Cu siguranță, nu există persoană care să nu fi auzit termenul „dictator”, mai ales că de-a lungul timpului au existat mai mulți astfel de conducători. Dar, ce înseamnă de fapt „dictator”? Ei bine, veți afla acest lucru în continuarea articolului curent. Haideți să vedem de unde provine cuvântul și ce semnificație are.
De-a lungul vremii au existat mai mulți dictatori, iar printre aceștia s-a numărat și fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu. Deși mulți au auzit termenul, nu toți știu ce înseamnă de fapt „dictator”, așa că vă vom spune noi.
Se pare că „dictator” înseamnă „cel ce poruncește” și provine de la o funcție politică din Roma antică. De fapt, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „dictator” (în Roma antică) era un „magistrat superior, ales de senat, în vreme de război, de răscoale etc., pe o perioadă de șase luni, cu puteri nelimitate”.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Tot în DEX, termenul „dictator” mai este explicat în felul următor: „conducătorul de stat care dispune de puteri politice nelimitate”; persoană autoritară, care își impune punctul de vedere, voința; tiran, despot”.
În ceea ce privește originile acestui cuvânt, „dictator” provine, după cum spuneam și în rândurile de mai sus, de la o funcție politică din perioada Republicii Romane. Funcția despre care vorbim apărea după o decizie a Senatului, în situații precum cele menționate.
La acea vreme, un „dictator” era ales din rândul consulilor, pentru o perioadă de șase luni de zile. Acesta avea puteri nelimitate (summum imperium), iar deciziile sale nu necesitau aprobarea Senatului.
Pe lângă toate acestea, la sfârșitul celor șase luni de mandat, consulul respectiv nu era judecat pentru deciziile sale. Magistrații îi erau subordonați „dictatorului”, iar după alegerea acestuia trebuia să fie ales și comandantul cavaleriei.
Printre cei mai cunoscuți dictatori ai Romei antice se numără Fabius, Cincinnatus, Maximus, Sulla și Cezar. Acesta din urmă a rămas dictator pentru restul vieții, în ciuda faptului că legislația romană nu îi permitea. Istoricii i-au numit „tirani” pe cei care au abuzat de această funcție.
Mulți ani mai târziu, termenul în cauză va defini mulți monarhi sau președinți care aveau puteri depline și care nu recunoșteau și alte partide politice din opoziție. De asemenea, în toate aceste situații, țara era condusă în regim de dictatură. Printre caracteristicile unui regim dictatorial se numără și lipsa alegerilor democratice, nerespectarea drepturilor omului, dar și suprimarea mișcărilor democratice.
Dictatori precum Hitler și Mussolini sunt cunoscuți ca reprezentanți ai nazismului și fascismului, în timp ce Stalin, Mao și Ceaușescu au fost dictatori comuniști. De fapt, au fost și cazuri în care unele guverne pe deplin constituționale, în perioadele de criză, au acordat temporar executivilor puteri depline. Dacă stăm bine și ne gândim, dictaturile lui Hitler și Mussolini au debutat sub proclamații de guvernare de urgență.
Ei bine, mulți dictatori au venit și au plecat de-a lungul istoriei, însă unii sunt cunoscuți pentru cruzimea și autoritatea lor de neclintit.