Home » Când, unde, cum » Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Albert Einstein și Charlie Chaplin. Schimbul genial de replici

Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Albert Einstein și Charlie Chaplin. Schimbul genial de replici

Violeta Badea / 22.06.2021, 16:46

Albert Einstein și Charlie Chaplin au fost două genii ale istoriei și au avut o relație extrem de apropiată, deși între cei doi exista o diferență de vârstă, de origini și de preocupări. Albert Einstein și Charlie Chaplin s-au cunoscut în anul 1931, în America și au avut un schimb genial de replici. Iată ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Albert Einstein și Charlie Chaplin.

Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Albert Einstein și Charlie Chaplin

Charlie Chaplin și Albert Einstein s-au cunoscut în America, în anul 1931 și de atunci au legat o frumoasă relație de prietenie. Einstein a fost invitat atunci să prelege la Institutul de Tehnologie din California. Înainte de a ajunge acolo, fizicianul a petrecut mai întâi câteva zile la New York. Ajuns la Hollywood, acesta l-a cunoscut pe îndrăgitul actor, Charlie Chaplin. Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc la Universal Studios, unde au luat și masa împreună. Chaplin scria în autobiografia sa despre primele impresii despre Einstein.

„Arăta tipicul german alpin în cel mai frumos sens, jovial și prietenos. Și deși maniera lui era calmă și blândă, am simțit că ascunde un temperament extrem de emoțional și că din această sursă a venit energia sa intelectuală extraordinară. ”, spunea actorul.

Chaplin și Einstein au rămas în legătură după acea primă întâlnire de succes, iar actorul l-a invitat pe Einstein să participe la următoarea sa premieră, pentru filmul City Lights (1931), ca invitat special al său. Cele două celebrități erau în atenția publicului, dar și a presei. Nefiind obișnuit cu uralele publicului, celebrul fizician i-a spus noului său prieten:

„Ceea ce admir cel mai mult la arta ta este universalitatea ta. Nu spui nici măcar un cuvânt și totuși lumea te înțelege!”.

În timp ce Einstein se bucura de noua experiență și Chaplin i-a răspuns: „Adevărat, însă faima ta este și mai mare! Toată lumea te admiră, chiar dacă nu înțelege nici un cuvânt din ceea ce spui”. De-a lungul timpului, au existat multe legende legate de replicile de mai sus, spuse de Chaplin și Einstein la premieră. Unii spuneau că această frumoasă conversație a lor nu a avut loc la premieră filmului, ci în timp cei doi prieteni se plimbau cu mașina prin Hollywood.

Albert Einstein si Charlie Chaplin
Albert Einstein si Charlie Chaplin

Cine a fost Albert Einstein

Albert Einstein s-a născut pe data de 14 martie 1879 la Ulm, în Germania, într-o familie de evrei nepracticanți. Încă din copilărie, acesta a fost pasionat de dispozitive mecanice și modele fizice, precum și de matematică. Se spune că avea capacitatea de a înțelege cu abilitate conceptele ei dificile.

Geniul fizicii a studiat matematica și fizica la Școala Politehnică Federală din Zurich între 1896 și 1900. În perioada 1902–1908 a lucrat ca expert la Oficiul Federal de Patente din Berna și a publicat lucrări ce au făcut înconjurul lumii științifice, cea mai importantă fiind prima lucrare despre teoria specială a relativității în 1905. În ultima parte a vieții, Albert Einstein a fost recunoscut ca fiind cea mai mare personalitate din fizica teoretică. Geniul a murit pe data de 18 aprilie 1955, la 76 de ani.

Cine a fost Charlie Chaplin

Charlie Chaplin s-a născut pe data de 16 aprilie 1889 în Londra și a fost un actor, comediant și regizor, simbol al filmului mut şi primul mare star al Hollywoodului. Acesta a avut o copilărie foarte grea, deoarece tatăl său avea probleme mari cu alcoolul, iar mama sa, Hannah Hill, mai avea un copil cu alt bărbat când s-a născut Charlie şi alte probleme psihice grave.

Cu multă muncă, dar și cu un talent impresionant, Charlie Chaplin ajunge unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator). Actorul s-a stins din viață pe data de 25 decembrie 1977, chiar de Crăciun. Chaplin a murit în somn, la vârsta de 88 de ani, fiind înmormântat în cimitirul din Vevey.