Home » Când, unde, cum » Ce trebuie să conțină o trusă de supraviețuire. Cel puțin 12 lucruri esențiale care nu trebuie să lipsească

Ce trebuie să conțină o trusă de supraviețuire. Cel puțin 12 lucruri esențiale care nu trebuie să lipsească

Cojocaru Cristian / 08.03.2022, 13:24
Ce trebuie să conțină o trusă de supraviețuire. Cel puțin 12 lucruri esențiale care nu trebuie să lipsească

Actualul război de pe teritoriul Ucrainei îngrijorează nenumărate persoane la o posibilă escaladare a acestuia și în alte state, printre care și țara noastră. Având în vedere amenințările lansate de către Vladimir Putin, ar trebui să știi ce trebuie să conțină o trusă de supraviețuire în caz de război, și mai ales în cazul unui atac nuclear. Iată câteva sfaturi în această privință.

Elementele pe care trebuie să le conțină o trusă de supraviețuire

Cu siguranță data de 24 februarie va rămâne în istoria lumii, fiind ziua în care Putin a decis să atace neprovocat Ucraina. Din cauza sancțiunilor dispuse de către mai multe state și organizații din întreaga lume asupra Rusiei, Vladimir Putin a venit cu declarații șocante care fac trimitere către armele nucleare, creând panică în rândul populației lumii.

Astfel, experții în domeniu recomandă adoptarea unui set de măsuri pentru a fi mai bine pregătiți, dar și pentru  diminuarea stresului unui potențial război. Potrivit acestora, ar trebui realizată o trusă de supraviețuire pe care ar trebui să o avem în casă. Ideal ar fi ca și în autoturismm să avem un astfel de kit, în cazul în care am fi obligați să evacuăm o zonă și nu am mai putea ajunge la domiciliu pentru cel inițal.

Acest kit de supraviețuire ar trebui să conțină conserve, lapte condensat, batoane proteice, baterii, un aparat de radio portabil, lanternă, chibrituri, brichetă, pelerină de ploaie, set de medicamente de bază, hârtie igienică, apă și filtre de apă. De asemenea, trebuie realizat un plan de urgență pentru familie.

În cazul unui război, sunt șanse ca membrii familiei să nu fie în același loc în momentul producerii dezastrului, este foarte important să știi cum vei lua contactul cu ei și ce veți face în caz de urgență. Este de preferat să alegeți un loc de întâlnire într-un astfel de caz, pentru că rețelele de telefonie mobilă ar putea fi distruse în caz de război.

De asemenea, este bine să afli de la știri dacă există o clădire publică în care vă puteți adăposti și care se află în apropierea domiciliului, fiind utilizată ca adăpost aerian. Dacă nicio astfel de clădire nu a fost desemnată, ar fi bine să întocmești o listă cu clădirile sigure din zonă, putând fi incluse subsolurile sau zonele centrale care nu dispun de ferestre.

trusă supraviețuire
Kitul de supravietuire poate fi unul de baza sau unul complex

Ce faci în cazul unui atac nuclear

În cazul unui atac nuclear, mergi cât mai repede către un adăpost desemnat în acest sens. Un astfel de adăpost trebuie să fie prevăzut cu instalație de filtrare și ventilare a aerului, toaletă și chiuvetă funcționale, dar și o cale de ieșire în cazul în care clădirea se prăbușește. În interiorul unui astfel de adăpost s-ar putea să te afli pentru cel puți 24 de ore.

În România, există 4.538 de astfel de buncăre, dintre care 1.190 în București și Ilfov, iar restul de 3.348 la nivelul țării. În cazul în care o explozie nucleară are loc, în primul rând aceasta nu trebuie privită pentru că poate orbi. Indicat este să te întinzi la pământ și să îți acoperi capul.

Dacă explozia este la distanță, poate dura 30 de secunde sau chiar mai mult până când șocul va lovi. Cât mai repede posibil, caută un adăpost pentru că praful radioactiv poate fi purtat de atmosferă chiar și la sute de kilometri distanță. Dacă te-ai aflat afară în timpul sau după explozie, curăță-te cât mai repede posibil pentru a îndepărat materialul radioactiv care s-ar putea depune pe hainele și pielea ta.

Îndepărtarea hainelor poate elimina până la 90% din materialul radioactiv. Dacă ai posibilitatea, fă un duș cu multă apă și săpun pentru a îndepărta contaminarea radioactivă, însă nu freca sau zgâria pielea. Urmărește în permanență anunțurile făcute de către autorități și evită zonele în care există pericol radioactiv.