Home » Când, unde, cum » Ce spun oamenii de știință despre locul de naștere al omenirii. Ultimele descoperiri scot la iveală un lucru surprinzător

Ce spun oamenii de știință despre locul de naștere al omenirii. Ultimele descoperiri scot la iveală un lucru surprinzător

Manolică Anca / 25.10.2021, 09:53
Ce spun oamenii de știință despre locul de naștere al omenirii. Ultimele descoperiri scot la iveală un lucru surprinzător

Ițele istoriei de dinaintea apariției speciei umane așa cum este astăzi sunt foarte greu de elucidat Neanderthalienii sau celelalte specii anterioare nu au lăsat scrieri sau alte dovezi care să constituie un punct de pornire în descoperirea detaliilor despre locul de naștere al omenirii. Cercetătătorii, însă, continuă să descopere noi și noi indicii.

Locul de naștere al omenirii. Cercetătorii ar fi descoperit cele mai vechi urme de pași de hominizi

Istoria pre-umană este extrem de greu de elucidat. Din cauza lipsei scrierilor timpurii, fragmentele de oase antice pe care oamenii de știință le tot descoperă sunt foarte dificil de analizat și delimitat în una dintre numeroasele specii ale Homo, Graecopithecus și toate celelalte genuri. Și acestea nu sunt singurele urme ale strămoșilor noștri, pentru că în unele cazuri, s-au păstrat chiar și urme de pași pe nisip.

Acesta este cazul unei descoperiri din anul 2017, când o echipă de oameni de știință a găsit peste 50 de urme pe plaja Trachiolos, din insula Creta. Analizându-le, cercetătorii au spus că acestea ar fi putut fi lăsate de o creatură antică asemănătoare cu cea a unui membru ce a aparținut tribului Hominiae, de acum 5,7 milioane de ani.

Cercetările au continuat, iar un nou studiu făcut public sugerează că acele urme de pași sunt chiar și mai vechi. Se presupune că ar avea o vârstă de 6,05 milioane de ani, fiind astfel cu 350.000 de ani mai vechi decât s-ar fi crezut inițial. Asta înseamnă că am vorbi de stră-stră-stră-stră-…-moșii omenirii. Conform datelor actuale, Homo Sapiens a trăit acum 300.000 de ani în urmă, iar Homo neanderthalensis în urmă cu 430.000 de ani.

Urme de pași descoperite pe Insula Creta / Foto: Per Ahlberg, Uppsala
Urme de pași descoperite pe Insula Creta / Foto: Per Ahlberg, Uppsala

Oamenii de știință: „Nu putem exclude o legătură între cel care a produs urmele și Graecopithecus freybergi”

De fapt, urmele acestea de pași sunt atât de vechi încât cercetătorii au sugerat că ar putea fi implicată Graecopithecus freybergi. Aceasta este o primată de la care au fost descoperite specimene dentare și despre care se spune că ar avea o vechime de 7,2 milioane de ani (ar putea fi cel mai vechi strămoș direct al oamenilor, la scurt timp după ce descendența noastră s-a rupt de cimpanzei).

„Nu putem exclude o legătură între cel care a produs urmele și Graecopithecus freybergi”, spune Madelaine Böhme, paleontolog în cadrul Universității din Tübingen, Germania.

Acei hominizi antici ar fi avut picioare foarte diferite, odată cu depășirea etapei de urcat în copaci și adoptarea mersului în poziție verticală. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că ar fi vorba despre un hominid antic, iar, un răspuns sigur în cazul acelor urme de pași este foarte greu de dat.

Descoperirea urmelor de pași pune la îndoială teoria „originii africane”

Totodată, aceste urme de pași au fost descoperite pe insula Creta, și nu în Africa. Deși Creta ar fi fost atașată de Grecia continentală în vremurile de demult, descoperirea ridică și mai multe semne de întrebare despre locul de naștere al omenirii și pune oarecum la îndoială teoria „originii africane”.

După cum au scris și cercetătorii în studiul lor, „istoria evoluției și tendințele de răspândire ale hominizilor continuă să fie subiecte de dezbatere”.

„În ciuda numeroaselor publicații care sugerează o origine în Africa a apariției strămoșilor oamenilor, există dovezi că cele mai vechi specimene ar fi putut evolua în Eurasia. Dovezile pentru o prezență în Europa includ atât fosile corporale, cât și urme”, au mai spus oamenii de știință.