Home » Când, unde, cum » Cele mai devastatoare 6 incendii din istoria României. Anul în care peste 2000 de clădiri din București au ars din temelii

Cele mai devastatoare 6 incendii din istoria României. Anul în care peste 2000 de clădiri din București au ars din temelii

Alexandru Cazacu / 23.03.2022, 13:24
Cele mai devastatoare 6 incendii din istoria României. Anul în care peste 2000 de clădiri din București au ars din temelii

De-a lungul veacurilor, mai multe incendii au devastat țara noastră. Aceste cumplite incendii au mistuit cetăți, biserici, castele și case, iar mulți oameni și-au pierdut viața în ele. Astăzi vom vorbi despre cele mai devastatoare incendii din istoria României. În caz că nu știați, într-un an, peste 2.000 de clădiri din Capitală au ars din temelii.

Cele mai devastatoare incendii din istoria României

Istoria ne arată că, de-a lungul anilor, mai multe incendii devastatoare au izbucnit pe teritoriul României. Pe lângă faptul că, foarte multe castele, cetăți și biserici au fost distruse de flăcări, în cele mai devastatoare incendii din România au pierit și foarte mulți oameni. Haideți să vedem care sunt cele mai cumplite incendii din istoria țării noastre.

Focul care a cuprins cetatea Sighișoarei

Judele Andreas Gobbel descria, într-o cronică semnată în primăvara lui 1676, cel mai devastator incendiu care a cuprins cetatea Sighișoarei. Deși nu se știe ce a provocat incendiul, la acea vreme au fost mistuite un număr de 624 de case, 120 de ferme și câteva turnuri, printre care și faimosul turn cu ceas.

În scrierile sale judele spunea următoarele: „…bătea atunci un vânt strașnic care a dat focului o forță extraordinară. În acest incendiu au pierit vreo 20 de oameni, astfel încât nu li s-au mai găsit nici oasele”

Peste 300 de oameni au pierit în focul de la Biserica Neagră

Tot într-o primăvară, însă la 13 ani după incendiul de la Sighișoara, tot Brașovul era mistuit de flăcări. Nu mai puțin de 300 de persoane au murit arse de vii sa asfixiate. Ba chiar mai mult de atât, incendiul a fost atât de devastator, încât a mistuit celebra Biserică Neagră. Totodată, atunci s-a transformat în scrum și biblioteca așezământului, potrivit Adevărul.

Cele mai devastatoare incendii – Flăcările de la Iași

Flăcările distrugătoare nu au păsuit nici capitala Moldovei. Dezastrul a avut loc pe 19 iulie 1827, când o mare parte din oraș a luat foc. Se spune că flăcările uriașe se puteau vedea de la sute de metri.

„Stând dinaintea unei ferești, zării o lungă și groasă coloană de fum ce se ridica după un deal…Ardea în Iași…Toată Ulița Mare, începând de la clădirile unde se află acum Academia și până la Curtea Domnească, era cuprinsă într-o flacără întreagă” relata prințul Nicolae Șuțu, în memoriile sale.

Anul în care peste 2.000 de clădiri din București au ars din temelii

Pe 23 martie 1847, în București a izbucnit „Focul cel Mare”. Acesta a fost cel mai mare incendiu din istoria Capitalei și s-a petrecut într-o zi de Paște. Se pare că, prăpădul s-a produs din joaca unui copil cu un pistol într-un pod cu fân. Micuțul a tras cu arma, furajele s-au aprins, iar flăcările s-au extins din cauza vântului.

La vremea respectivă, mai bine de 2.000 de clădiri din București au ars din temelii și 15 oameni au murit. Conform unei legende urbane, focul a fost atât de puternic încât pământul de sub clădirile mistuite era fierbinte chiar și după două săptămâni de la nefericitul eveniment.

Unele dintre cele mai devastatoare incendii din istoria României
Unele dintre cele mai devastatoare incendii din istoria României / Foto: imagine reprezentând „Marele Foc” din București

Incendiul de la Costești

În 1930, la data de 18 aprilie, biserica din Costești (Argeș) era cuprinsă de un incendiu de proporții. Atunci, peste 108 oameni au pierit arși de flăcări. Se pare că aceștia au încercat totuși să se salveze, însă ieșirea lăcașului era prea îngustă. Incendiul ar fi pornit de la o lumânare lăsată nesupravegheată.

Incendiul de la Teatrul Cărăbuș

Tot în Capitală, un incendiu care avea să țină două zile a izbucnit la Teatrul Cărăbuș. Totul se întâmpla la 22 decembrie 1937, când în sală se aflau peste 1.500 de persoane venite să-l vadă pe marele actor Constantin Tănase. Incendiul a izbucnit de sub scenă, iar pompierii s-a chinuit vreme de două zile să-l stângă. Așadar, toți cei 1.500 de oameni s-au aflat la doar un pas de tragedie. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces în acest incendiu.