Home » Când, unde, cum » Ce salariu are un programator IT, în 2022, în România

Ce salariu are un programator IT, în 2022, în România

Alexandru Cazacu / 09.08.2022, 12:51
Ce salariu are un programator IT, în 2022, în România

După cum probabil ați aflat deja, veniturile salariale din sectorul IT sunt printre cele mai mari din toate domeniile. De fapt, în luna mai a acestui an, salariul mediu în domeniul serviciilor informatice a ajuns de trei ori mai mare decât era în urmă cu zece ani, conform datelor Institutului Național de Statistică. Ce salariu are un programator IT, în România, puteți afla în următoarele rânduri.

Ce salariu are un programator IT, în România

Potrivit datelor INS, în ultima lună de primăvară a acestui an, salariul mediu în domeniul IT a ajuns la aproximativ 9.200 de lei. După cum am menționat și în rândurile de mai sus, această sumă este de trei ori mai mare decât cea pe care lucrătorii din acest sector o încasau în urmă cu 10 ani.

Se pare că principalii factori care au dus la o majorare rapidă a salariilor din domeniul IT sunt nevoia din ce în ce mai mare de digitalizare, creșterea numărului de investitori în centre de servicii IT, dar și deficitul de programatori IT.

Ei bine, programatorii încasează cele mai mari salarii din economie, după cum arată statisticile. Media salarială a acestora este situată în jurul a 2.000 de euro net. Dacă în urmă cu 13-14 ani bancherii dominau clasamentul celor mai mari salarii, acum programatorii i-au lăsat cu mult în urmă din acest punct de vedere. Așa se face că, în prezent, un programator IT încasează lunar echivalentul a șase salarii minime pe economie.

Orașele din România în care lucrează cei mai mulți angajați din IT

În ultimul deceniu, numărul angajaților din domeniul IT&C a crescut foarte mult. De fapt, numărul acestor salariați a ajuns la 220.000 de la aproximativ la 100.000, câți erau în urmă cu zece ani. După cum bine știm, importanța sectorului de servicii informatice a crescut destul de mult în ultimii ani. Astfel, în 2021 a ajuns să reprezinte nu mai puțin de 6,4% din PIB.

Dacă vă întrebați unde lucrează cei mai mulți angajați din sectorul IT&C, răspunsul este unul la care probabil vă așteptați. Mai exact, aproape jumătate din efectivul total de IT-iști sunt în Capitală (circa 100.000 de persoane), potrivit datelor INS.

Alături de București, orașe precum Cluj, Timișoara, Iași și Brașov au cele mai numeroase comunități de angajați din IT. Împreună, toate aceste orașe adună aproape 80% toți salariații din acest domeniu.

Ce salariu are un programator IT
Ce salariu are un programator IT, în 2022, în țara noastră

România este pe primul loc în topul salariilor ajustate ale programatorilor din Europa de Est

După cum arată datele unui studiu realizat de școala de programatori Codecool, în topul salariilor ajustate la nivelul de trai pentru funcția de programator junior, țara noastră ocupă locul al 16-lea. Astfel, România surclasează veniturile din alte state europene, cum ar fi: Irlanda, Cehia, Grecia, Polonia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Cipru, Estonia etc.

În schimb, românii conduc clasamentul salariilor ajustate din Europa de Est. Programatorii din România încasează salarii cu 25% mai mari decât cei din Croația și cu 15% mai ridicate decât cele ale programatorilor bulgari. În ceea ce privește topul salariilor ajustate pentru toate nivelele de programatori (junior, middle și senior), acesta este condus de Marea Britanie, conform celor de la Capital.