Home » Când, unde, cum » Ce este de fapt Calea Lactee

Ce este de fapt Calea Lactee

Manolică Anca / 11.06.2021, 17:02
Ce este de fapt Calea Lactee

Ce este de fapt Calea Lactee, galaxia în care trăim? Câți ani are, din ce este formată și câte stele găzduiește. Iată tot ce nu știai despre galaxia gazdă.

Ce este de fapt Calea Lactee

În Universul observabil se regăsesc aproximativ 170 de miliarde de galaxii. Calea Lactee, uneori denumită și Calea Laptelui, este o galaxie spirală barată din care face parte Sistemul Solar și, deci, Terra, planeta albastră, căreia îi datorăm existența în Univers. Prin comparație, Terra nu este decât o stea banala în Galaxia Calea Lactee, de dimensiuni modeste, aflată într-un loc îndepărtat de centru.

Vârsta sa estimată este mai mare de treisprezece miliarde de ani, timp în care a trecut prin mai multe faze evolutive până la forma sa actuală. Văzută de pe Pământ, Calea Lactee apare ca o bandă strălucitoare și difuză vizibilă pe cerul nopții format din stele, care nu pot fi distinse cu ochiul liber în mod individual. Locul de unde ea este cel mai vizibilă este la tropice, în nopțile senine, sub forma unei benzi luminoase, în spirală, cu un „bulb” central, înconjurat de un halou sferic.

Termenul Calea Lactee este o traducere a latinescului „via lactea”, din greaca veche γαλαξίας κύκλος care înseamnă literalmente „cerc galactic”, „cerc lăptos”. Potrivit mitologiei grecești, Zeus, dorind ca fiul său Heracle să devină nemuritor, l-a pus să sugă de la sânul Herei laptele nemuririi, atunci când aceasta dormea. Trezindu-se, Hera,l-a smuls pe Heracle de la sân, moment în care stropi de lapte s-au răspândit pe cer într-o dâră albicioasă, formând Calea Lactee.

Calea Lactee
Calea Lactee

Este a doua galaxie ca mărime

Calea Lactee este a doua galaxie ca mărime din Grupul Local, discul său stelar măsurând un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumină și, în medie, grosimea de aproximativ 1.000 ani-lumină. Centrul galaxiei este bombat şi are un diametru de aproximativ 12.000 de ani-lumină. De asemenea, este de aproximativ 890 miliarde de ori mai mare decât Soarele. Sistemul nostru solar se află la 25-28.000 de ani-lumină distanţă de Centrul Galactic, pe marginea interioară a uneia dintre concentraţiile spiraliforme de particule de praf şi gaz numită Braţul Orion.

Calea Lactee este gazda a între 200 și 400 de miliarde de stele și a cel puțin 100 de miliarde de planete. Cantitățile exacte depind de numărul de stele cu mase foarte mici, ce sunt foarte greu de detectat, mai ales la distanțe mai mari de 300 de ani-lumină de Soare.

Cu toate acestea, numărul maxim de stele ce pot fi observate cu ochiul liber ajunge până la 2.500. Numărul nu este fix însă, fiindcă galaxia pierde în mod constant stele datorită supernovelor (explozii ale unor stele), dar şi produce unele noi, circa șapte pe an. Prin comparație, galaxia vecină Andromeda, ce mai mare, are un număr estimat de 1.000 de miliarde de stele.

O rotaţie completă durează aproximativ 200 de milioane de ani

În afară de stele, mai există și gaz interstelar, care cuprinde 90% hidrogen și 10% heliu. Masa gazelor interstelare ale galaxiei este egală cu 10%-15% din masa totală a stelelor sale, în timp ce raful interstelar reprezintă 1% suplimentar din masa totală a gazului. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că 90% din masa galaxiei noastre o reprezintă materia întunecată, ceea ce înseamnă că materia „luminoasă”, tot ceea ce putem vedea cu ochiul liber sau prin intermediul telescoapelor, reprezintă doar 10% din masa Căii Lactee.

La fel ca planetele şi stelele, şi galaxiile se rotesc. Astfel că, Calea Lactee se deplasează cu o viteză de 270 km/s şi o rotaţie completă durează aproximativ 200 de milioane de ani. Sistemul Solar face o rotaţie completă în jurul Centrului Galactic în circa 225 de milioane de ani, adică un An Galactic.

Așadar, Calea Lactee este galaxia gazdă a sistemului nostru solar și a Pământului, a altor circa 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum şi a peste 1000 nebuloase. Toate acestea orbitează în jurul centrului de masă al galaxiei, numit şi centru galactic.