Home » Când, unde, cum » Ce nu se face de Sânziene 2022. Obiceiuri și tradiții

Ce nu se face de Sânziene 2022. Obiceiuri și tradiții

Alexandru Cazacu / 23.06.2022, 15:18
Ce nu se face de Sânziene 2022. Obiceiuri și tradiții

Ce nu se face de Sânziene 2022 și care sunt principalele obiceiuri și tradiții în această zi de mare sărbătoare, puteți afla în rândurile următoare. În fiecare an, Sânzienele sunt sărbătorite pe data de 24 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuiește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. De-a lungul timpului, în jurul acestei sărbători au luat naștere o mulțime de tradiții, pe care mulți români le respectă cu strictețe. Haideți să vedem care sunt acestea.

Care este semnificația Sânzienelor

În caz că nu știați deja acest lucru, denumirea de Sânziene provine de la numele zeiței Romane Santa Diana, protectoarea vânătorilor și a pădurilor. Cu toate acestea, Sânzienele mai sunt cunoscute în popor și sub alte denumiri precum Drăgaicele sau Zânele. În ceea ce privește semnificația Sânzienelor, aceasta este o sărbătoare a iubirii și a fertilității.

În unele zone din țară, sărbătoarea este denumită Sânziene, iar oamenii din alte părți o numesc Drăgaică. Potrivit credinței populare, Sânzienele erau femei frumoase, preotese ale Soarelui, dar și divinități nocturne ce se ascundeau prin codrii întunecați.

Potrivit unor legende, în noaptea de Sânziene se deschid Cerurile, iar Sânzienele/Drăgaicele apar în cete. Se spune că aceste creaturi mistice dansează în jurul focului și aduc rod pământului și fertilitate femeilor căsătorite. Totodată, zânele bune ar avea puterea de a vindeca boli și suferințe. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm și ce nu se face de Sânziene 2022.

Ce nu se face de Sânziene 2022, conform tradiției populare

Deși se spune că Sânzienele sunt zâne bune, unii oameni susțin că această sărbătoare nu trebuie luată în râs. Se pare că făcând acest lucru, făpturile se vor răzbuna pe tine și vei avea parte de ghinion.

În ziua de Sânziene, în unele zone din țară, gospodinele nu spală, nu calcă și nici nu fac curățenie. Se spune că persoanele care nu respectă aceste reguli riscă să fie „trăsnite” de fulger. Tot cu ocazia acestei sărbători, oamenii nu lucrează ogoarele, pentru că altfel vor atrage mânia Sânzienelor.

Potrivit unor superstiții, de Sânziene nu trebuie să te speli pe cap pentru că riști să încărunțești mai devreme. De asemenea, se mai spune că cei care dorm de Sânziene vor fi leneși tot anul.

Acum că am aflat ce nu se face de Sânziene 2022, iată și o serie de tradiții și obiceiuri ce se respectă pe 24 iunie.

Ce nu se face de Sânziene 2022
Ce nu se face de Sânziene 2022. Obiceiuri și tradiții în această zi de sărbătoare

Obiceiuri și tradiții de Sânziene

Conform tradiției populare, Sânzienele marchează mijlocul verii, așa că este momentul pentru culegerea florilor de leac. În unele locuri din țară, în ziua premergătoare sărbătorii, fetele culeg flori de Sânziene și le pun sub pernă, deoarece se crede că astfel își vor visa alesul.

În alte zone, tinerele își fac coronițe din flori de sânziene și le agață în grădini sau în locuri curate, unde le lasă peste noapte. Dacă dimineața coronițele sunt pline de rouă, acesta este un semn de măritiș.

Tot cu ajutorul cestor flori, oamenii de la sate încearcă să afle care le va fi norocul la animale. Mai exact, în seara premergătoare sărbătorii, gospodarii agață la colțul din răsărit al casei cununi de flori. Dacă a doua zi în flori este prins păr de la anumite animale sau pene de la păsări, asta înseamnă că anul este unul bun pentru aceste vietăți.