Home » Când, unde, cum » Cele mai periculoase aeroporturi din lume. Sunt o provocare pentru orice pilot

Cele mai periculoase aeroporturi din lume. Sunt o provocare pentru orice pilot

Alexandru Cazacu / 05.11.2021, 13:19

Fără doar și poate, piloții de avioane trec prin fel și fel de examene și sunt instruiți corespunzător pentru a putea face oricărei situații. Cu toate acestea, în lume există unele aeroporturi, care pot fi o adevărată provocare chiar și pentru cei mai experimentați piloți. În acest articol veți afla care sunt cele mai periculoase aeroporturi din lume și din ce cauză este foarte greu să decolezi sau să aterizezi pe acestea.

Cele mai periculoase aeroporturi din lume

Fie că pistele se opresc brusc în fața unui munte, fie că acestea sunt construite pe gheață, aceste aeroporturi sunt unele dintre cele mai periculoase din lume. Ba chiar mai mult de atât, atât la decolare, cât și la aterizare, pasagerii se țin foarte bine de scaune, fiindu-le frică pentru viața lor. Află în următoarele rânduri care sunt unele dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume.

Aeroportul Tenzing-Hillary (Nepal)

Situat în partea de est a Nepalului, Aeroportul Tenzing-Hillary se află cu siguranță printre cele mai periculoase din lumea. Dar, de ce este atât de periculos? Ei bine, acest aeroport se află la o altitudine de 2.845 de metri și este extrem de mic, având doar o singură pistă. În plus, pista respectivă are doar 160 de metri lungime, fapt pentru care aterizările sunt efectuare tot timpul la limită.

Pe lângă toate acestea, un capăt al pistei se termină într-un perete stâncos, iar la celălalt se află o prăpastie. Riscurile sunt foarte mari, iar autoritățile din Nepal permit aterizarea pe acest aeroport doar piloților experimentați.

Cele mai periculoase aeroporturi din lume - Aeroportul Tenzing-Hillary
Cele mai periculoase aeroporturi din lume – Aeroportul Tenzing-Hillary

Aeroportul Toncontin (Honduras)

După cum probabil v-ați dat seama din exemplul anterior, este foarte greu să aterizezi pe aeroporturile situate în munți, din cauza terenului și a pistelor scurte. Ei bine, Aeroportul Toncontin nu este diferit. Pentru ca avioanele să se pregătească pentru coborâre, trebuie să facă o întoarcere rapidă de 45 de grade pentru a ajunge pe pista. După aceasta, avioanele trebuie să scadă rapid în altitudine, având grijă să nu atingă terenul dedesubt.

Aeroportul Internațional Gibraltar

Cu siguranță, Aeroportul Internațional Gibraltar este unul dintre cele mai neobișnuite aeroporturi din lume. Deși nu este foarte greu să aterizezi pe pistă, o caracteristică de design a acesteia o face potențial periculoasă.

Mai exact, pista se intersectează cu strada principală a orașului, Winston Churchill Avenue, care trebuie să se închidă atunci când un avion aterizează. Deși există un semafor care le arată șoferilor că trebuie să oprească, au existat cazuri în care era cât pe ce să se întâmple o catastrofă. Ba chiar mai mult de atât, pista scurtă se termină brusc la mare la ambele capete, forțând piloții să se oprească foarte repede imediat după aterizare.

Aeroportul Svalbard (Norvegia)

Construit pe permafrost, aeroportul Svalbard este o minune inginerească în sine. Situată în arhipelagul arctic din Norvegia, pista este construită direct pe gheață. Canalele de sub piste permit apei să curgă din munte. De asemenea, nu există lumini de pistă, așa că zborurile sunt permise numai în timpul zilei. Aeroportul a fost construit pe permafrost cu pista izolată de sol, astfel încât să nu se topească în timpul verii. Ei bine, de-a lungul vremii, schimbările sezoniere au dus la denivelarea suprafeței de aterizare, iar pista trebuie reparată  în permanență.

Fiind unul dintre cele mai nordice aeroporturi ale lumii, zborurile către acesta pot fi foarte dificile pentru piloți. Vremea nefavorabilă și apropierea de polul nord magnetic al Pământului pot crea vizibilitate redusă și dificultăți de navigare chiar și pentru cei mai buni piloți.