Home » Când, unde, cum » Ce este lupinul, planta care poate înlocui cu succes carnea

Ce este lupinul, planta care poate înlocui cu succes carnea

Manolică Anca / 14.12.2021, 09:58
Ce este lupinul, planta care poate înlocui cu succes carnea

Dacă ești în căutarea unei plante perene cu flori de vară, care să iasă în evidență, lupinul este un candidat sigur. Turlele înalte și luxuriante de flori viu colorate te fac de fiecare dată când treci pe lângă ele să te oprești să le privești minute bune. Pe lângă frumusețea lor irezistibilă, lupinii sunt apreciați și pentru capacitatea lor de a înflori în medii dificile, inclusiv pe soluri nisipoase și sărace în nutrienți, la altitudini mari și în zone cu veri reci. Dar mai ales pentru faptul că pot înlocui cu succes carnea.

Ce este și cum arată lupinul

Lupinul, (genul Lupinus), gen de aproximativ 200 de specii de plante erbacee și parțial lemnoase din familia mazărelor (Fabaceae), este o plantă larg răspândită în zona mediteraneană, dar este deosebit de numeros și în preeriile din vestul Americii de Nord. Multe sunt cultivate ca plante ornamentale pentru vârfurile lor de flori atractive, iar câteva specii sunt utile ca plante de acoperire și culturi furajere.

Lupinul ajută la fertilitatea solului prin fixarea azotului din aer într-o formă de sol utilă pentru alte plante. Lupinul erbaceu paote ajunge până la 1,25 metri înălțime și are frunze joase, divizate în palme. Majoritatea speciilor au spice de flori compacte și drepte, iar prin hibridare și selecție au fost create unele varietăți ornamentale. În Europa și în alte părți, multe specii înalte de lupin sunt arbuști lemnoși care ating peste 2 metri înălțime.

Membre a familiei mazărelor (Fabaceae), florile de lupin sunt asemănătoare cu cele de mazăre, dar sunt strânse laolaltă pe țepi conici care se ridică înalți și drepți deasupra frunzelor palmate. Florile se deschid de jos în sus și adesea prezintă mai multe culori pe aceeași plantă, în nuanțe care variază de la pasteluri calde până la roșu intens și albastru violet. După ce florile se estompează, acestea sunt înlocuite de semințele plate în formă de mazăre.

Fasolea de lupin
Fasolea de lupin

Totul despre fasolea de lupin

Fasolea de lupin este un aliment foarte des folosit în bucătăria mediteraneană. Boabele de lupin se consumă întregi și, de asemenea, se folosesc pentru a face ingrediente precum făina de lupin sau proteinele de lupin. Acestea sunt folosite la prepararea produselor de patiserie sau paste, chiar și produse fără gluten.

La fel ca multe alte leguminoase, lupinul este o putere nurițională. Aceste fasole rotunde de culoarea muștarului sunt pline de fibre, conțin toți cei nouă aminoacizi și sunt pline de vitamine și minerale precum magneziul. Ani la rând, lupinul, lupinul a stat departe de lumina reflectoarelor. Se consuma mai mult murat, dar nu se știau prea multe despre el. Între timp, acest tip de fasole a devenit tot mai căutat.

Și mai nou, acesta este folosit cu succes drept „carne vegană”. Este utilizat din ce în ce mai des la prepararea produselor care nu conțin proteină animală, înlocuind soia, mazărea sau grâul, în cazul celor care au intoleranță la gluten.

Cum se îngrijește lupinul

Luminălupinul preferă soarele plin, cel puțin șase ore de lumină solară directă în majoritatea zilelor, pentru a crește și a înflori cel mai bine. Poate crește și la umbră parțială, dar înflorirea sa va fi diminuată. Cu toate acestea, o umbră de după-amiază este ideală în climatele calde. Dacă plantezi lupinul la umbră deplină, sunt șanse mici să înflorească.

Solplanta apreciază solul bogat organic, cu drenaj ascuțit. Preferă un pH al solului neutru până la ușor acid, deși poate crește și în condiții de sol foarte acid.

Apă – lupinul nu preferă solul umed, pentru că îi poate provoca putrezirea rădăcinilor. Cu toate acestea planta preferă udările regulate. Se udă o dată pe săptămână, pentru a preveni uscarea solului.

Temperatură și umiditate – lupinul preferă climatele cu veri destul de răcoroase. Nu îi merge prea bine în climatele calde și umede, cum ar fi cea din sudul Statelor Unite. Căldura ridicată și lumina puternică a soarelui pot afecta înflorirea. În climatele calde, un strat ușor de mulci în jurul lupinilor poate ajuta la reținerea umidității solului și la menținerea răcoroasă a rădăcinilor.