Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă Kaufland. Istoria neștiută a uneia dintre cele mai mari companii de retail alimentar din Europa

Ce înseamnă Kaufland. Istoria neștiută a uneia dintre cele mai mari companii de retail alimentar din Europa

Cojocaru Cristian / 19.08.2021, 10:26
Ce înseamnă Kaufland. Istoria neștiută a uneia dintre cele mai mari companii de retail alimentar din Europa

Kaufland reprezintă unul dintre magazinele preferate de români și totodată, unul dintre cei mai mari retaileri alimentari din Europa, dar foarte puțini știu ce înseamnă și care este istoria acestuia.

Kaufland înseamnă istorie de câteva decenii

Magazinul Kaufland, alături de Lidl face parte din ”Schwarz Gruppe” care este deținut de către omul de afaceri german, Dieter Scwarz. Chiar dacă primul magazin a fost deschis în anul 1984 în orașul Neckarsulm, în spatele uriașului retailer stă o istorie mai veche de-atât. Din acel moment, magazinul a cunoscut o dezvoltare extraordinară, ajung ca în momentul actual să dețină aproximativ 10.500 de magazine în 30 de țări din întreaga lume, din care face parte și România.

Pe piața românească, retailerul Kaufland și-a făcut apariția în anul 2005. În prezent, acesta numără 141 de magazine la nivelul întregii țări, fiind pe cel de-al treila loc la nivel european.  Chiar dacă mulți dintre noi am trecut pragul magazinului măcar o dată, cu siguranță foarte puțini dintre noi ne-am întrebat oare ce ar putea însemna Kaufland.

Denumirea hypermaket-ului german se traduce direct prin ”teren de cumpărare”, așadar, de fiecare când mergi la cumpărături, vei ști de-acum că te afli pe terenul potrivit pentru a-ți face achizițiile.

înseamnă kaufland
In anul 1984, este deschis primul hypermarket Kaufland in orasul Neckarsulm

Când a început povestea magazinului

Anul 1930. Anul în care povestea retailerului german începe, atunci când Joseph Schwarz intră ca acționar majoritar în „Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co.”. Compania capătă un alt nume și este transformat în ”Lidl & Scwarz KG”, fiind transformat într-un en-gros de produse alimentare.

Din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, dezvoltarea companiei este întreruptă. După ce războiul cunoaște finalitatea, Schwarz reia dezvoltarea companiei. În următorul deceniu, în anul 1954 „Lidl & Schwarz KG” intră în lanțul A&O. Primul depozit este deschis în nordul orașului Württemberg cu „Handels-und Fruchthof Heilbronn GmbH”.

Expansiunea companiei depășește un nou prag și, după zece ani, aceasta se extinde cu o nouă gamă de produse, de această dată produsele din carne. Astfel, în anul 1968, primul magazin de tip discount este deschis în Backnang și este denumit ”Handelshot”. În același oraș, în anul 1977 este deschis un hypermarket care poartă același nume. Acesta este și anul în care Joseph Schwarz moare, iar frâiele companiei sunt preluate de către fiul acestuia, Dieter Schwarz, fiind implicat total în firma familiei.

Primul hypermarket Kaufland

În anul 1984, este deschis primul hypermarket Kaufland în orașul Neckarsulm, oraș în care compania încă își are sediul social din anul 1972. Reunificarea Germaniei din anul 1990, a determinat compania să se extindă și mai mult. Astfel, noi magazine sunt deschise în fosta Germanie de Est. La Meissen, în același an, se deschide primul magazin cu vânzare rapidă, iar acesta este amplasat într-un cort.

Opt ani mai târziu are loc expansiunea lanțului de magazine în afara granițelor, la Ostrava, în Cehia. Anii care au urmat a însemnat o explozie de magazine pentru Kaufland astfel că în anul 2000, retailerul intră pe piața Slovaciei, 2001 – Croația și Polonia, 2005 – România, iar în Bulgaria ajunge un an mai târziu, în 2006.

Anii 2006 și 2007 înseamnă mai multe magazine Kaufland în Germania, colosul începând să preia acțiuni ale concurenților. La nivelul Germaniei, compania afirma în 2009 că are deja 73.000 de angajați. Magazinul cu numărul 1.000 din Europa se deschide în anul 2011 la Berlin. În anul 2014, se deschide și magazinul cu numărul 100 din România, la momentul actual fiind 141 de astfel de magazine pe teritoriul țării noastre.