Home » Când, unde, cum » Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca. Simbolurile nebănuite

Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca. Simbolurile nebănuite

Manolică Anca / 16.06.2021, 16:36
Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca. Simbolurile nebănuite

Despre viața lui Arsenie Boca s-au scris zeci de cărți, s-au inventat legende, i s-au atribuit miracole și s-au organizat sute de pelerinaje la mormântul său. Nu la fel de mult s-a scris și despre icoanele pe care le-a pictat sau despre bisericuța din Drăgănescu, lăcașul de cult care adăpostește una dintre cele mai mari comori ale iconografiei creștine. Iată ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca.

Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca și-a dedicat viața întreagă lui Dumnezeu și religiei ortodoxe, sperând mereu în mântuirea oamenilor. A lasat drept moștenire o credință neclintit, bunătatea sa rămânând întipărită în sufletele multor oameni. Sute de credincioși vin ori de câte ori au ocazia în lăcașul în care a trăit „sfântul Ardealului”, pentru a-și bucura sufletul și alina grijile.

Toate sfaturile și toate învățăturile pe care Arsenie Boca le transmitea enoriașilor pot fi „citite” astăzi în pictura din biserica „Sfântului Nicolae” din Drăgănescu. Icoanele pictate de el îndeamnă la simplitate și bucuria sufletului, dar transmit și un mesaj dur și foarte bine conturat despre pericolele care ne pândesc acum și în viitor.

Printre imaginile care ilustrează Nașterea Domnului, Botezul în apa Iordanului, Crucificarea sau multe alte momente de seamă din Biblie, părintele a inserat și câteva picturi care, la o primă vedere, nu ar avea vreo legătură cu învățămintele creștine.

Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca
Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca

Pilde și învățăminte pentru omul de astăzi

Arsenie Boca a pictat pe pereții bisericii o multitudine de ispite ale omului modern, care s-a îndepărtat de Dumnezeu. Printre acestea se numără: navete spațiale, telefoane conectate la televizor (care prefigura parcă apariția telefoanelor inteligente de azi), antene de satelit, dar și o imagine înfricoșătoare a sfârșitului lumii. La intrarea ăn bisercă, imediat în partea stângă, apare o pictură cu totul ieșită din comun care arată mulțimea de păcate și ispite la care omul este supus.

Printre toate aceste ilustrații, se pare că este menționată și patima drogurilor, puțin cunoscută în acele vremuri, dar extrem de răspândită astăzi în rândul tinerilor. O altă ilustrație deloc obișnuită pentru o un lăcaș de cult este portretul omului modern, care apare alături de naveta Discovery și antene de satelit.

Preotul paroh Lucian Răzvan Petcu spune că Arsenie Boca a vrut să ilustreze o pildă mai veche din Biblie. Este vorba despre pilda celor chemați la cină în ceruri, alături de Dumnezeu, dar care nu vor să meargă, la fel cum omul modern uită să se mai roage, să mai creadă, cucerit fiind de progresul științei și a tehnologiei.

Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca. Icoana Învierii de la biserica din Drăgănescu

Părintele Arsenie Boca a avut mereu teama că vor veni timpuri în care oamenii se vor îndepărta de Dumnezeu, nemaiexistând cale de întoarcere. Iar atunci va începe sfârșitul lumii. Încă din 1945, după anii teribili de război, el le spunea unor apropiați că Apocalipsa nu va sosi la o dată anume, însă omenirea va se va stinge încet, sub povara greșelilor și păcatelor.

Icoana Învierii de la biserica din Drăgănescu
Icoana Învierii de la biserica din Drăgănescu

Ce mesaje ascund icoanele părintelui Arsenie Boca. Deloc întâmplător, peste câțiva ani, avea să picteze cea mai frumoasă icoană a Învierii în biserica din Drăgănescu. Aceasta este încadrată în partea superioară, în fundal, de limbile de foc ale Iadului și ale nimicirii. Dacă omenirea va înceta să mai creadă în Învierea Domnului, lumea va muri măcinată de războaie, foamete și boli, a mai explicat preotul Lucian Petcu.

Simbolurile ascunse ale icoanei pictate de Arsenie Boca în biserica Sfântul Elefterie din București

Puțini sunt cei care au observat un detaliu important într-o icoană pictată de Arsenie Boca în biserica Sfântul Elefterie din București. Iisus era îmbrăcat în haine de pușcăriaș și avea tunsoarea specifică unui om aflat după gratii. Părintele Arsenie Boca a realizat această pictură în altarul bisericii, după ce a fost eliberat din închisoare, în 1959. Straiele Pruncului nu au fost alese întâmplător și nu au fost doar o reminescență a lui Arsenie Boca, după zilele grele petrecute după gratii.

Icoana pictată de Arsenie Boca în biserica Sfântul Elefterie din București
Icoana pictată de Arsenie Boca în biserica Sfântul Elefterie din București

Se pare că de abia în 2007, în momentul restaurării bisericii s-a observat acest lucru, deși icoana are dimensiuni foarte mari. Atunci, Părintele i-a apărut în vis unui student la Teologie, explicându-i simbolistica hainelor lui Iisus Hristos. Astfel, acestuia i s-a spus că straiele au darul de a se metamorfoza într-un mănunchi de raze care transfigurează intunericul unei celule, scăldând-o în focul ceresc pe care-l aduce cu sine imaginea de slavă a lui Iisus.