus din Nazaret cu Apostolii

Rugăciunea care face minuni

În Joia Mare, credincioșii aflațila necaz pot rosti o rugăciune specială, considerată făcătoare de minuni. Se spune că toate cuvintele rostite în această perioadă au o putere foarte mare, deoarece cerurile sunt deschise și minunile se pot întâmpla. Așadar, iată ce rugăciune te poate ajuta în această zi sfântă.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”