Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar cu ocazia acestei sărbători, mii de creștini merg la Iași pentru a se ruga la moaștele sale. Hai să vedem ce este bine să pui în pachetele pentru biserică de Sfânta Parascheva.
Pe 14 octombrie, credincioșii din întreaga țară merg la biserică pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva, unde se ține o slujbă închinată ocrotitoarei Moldovei. Ei bine, după această slujbă creștinii obișnuiesc să dea de pomană celor mai puțin norocoși.
Potrivit tradiției, creștinii care vor să împartă bucate bucate celor necăjiți, trebuie să le dea acestora must, vin nou, pâine și lipie. De asemenea, se spune că Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu pentru femeile însărcinate, așadar dacă te afli printre acestea, este bine să oferi mâncare copiilor săraci. Se spune că dacă faci acest lucru, Sfânta Cuvioasă te va proteja la naștere și nu vei trece prin durerile facerii.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pe de altă parte, unii sunt de părere că nu este bine să dai de pomană de Sfânta Cuvioasă Parascheva nuci, castraveți și pepene roșu.
Cu ocazia acestei sărbători se fac pomeni pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu și-au găsit liniștea sau au murit fără lumânare. Este mare sărbătoare, așadar se ține post și nu se lucrează în gospodărie. Se spune că cei care se roagă Sfintei Parascheva în această zi, primește ajutor din partea Cuvioasei.
Tot de Sfânta Cuvioasă Parascheva se fac previziuni ale vremii ținându-se cont de somnul oilor. Mai exact, se spune că dacă oile dorm strânse laolaltă și înghesuite, înseamnă că iarna va fi una grea și geroasă. Pe de altă parte, dacă animalele dorm risipite, iarna care ne bate la ușă va fi blândă și ușoară.
Sfânta Parascheva este și ocrotitoarea apelor, iar înainte se credea că imaginea Cuvioasei Parascheva apare pe lângă izvoare sau fântâni, apa acestora căpătând proprietăți vindecătoare. Ei bine, din acest motiv, chiar și în zilele noastre, de Sfânta Parascheva se așază o icoană a Sfintei pe lângă aceste locuri.
Potrivit vechilor obiceiuri, bătrânii de la țară nu aprind focul în sobe de Sfânta Parascheva. Se spune că dacă fac acest lucru vor atrage unele nenorociri asupra gospodăriei.
De asemenea, fiind mare zi de sărbătoare, femeile nu trebuie să spele și să coase de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Totodată, bărbații nu au voie să lucreze pământul și nici să facă treburi prin gospodărie, iar dacă vor face asta, casa le va fi lovită de trăsnet.
Se mai spune că în această zi de sărbătoare, nu ar trebuie să se facă munci nici acasă, dar nici la serviciu, pentru că există riscul ca persoanele care lucrează în această zi să fie lovite de boli de ochi și dureri de cap.