Home » Când, unde, cum » Ce sărbătoare are loc mâine, pe 1 octombrie, în calendarul ortodox

Ce sărbătoare are loc mâine, pe 1 octombrie, în calendarul ortodox

Alexandru Cazacu / 30.09.2021, 12:51
Ce sărbătoare are loc mâine, pe 1 octombrie, în calendarul ortodox

Prima sărbătoare a lunii octombrie este Acoperământul Maicii Domnului, care ne amintește de arătarea Sfintei Fecioare în biserica din Valherne. În următoarele rânduri îți vom spune tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea de pe 1 octombrie, care este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Calendar Creștin Ortodox. Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie

La 1 octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Această sărbătoare amintește de o mare minune care a avut loc într-o biserică din Valherne, Constantinopol. Haideți să vedem mai exact despre ce este vorba.

Se spune că, pe 1 octombrie, în anul 1911, în biserica din Valherne se ținea o slujbă pentru salvarea cetății care asediată la vremea respectivă.  În zorii zilei, pe la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor, stând în văzduh și rugându-se în lacrimi. Maica Domnului ținea Sfântul Acoperământ în mâini deasupra capetelor credincioșilor, Ea fiind înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici, potrivit crestinortodox.ro.

În acel moment, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos (prăznuit la 2 octombrie în Calendarul Ortodox) i-a spus ucenicului său Epifanie următoarele vorbe: ”O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”. Atunci, Epifanie i-a răspuns: ”O văd, părinte, și mă minunez!”.

Așadar, acesta este evenimentul sărbătorit de creștinii ortodocși la 1 octombrie. Această minune ne aduce aminte că prin rugăciune și credință, putem și noi să primim ajutorul Sfintei Fecioare.

Calendar Creștin Ortodox. Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie
Calendar Creștin Ortodox. Acoperământul Maicii Domnului, 1 Octombrie

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

După cum spuneam și la începutul acestui articol, Acoperământul Maicii Domnului este prima sărbătoare din luna octombrie, fiind marcată cu cruce roșie în calendar. În România, creștinii ortodocși au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu strictețe în această zi de sărbătoare. Așadar, în următoarele rânduri noi vă vom prezenta câteva dintre ele.

Potrivit tradiției populare, în ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului începe și pregătirea ogoarelor pentru iarnă. De fapt, denumirea populară a acestei sărbători este ”Pocroavele”, care în slavonă înseamnă acoperirea pământului cu brumă.

De asemenea, se spune că pentru a fi feriți de rele, greutăți și boli, în această zi de sărbătoare trebuie să ținem post și să ne rugăm la Maica Domnului.

Tot de Acoperământul Maicii Domnului, unii gospodari din România își stropesc vitele cu apă sfințită pentru cca animalele să fie sănătoase tot anul.

Conform unei alte tradiții, în această zi se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi. Așadar, creștinii oferă celor nevoiași fel și fel de bucate, însă acestea trebuie să fie de post. De asemenea, gospodinele își servesc musafirii cu plăcinte de post.

Superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

Se spune că nu e bine să îți tunzi părul de Acoperământul Maicii Domnului, deoarece dacă faci acest lucru poți să cazi pradă farmecelor. De asemenea, potrivit unei alte superstiții, în această zi, fetele care nu au părul lung și bogat trebuie să rostească o rugăciune către Maica Domnului, iar aceasta le va ajuta în acest sens.

Tot o superstiție legată de păr spune că, părul care este tăiat astăzi rămâne în legătură cu trupul. Așadar, acesta nu trebuie aruncat sau ars.

În unele zone din țară se crede că fetele care sunt gătite în această zi pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.