Home » Când, unde, cum » Ce este boala Lyme și cum se poate transmite. Totul despre cauze, simptome, prevenție

Ce este boala Lyme și cum se poate transmite. Totul despre cauze, simptome, prevenție

Alexandru Cazacu / 18.02.2022, 12:38
Ce este boala Lyme și cum se poate transmite. Totul despre cauze, simptome, prevenție

Cu siguranță, toată lumea a auzit de boala Lyme. Aceasta este cauzată de unele specii de bacterii, printre care și Borrelia burgdorferi. Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni este o erupție caracteristică. În articolul de mai jos, vă vom spune ce este boala Lyme și cum se transmite, dar și totul despre cauze, simptome și prevenție.

Ce este boala Lyme și cum se poate transmite

Ce este boala Lyme? Ei bine, aceasta este o afecțiune cauzată de „Borrelia burgdorferi” (o specie de bacterie). Printre principalele simptome se numără și eritemul migrator, o erupție caracteristică a acestei boli, care dacă nu este tratată poate duce la manifestări cardiace, neurologice sau articulare, potrivit reginamaria.ro.

Cel mai probabil, ați auzit că boala Lyme este transmisă prim mușcătura unor căpușe. Cu toate acestea, nu toată lumea contractează această boală după mușcătura insectei. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate cu antibiotice.

În ceea ce privește prevenția acestei boli, atunci când mergem în drumeții sau prin locuri unde pot exista căpușe este indicat să folosim un repelent anti-insecticid. De asemenea, este recomandată și îndepărtarea promptă a căpușei.

Ce este boala Lyme și cum se transmite
Ce este boala Lyme și cum se transmite

Semnele și simptomele bolii Lyme

Este important să menționăm faptul că, în funcție de cât de grave sunt simptomele și cât timp a trecut de la mușcătură boala Lyme are trei stadii. Iar acestea sunt următoarele:

Stadiul I (3 – 30 de zile de la mușcătură)

De obicei manifestările bolii Lyme apar la câteva zile de la mușcătură căpușei, iar simptomele sunt: erupția roșie circulară, dureri de cap, lipsa de energie, dureri articulare și musculare. Cu toate acestea, unele persoane nu prezintă niciun simptom în primul stadiu, chiar dacă au fost infectate.

Stadiul II (infecția diseminată)

În cazul în care boala nu este depistată și tratată în timp util sau dacă în stadiul I nu au apărut simptome, la câteva zile sau săptămâni de la primul stadiu, infecția poate să afecteze sistemul nervos, inima și pielea, potrivit bioclinica.ro.

Printre simptome se numără și următoarele: erupție cutanată extinsă și circulară (poate apărea în mai multe locuri); durere fizică; slăbiciune; amorțeala membrelor; paralizia mușchilor feței; dureri de cap; leșin; probleme de concentrare (sau cu memoria); conjunctivita sau deteriorarea țesutului ochiului; înroșirea și tumefierea articulațiilor mari (în special a genunchilor); palpitații sau alte complicații cardiovasculare.

Stadiul II (Boala Lyme cronică)

Evident, fără tratament corespunzător boala Lyme va progresa, iar acest lucru poate duce chiar și la deteriorarea nervilor și articulațiilor. Aceste manifestări pot apărea după câteva luni sau chiar ani de la infecție, iar printre simptome se numără și următoarele:

  • artrita (mai ales în zona genunchilor). Aceasta include episoade recurente de umflare, acumulare de lichid și înroșirea articulațiilor;
  • amorțeala sau furnicăturile membrelor sau spatelui;
  • oboseală cronică;
  • incapacitatea de a controla mușchii feței;
  • problemele de memorie și vorbire;
  • mai rar pot apărea și probleme cardiovasculare, conform sursei citate.

Prevenția bolii Lyme

După cum ne putem da seama, cea mai ușoară metodă de a evita infectarea este să nu mergem în zonele unde trăiește căpușa care poate transmite boala. Însă, dacă trebuie totuși să mergem în aceste zone, putem reduce riscul de a ne infecta urmând câteva recomandări. Haideți să vedem care sunt acestea.

Dacă trebuie să mergem prin pădure sau zone cu iarbă înaltă este recomandat să purtăm încălțări solide, pantaloni lungi, șosete, pulovere sau bluze cu mâneca lungă, mănuși și ceva pentru a ne acoperi capul (șapcă, pălărie, etc.).

De asemenea, putem să apelăm și la un repelent anti-insecticid. Totodată, este bine să verificăm regulat hainele, pielea noastră și a animalelor de companie. Este important să îndepărtăm insecta cât mai repede posibil, însă trebuie să fim foarte atenți să nu o zdrobim. În această situație putem folosi o pensetă cu care să apucăm căpușa de cap sau de gură, trăgând-o ușor. După ce o îndepărtăm, aplică spirt pe zona afectată.