Home » Când, unde, cum » Cele 7 minuni ale Lumii Antice. Care sunt minunile lumii moderne

Cele 7 minuni ale Lumii Antice. Care sunt minunile lumii moderne

Alexandru Cazacu / 04.04.2022, 15:49
Cele 7 minuni ale Lumii Antice. Care sunt minunile lumii moderne

Cele 7 minuni ale Lumii Antice sunt extraordinare opere de artă și arhitectură ce servesc drept mărturie pentru ingeniozitatea, imaginația și munca grea de care sunt capabile ființele umane. Remarcate diferite opere de artă, ele spun povești despre aptitudinile tehnice ale civilizațiilor antice și cum și-au lăsat acestea amprenta asupra lumii și culturii. În acest articol vei afla care sunt cele 7 minuni ale Lumii Antice, dar și care sunt minunile lumii moderne.

Cele 7 minuni ale Lumii Antice

Cele șapte minuni ale lumii au fost alese inițial de călătorii eleni care treceau prin ținuturile persane, babiloniene și egiptene. Ei au notat cu atenție aceste structuri în ghiduri de călătorie, lucrări de artă și poezii.

Deși liste cu minuni ale lumii au fost create încă din secolul al V-lea î.e.n., cel mai faimos exemplu a fost elaborat în secolul al II-lea de scriitorul grec Antipater din Sidon, care a celebrat aceste fapte ale abilității umane prin poezie. Haideți să vedem care sunt acestea.

Marea Piramidă din Giza

Marea Piramidă, singura Minune care mai există, a fost cea mai înaltă structură creată de om din lume timp de aproape 4.000 de ani. Cu o înălțime de 147 de metri, impresionanta construcție a fost ridicată în jurul anului 2560 î.e.n. pe malul de vest al râului Nil, Marea Piramidă a servit drept mormânt al faraonului Khufu (Keops). Este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza.

Grădinile Suspendate ale Babilonului

În ciuda faptului că au fost numite una dintre cele șapte minuni antice, nu există prea multe dovezi directe că grădinile au existat cu adevărat. Cei care susțineau că au fost martori la grădini, inclusiv istoricii greci Strabon și Diodor Siculus, le-au descris drept minuni ale ingineriei agricole.

Se spune că aici exista o gamă uimitoare de flori, fructe delicioase, frunziș exotic și cascade impresionante. Se credea că grădinile suspendate au fost construite în jurul anului 600 î.e.n. de către Nabucodonosor al II-lea, conducătorul Babiloniei între anii 605 – 562 î.e.n.

Statuia lui Zeus din Olimpia

A fost nevoie de cel mai renumit sculptor al epocii antice, Fidias, pentru a crea o statuie demnă de a-l celebra pe Zeus. Găzduită în Templul lui Zeus din Olimpia, statuia îl înfățișa pe regele zeilor așezat pe un tron împodobit cu aur, pietre prețioase, fildeș și abanos. Zeus ținea în mâna dreaptă o statuie a lui Nike, zeița victoriei, iar în mâna stângă avea un sceptru cu un vultur. Din nefericire, celebra statuie ar fi fost distrusă într-un cutremur în secolul al V-lea î.e.n.

Cele 7 minuni ale Lumii Antice - Statuia lui Zeus
Cele 7 minuni ale Lumii Antice – Statuia lui Zeus din Olimpia

Cele 7 minuni ale lumii antice – Templul zeiței Artemis

Templul a fost construit inițial pentru a o venera pe Artemis, zeița greacă a vânătorii. Însă, de-a lungul timpului a trecut prin mai multe faze de distrugere și reconstrucție. Cea mai faimoasă iterație, finalizată în 550 î.e.n., avea în jur 115 metri lungime, 55 metri lățime, includea 127 de coloane și era decorată cu sculpturi și picturi extraordinare. Distrugerea sa a fost inițiată de Herostratus, care și-a căutat faima distrugând frumoasa creație.

Mausoleul de la Halicarnas

Printre cele șapte minuni se numără și Masuoleul de la Halicarnas. Acesta a fost proiectat între 353 și 350 î.e.n. de arhitecții greci Satyrus și Pythis. Avea o înălțime de aproximativ 41 de metri și era împodobit cu sculpturi exterioare complicate și opere de artă prețioase. În ciuda faptului că rezistat vreme de mai multe secole și chiar a supraviețuit unui raid al lui Alexandru al Macedoniei, o serie de cutremure l-au dărâmat până la urmă.

Colosul din Rodos

Ridicat între 292 și 280 î.e.n. de sculptorul Chares din Lindos, Colosul din Rodos avea aproximativ 33 de metri. Statuia era un monument din bronz închinat zeului Soarelui, Helios.

După doar 56 de ani, un cutremur a distrus statuia în jurul anului 224 î.Hr. În ciuda faptului că s-au rupt de la genunchi și au căzut pe insulă, ruinele sale au rămas o atracție populară vreme de mai bine de 800 de ani.

Farul din Alexandria

Acest far antic este considerat o capodoperă tehnică a lumii antice și a fost construit pe Pharos, o insulă de lângă Alexandria. Construcția a fost finalizată între 285 și 247 î.Hr. și avea o înălțime de peste 107 metri.

Conceput pentru a fi un reper pentru navigatori, Farul din Alexandria a fost construit în trei etape: o bază pătrată de piatră; o secțiune mijlocie octogonală; o secțiune cilindrică în partea de sus. La vârf a fost ridicată o oglindă pentru a reflecta lumina soarelui în timpul zilei, iar noaptea era aprins un foc pentru a ghida călătorii.

Minunile lumii moderne

Acum că știm care sunt Cele 7 minuni ale Lumii Antice, haideți să vă prezentăm și câteva dintre minunile lumii moderne.

Tunelul Canalului Mânecii

Acesta este un pasaj feroviar inaugurat în 1994 și face legătura între Regatul Unit și nordul Franței. Caracteristica sa specială este că se desfășoară pe sub mare pe o secțiune de 38 km. Traversarea tunelului durează aproximativ 35 de minute, iar serviciul de transfer transportă atât pasagerii, cât și vehiculele acestora.

Empire State building

Inaugurată în 1931, Empire State Building este o clădire situată în cartierul Manhattan din New York. Pentru o bună perioadă de timp, aceasta a fost cea mai înaltă clădire din lume. Cu cele 102 etaje și 443 de metri înălțime (inclusiv antena), Empire State Building a fost și încă mai este vedeta multor scene de film. În zilele senine, de la ultimul etaj al acesteia poți vedea chiar și până la peste 100 de kilometri depărtare.

Empire State Building
Empire State Building

Statuia lui Hristos de Rio

Inaugurată la data de 12 octombrie 1931, statuia lui Hristos Mântuitorul a fost construită de Heitor da Silva Costa, pentru a celebra 100 de ani de când Brazilia și-a dobândit independența. Situată pe vârful muntelui Corcovada, la aproximativ 710 metri deasupra nivelului mării, monumentul are 38 de metri înălțime, cu tot cu piedestalul în care există o capelă.

Planul Delta

Situat în largul coastei Olandei, Planul Delta este cel mai mare sistem de apărare împotriva apei din lume. Este folosit, printre altele, pentru a proteja împotriva inundațiilor maritime prin închiderea anumitor intrări la mare, diguri și garduri care împiedică intrarea apei în teritoriu. Periodic, facilitățile trebuie renovate pentru a tine pasul cu schimbările.

Statuia Libertății

Celebra statuie simbol al Statelor Unite a fost construită la Paris, în anul 1884. Sculptorul Frederic Auguste Bartholdi a realizat Statuia Libertății din aproximativ 90 de tone de folii de cupru. În 1886, artistul a decis ca opera sa de artă să fie dăruită Statelor Unite ale Americii. Pentru a putea fi transportată, statuia a fost descompusă în 350 de piese și reasamblată în New Jersey, pe un schelet de fier, construit de Gustave Eiffel.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel, simbol al Parisului este, de asemenea, o demonstrație a aptitudinilor tehnice ale umanității. Construcția metalică are o înălțime totală de 324 de metri (cu tot cu antena din vârf) și a fost cea mai înaltă structură din lume până în 1929.

Sagrada Familia

Cel mai probabil, Sagrada Familia este una dintre cele mai iconice clădiri din Barcelona și cea mai ciudată a lumii catolice. Construcția acesteia a început în 1882 și inițial a fost proiectată în stil neogotic. Un an mai târziu, arhitectul spaniol Antoni Gaudí a reproiectat structura în întregime.

El a conceput o catedrală remarcabilă și originală, care urma să aibă 18 turnuri. Cu toate acestea, a murit înainte de a putea finaliza acest proiect, construind doar unul dintre turnurile bisericii.

În zilele noastre, celebra catedrală are trei fațade, iar fiecare dintre ele are turnuri gigantice (cel mai înalt are 112 metri).