Home » Când, unde, cum » Ce este topinamburul, leguma care taie pofta de mâncare, și unde se găsește

Ce este topinamburul, leguma care taie pofta de mâncare, și unde se găsește

Alexandru Cazacu / 04.11.2021, 16:02
Ce este topinamburul, leguma care taie pofta de mâncare, și unde se găsește

În România, topinamburul nu este o legumă foarte populară. Tuberculii acestei plante sunt asemănători cu cei ai cartofilor, însă au o formă mai ciudată. De fapt, am putea spune că seamănă mai mult cu ghimbirul. Ce este topinamburul și unde se găsește leguma care taie pofta de mâncare, puteți afla în rândurile următoare ale acestui articol.

Ce este topinamburul, leguma care taie pofta de mâncare

Denumirea științifică a topinamburului este ”Helianthus tuberosus”, însă această legumă mai este cunoscută și sub denumirea de ”nap porcesc”, ”guli” sau ”cartoful săracilor”. Topinamburul face parte din familia Asteraceae, din genul Helianthus, ca și floarea soarelui. La fel ca și în cazul cartofilor, de la această plantă de cultură se folosesc tuberculii din pământ. Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai importante calități a topinamburului este că ne ține în frâu pofta de mâncare.

Această plantă perenă prezintă o tulpină ierboasă care poate ajunge chiar și la o înălțime de 3 metri. Deși partea vegetativă a topinamburului se usucă toamna, în primăvară, aceasta răsare din nou din tuberculii rămași în pământ. Frunzele acesteia sunt alungite și păroase, iar florile sunt de culoare galbenă și pot ajunge la un diametru de aproximativ 8 – 10 centimetri. În ceea ce privește perioada de înflorire, aceasta depinde de clima din regiunea respectivă. Cu toate acestea, în Europa centrală, topinamburul înflorește în luna august.

Cultura de topinambur

După cum spuneam anterior, pe ramificațiile rădăcinii se formează tuberculi de mărimea cartofilor, care se folosesc atât în alimentație, cât și pentru furajarea animalelor. Această plantă preferă solurile ușoare și cu o umiditate moderată, însă rezistentă foarte bine la temperaturi scăzute, acesta fiind și motivul pentru care se seamănă mai devreme.

Cu toate acestea, topinamburul nu are nevoie de prea multă atenție. Ba chiar mai mult de atât, planta se va dezvolta foarte bine și în condițiile în care este lăsată pe cont propriu. În ceea ce privește plantarea topinamburului, aceasta se poate face prin semințe sau prin tuberculi, însă ideal ar fi ca acesta să fie plantat toamna sau primăvara. În cazul semințelor, acestea pot fi puse foarte aproape de suprafață, doar la 2 cm adâncime. Pe de altă parte, tuberculii trebuie să fie puși în gropi de aproximativ 15 – 20 cm.

Ce este topinamburul
Ce este topinamburul, leguma care îți taie pofta de mâncare

De unde este originar topinamburul

În caz că nu știați deja acest lucru, la fel ca și cartoful, topinamburul provine din zona Americii Centrale, fiind în perioada precolumbiană o plantă de cultură amerindiană. Se pare că în anul 1610, după ce au supraviețuit foametei, emigranți francezi din Canada au trimis în Europa această plantă care le-a salvat viața. Ei bine, francezii au numit planta miraculoasă ”topinambour”, după numele unui trib amerindian.

Mult mai târziu, prin secolul al XIX-lea, topinamburul era printre principalele plante de cultură folosite în alimentație. De asemenea, acesta era folosit și ca furaj pentru animale. Ei bine, în zilele noastre, această plantă este cultivată pe aproape toate continentele. Deși în Europa sunt mai puține, cele mai multe culturi de topinambur le găsim în America de Nord, Rusia, Australia și Asia.