Home » Când, unde, cum » Cei doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodată. Ce scrie în Biblie despre ei

Cei doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodată. Ce scrie în Biblie despre ei

Manolică Anca / 16.11.2021, 11:01
Cei doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodată. Ce scrie în Biblie despre ei

În Vechiul Testament se vorbește despre viețile a doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodată. Aceștia s-au învrednicit să vadă slava lui Dumnezeu și vor urma să aibă un rol important în momentul în care va veni Apocalipsa. Cine sunt aceștia.

Cei doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodată

Cel mai cunoscut personaj din Biblie despre care se spune că nu a murit deoarece a fost ridicat la cer de către Dumnezeu este Proorocul Ilie. Acesta este prăznuit de creştinii ortodocși în fiecare vară, pe data de 20 iulie.

În Vechiul Testament se vorbește despre viaţa acestuia, conflictul cu regele israelit Ahab, care trăia în păcate, şi despre retragerea sa în pustietate. La rugăciunile sale, s-a abătut o secetă teribilă asupra ținutului, care a adus foamete peste poporul ales. Toate acestea pentru ca evreii să se întoarcă la credinţă.

În timpul acestei secete, Proorocul Ilie s-a retras din porunca lui Dumnezeu dincolo de Iordan unde a fost hrănit de corbi, animale considerate la acea vreme impure. Astfel, potrivit Bibliei, Ilie Tesviteanul nu a murit, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc, Dumnezeu considerându-l vrednic de a vedea slava divină.

Cel de-al doilea bărbat care nu a cunoscut moartea a fost Enoh. Acesta a fost luat în mod tainic de către Dumnezeu de pe pământ, atât cu sufletul, cât şi cu trupul: „Enoh, bine plăcut Domnului fiind, s-a mutat cu trupul şi este pildă de pocăinţă neamurilor” (Sirah 44, 16). El este cel de-al şaptelea patriarh biblic, după cum descoperim în Biblie.

„Enoh a trăit o sută şaizeci şi cinci de ani, şi atunci i s-a născut Matusalem. Şi a umblat Enoh înaintea lui Dumnezeu, după naşterea lui Matusalem, două sute de ani şi i s-au născut fii şi fiice. Iar de toate, zilele lui Enoh au fost trei sute şaizeci şi cinci de ani. Şi a plăcut Enoh lui Dumnezeu şi apoi nu s-a mai aflat, pentru ca l-a mutat Dumnezeu” (Facere 5, 21-24).

Ilie și Enoh, cei care îl vor înfrunta pe Antihrist
Ilie și Enoh, cei care îl vor înfrunta pe Antihrist

Enoh şi Ilie vor avea un rol important când va veni Apocalipsa

Potrivit spuselor părintelui Ilie Cleopa în cartea „Părinţii Bisericii despre sfâşitul lumii: antologie” a Ieromonahului Benedict Stancu, aceștia vor fi trimișii lui Dumnezeu din Rai pe pământ. „Când vor predica ei cu mare putere şi vor înfrunta pe Antihrist trei ani şi jumătate, cât va împărăţi el, Sfinţii Enoh şi Ilie vor avea mare putere să străbată tot pământul cu fel de fel de minuni.”.

Vor face mari minuni în Ierusalim pentru ca evreii să se întoarcă. Vor întoarce inimile către fii şi sinagoga celui Rău către Hristos. Predicile lor vor fi auzite de tot pământul și toată lumea îi va vedea. „Şi acestea sunt scrise de 2000 de ani, de când i s au descoperit Sfântului Ioan Evanghelistul.”.

Potrivit Apocalipsei, în această luptă cu Antihristul ei vor fi răpuşi şi omorâţi, însă vor învia după trei zile şi jumătate. Cei care s-au bucurat de moartea lor vor cădea de frică mare.

„Şi voi da putere celor doi martori ai mei şi vor prooroci, îmbrăcaţi în sac, o mie două sute şi şaizeci de zile. Aceştia sunt cei doi măslini şi cele două sfeşnice care stau înaintea Domnului pământului. (…)

Iar când vor isprăvi cu mărturia lor, fiara care se ridica din adânc va face război cu ei, şi-i va birui şi-i va omorî. Şi trupurile lor vor zăcea pe uliţele cetăţii celei mari, care se cheamă, duhovniceşte, Sodoma şi Egipt, unde a fost răstignit şi Domnul lor. (Apocalipsa 11)