Home » Când, unde, cum » Sfântul Dumitru. Ce este Focul lui Sumedru, tradiția veche care are loc în noaptea de 25 spre 26 octombrie

Sfântul Dumitru. Ce este Focul lui Sumedru, tradiția veche care are loc în noaptea de 25 spre 26 octombrie

Alexandru Cazacu / 25.10.2021, 13:27
Sfântul Dumitru. Ce este Focul lui Sumedru, tradiția veche care are loc în noaptea de 25 spre 26 octombrie

Cu o vechime de peste două milenii, Focul lui Sumedru este una dintre cele mai vechi tradiții din România. Află în următoarele rânduri ce este Focul lui Sumedru și ce reprezintă această sărbătoare dinainte zilei de Sfântul Dumitru.

Ce este Focul lui Sumedru, tradiția veche dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru

An de an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de Sfântul Dumitru, se aprind focuri, în jurul cărora se adună oamenii. Ei bine, această tradiție se păstrează în mai multe localități din țară și este asociată cu venirea sezonului rece. În unele localități, tinerii se adună într-un loc înalt din localitate unde, potrivit tradiției, se pune o grămadă mare de lemne și crengi de brad, iar în mijlocul lor se așază o tulpină a unui copac tăiat din pădure, pentru a fi arsă. Ei bine, acest lucru ar fi un substitut al zeului care moare și renaște.

Totodată, se spune că cei care sar peste aceste flăcări vor fi sănătoși pe tot parcursul anului. La sfârșitul acestei seri, femeile împart fructe, covrigi și țuică, iar cel mai așteptat moment este cel al prăbușirii copacului ars, care înseamnă renașterea simbolică a zeului mort. Potrivit legendelor populare, Sumedru era un crescător de animale. În timpul nopții, el se transformă în porc, care reprezintă un vechi simbol zoomorf al spiritului grâului.

În timpul Focului lui Sumedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad ars în timpul unui ospăț nocturn. Conform unei vechi tradiții, în ajun de Sfântul Dumitru, tinerii trebuie să sară peste Focul lui Sumedru, dacă doresc să se căsătorească în anul care vine.

Ce este Focul lui Sumedru, tradiția veche dinaintea zilei de Sfântul Dumitru
Ce este Focul lui Sumedru, tradiție veche dinaintea zilei de Sfântul Dumitru

Obiceiuri și tradiții de Focul lui Sumedru

Potrivit unui vechi obicei, cu această ocazie, femeile trebuie să împartă struguri, mere, nuci, vin și prune uscate. De asemenea, când focul este aproape stins, cei prezenți trebuie să ia câte un jar și să-l arunce în livadă, pentru ca anul care vine să aducă roade bogate.

O altă superstiție spune că, dacă în această noapte oile dorm îngrămădite, iarna care va să vină o să fie grea. Pe de altă parte, dacă oile se culcă împrăștiate, atunci iarna va fi una ușoară. Focul lui Sumedru este de obicei asociat cu venirea sezonului rece.

“Sărbătoarea are o legătură de tradiție cu evoluția calendaristică a naturii, pentru că înseamnă un moment al toamnei considerat final pentru vegetație, în general. Se crede în popor că „la Sumedru, Dumnezeu încuie pământul”, ceea ce, în alți termeni, exprimă faptul că viața vegetală s-a retras în pământ care de acum începe să se răcească, pregătindu-se pentru perioada de iarnă. Ca urmare a acestei credințe, s-a născut datina de a face foc în ajunul sărbătorit, numit focul lui Sumedru, practică ce are semnificația întârzierii toamnei, adică să dea căldură pământului care trece spre sezonul rece”, spune preotul Nicolae Cojocaru, potrivit adevărul.ro.

În vremurile trecute, pentru a fi văzute din depărtare, focurile se aprindeau pe dealurile cele mai înalte, iar pe coastele acestora se rostogoleau roți de car aprinse.