Home » Când, unde, cum » Cel mai scurt test IQ din lume. Are doar 3 întrebări, care la prima vedere par simple

Cel mai scurt test IQ din lume. Are doar 3 întrebări, care la prima vedere par simple

Manolică Anca / 28.06.2021, 15:03
Cel mai scurt test IQ din lume. Are doar 3 întrebări, care la prima vedere par simple

Cel mai scurt test IQ din lume. Are doar trei întrebări, care la prima vedere par simple, însă nu sunt mulţi cei care reuşesc să răspundă corect la toate. Așadar, lansăm o provocare și pentru tine cu această ocazie! Ne poți spune pe pagina de Facebook Stiridinlume.ro câte răspunsuri ai nimerit!

Cel mai scurt test IQ din lume

Oamenii sunt într-o căutare constantă de a-și înțelege, defini și valida existența, iar testele de IQ au devenit extrem de populare tocmai pentru că ne permit să ne comparăm cu ceilalți, din punct de vedere al inteligenţei. Următorul test IQ este considerat cel mai scurt din lume şi cu toate că la prima vedere pare a fi simplu, în realitate este foarte înşelător.

Testul de Reflecţie Cognitivă (TRC) a fost definitivat de psihologul Shane Frederick în anul 2005. Într-o lucrare, acesta spunea că a ales aceste trei întrebări pentru că acestea „duceau la răspunsuri impulsive și eronate”. Concret, întrebările îi fac pe oameni sî dea un răspuns rapid, în loc să stea și să analizeze cu atenție problemele aparent simple. Din cauza acestui aspect, nu foarte mulți reușesc să răspundă corect la toate cele trei întrebări.

Are doar 3 întrebări care la prima vedere par simple

Cel mai scurt test IQ din lume este interesant şi pentru faptul că demonstrează că o problemă în aparenţă simplă poate fi mai grea decât se aşteaptă cei mai mulţi. Iată cele trei întrebări ale testului:

  1. O carte şi un caiet costă în total 5,57 lei. Cartea costă cu 5,06 lei mai mult decât caietul. Cât costă caietul?
  2. Dacă durează cinci minute pentru ca cinci maşini să facă cinci piese, cât timp durează pentru ca 100 de maşini să facă 100 de piese?
  3. Într-un lac există un petic de nuferi. În fiecare zi, peticul îşi dublează mărimea. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca întregul lac să se acopere, de câte zile este nevoie pentru a fi acoperit doar jumătate din lac?
Testele de IQ au devenit extrem de populare
Testele de IQ au devenit extrem de populare

Cei mai mulţi respondenți dau următoarele răspunsuri:

  1. 0,51 lei
  2. 100 de minute
  3. 24 de zile

Ei bine, dacă și tu ai aceleași răspunsuri, află că sunt greșite. Reia-le sau dacă nu, uită-te mai jos la răspunsurile corecte şi vezi care sunt pașii de rezolvare.

Care sunt, de fapt, răspunsurile corecte la cel mai scurt test IQ din lume

1. Caietul costă de fapt 0,25 lei

Cartea + Caietul = X + (X+5,06) = 5,57

Deci 2X + 5,06 = 5,57

2X = 0,51

X = 0,25

2. Durează 5 minute pentru a realiza 100 de piese

Instincul ți-ar spune că 100 de minute. Însă, dacă stăm să citim cu atenție enunțul, aflăm că cinci maşini pot face cinci piese în cinci minute, aşadar o maşină face o piesă în cinci minute. Astfel, dacă avem 100 de maşini, acestea vor face 100 de piese în cinci minute.

3. Va dura 47 de zile pentru ca peticul de nuferi să acopere jumătate din lac

Poate că ai spus 24 de zile, pentru că este intuitiv să împarți în jumătate numărul zilelor fiindcă înjumătățești suprafața cu nuferi. Dar dacă peticul îşi dublează mărimea în fiecare zi, asta înseamnă că îşi va înjumătăţi dimensiunea în sens opus. Aşa că în ziua cu numărul 47, lacul va fi pe jumătate acoperit.

Într-un studiu pe un eșantion de aproximativ 3.400 de respondenți, numai 17% dintre studenții celor mai bune universități din lume au răspuns corect la toate întrebările celui mai scurt test IQ din lume.