Home » Când, unde, cum » Cele mai frumoase 9 lacuri din România. Trebuie să le vizitezi neapărat dacă nu ai făcut-o până acum

Cele mai frumoase 9 lacuri din România. Trebuie să le vizitezi neapărat dacă nu ai făcut-o până acum

Violeta Badea / 15.05.2021, 16:46

Cele mai frumoase 9 lacuri din România. Relieful ţării noastre este alcătuit din munţi, mare, lacuri, dealuri și câmpii. Așa că ai toate motivele să te mândrești că ești român, să o vizitezi și nu ai să te plictisești. În acest material îți vom prezenta cele mai frumoase lacuri de pe teritoriul României. Fie că vorbim de cele naturale sau de cele care au fost create artificial, fiecare dintre acestea te vor bucura și te vor face să uiți complet de grijile cotidiene.

Cele mai frumoase 9 lacuri din România

România are numeroase lacuri de o frumusețe inestimabilă. Fie că sunt naturale, fie că sunt artificiale, fiecare dintre acestea te va încânta cu peisaje de neuitat și locuri unde te poți relaxa în voie. În continuare îți vom prezenta cele mai frumoase lacuri ale țării noastre, pe care trebuie să le vezi măcar o data în viață.

1. Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana
Lacul Sfanta Ana

Primul lac la care ne-am gândit este Lacul Sfânta Ana, situat în județul Harghita. Acesta este singurul lac vulcanic din țara noastră, s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, în masivul vulcanic Puciosu. Lacul Sfanta Ana se poate lăuda cu o suprafață de peste 19 hectare și cu o adâncime maximă de șapte metri.

Numele lacului vine de la o legendă. Se spune că a existat o tânără extrem de frumoasă pe care o chema Ana. Fata a fost obligată de părinţi să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea, dar care avea o avere consistentă. În noaptea nunţii, Ana a fugit şi s-a aruncat în lac. De atunci, localnicii ar fi decis să îl numească Sfânta Ana, ca să rămână un simbol al iubirii.

2. Lacul Bâlea

Un alt lac superb de pe teritoriul țării noastre este Bâlea. Acesta este de tip glaciar, fiind situat la o altitudine de 2034 de metri, în Munții Făgăraș, și având o adâncime maximă de 11 metri. Lacul Bâlea a fost declarat din anul 1932 rezervaţie naturală. În fiecare an, acesta este vizitat de mii de turiști, fiind într-o zonă de poveste, pe Transfăgărășan, considerat cel mai spectaculos traseu montan din România și nu numai.

Legenda spune că numele provine de la un cioban pe nume Bâlea, care a ajutat un împărat să-şi învingă adversarul. A primit ca răsplată mâna fiicei împăratului. În timpul unei furtuni puternice însă, cei doi au căzut în lac şi de atunci a primit numele.

3. Lacul Vidraru

Lacul Vidraru
Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este situat tot pe drumul Transfăgărășan, la mică distanță de barajului cu același nume. Acesta este considerat cel mai adânc din România, cu o adâncime maximă de 155 de metri. Lacul Vidraru a fost format în anul 1965, în Argeş, pentru a facilita producerea de energie electrică, dar şi pentru a sprijini sistemul de irigaţii. În prezent, lacul este utilizat și pentru agrement.

4. Limanul Razim

Limanul Razim este cel mai mare lac din România, având o suprafaţă de 71.500 ha și o adâncimea maximă de 2,80 metri. Acest liman se află în estul țării noastre, în județul Tulcea. Limanul Razim conține apă dulce, după ce și-a schimbat salinitatea de-a lungul timpului. Lacul razim reprezintă destinația perfectă pentru un weekend de poveste. În plus, vă puteți bucura de minunatele lanuri de maci care alcătuiesc un peisaj greu de descris.

5. Lacul Roșu

Lacul Rosu
Lacul Rosu

Acesta este cel mai mare lac de acumulare din România și s-a format după ce un versant s-a prăbușit în urma unui cutremur puternic, cu o magnitudine de 6.9. Lacul Roșu este situat în județul Harghita, la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare. Numele lacului provine de la argila din compoziţia stâncilor căzute de pe munte şi de la Pârâul Roşu, care îl alimentează.

6. Lacul Bolboci

Lacul Bolboci mai este numit și Marea din Bucegi, deoarece se află la doar opt kilometri de Sinaia. Turiștii care vin să-l viziteze au la dispoziție trasee montane spectaculoase, înspre Lacul Scropoasa, Peştera Ialomicioarei sau Cabana Babele. Lacul Bolboci se poate lăuda cu o înălţimea de 55 m și este construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. Acesta a fost realizat în 29 de ani și a fost dat în folosință la data de 11 octombrie 1988.

7. Lacul Albastru

Lacul Albastru
Lacul Albastru

Lacul Albastru pare desprin din povești. Acesta este unic în Europa datorită modului în care s-a format, mai exact prin prăbuşirea unei galerii de mină în anul 1919, dar şi a modului în care îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp, de la albastru deschis la verde smarald şi chiar maro. Probabil vă întrebați cum de este posibil. Ei bine, motivul pentru care culoarea se schimbă frecvent îl reprezintă compușii sulfuroși. Lacul Albastru se află în județul Maramureș, la poalele Munţilor Gutâi, la trei kilometri de Baia Sprie.

8. Lacul Bicaz

Acesta este un lac de acumulare, aflat în județul Neamț, în apropiere de Bicaz. La mică distanță a fost construit și barajul cu același nume, folosit pentru a fi puse bazele sistemului hidroenergetic. La construcția acestuia au lucrat peste 15.000 de oameni, cei mai mulţi dintre ei, deţinuţi politici, alături de militari, mineri, ingineri. Zona a devenit un adevărat obiectiv turisitc datorită peisajului de basm.

9. Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului

Acesta este unul dintre cele mai mici lacuri, având un diametru de doar 15 metri. Cu toate astea, frumusețea lui este impresionantă. Mii de turiști vin să admire apa limpede, de culoare verde-albastră, care nu îngheață niciodată, datorita izvorului subteran care alimentează continuu lacul. Lacul Ochiul Beiului se află în Munții Aninei, la o altitudine de 310 metri, și face parte din Parcul Național Cheile Nerei.