Home » Când, unde, cum » Cele mai spectaculoase muzee subacvatice din lume. Cum arată și unde se găsesc. Imagini uimitoare

Cele mai spectaculoase muzee subacvatice din lume. Cum arată și unde se găsesc. Imagini uimitoare

Cojocaru Cristian / 18.08.2021, 13:23

Încă un muzeu se alătură celor mai spectaculoase muzee subacvatice din lume. Este vorba de cel mai recent deschis muzeu numit MUSAN și se află în Cipru.

Unde se găsesc cele mai spectaculoase muzee subacvatice din lume

MUSAN a fost deschis la începutul lunii august 2021 și își așteaptă clienții care sunt dornici de scufundări sau snorkeling, pentru a vedea o colecție uimitoare de statui aflate pe fundul mării. Noul site cultural, care conține 93 de sculpturi, toate create de artistul britanic Jason deCaires Taylor, este situat chiar lângă plaja Pernera din Ayia Napa.

„Această bijuterie mediteraneană creată de artistul de renume mondial Jason deCaires Taylor oferă vizitatorului o experiență unică care demonstrează relația omului cu natura, mediul și fundul mării”, a spus Karousos, fostul primar al orașului Ayia Napa.

Muzeul în sine este de așteptat să atragă peste 50.000 de turiști pe an din întreaga lume către țărmurile orașului Ayia Napa. Karousos a menționat că aceasta face parte dintr-o strategie mai extinsă care vizează ca zona să devină „cea mai bună și mai cosmopolită stațiune turistică din Mediterană până în 2030”.

Muzeul MUSAN are drept scop conectarea mării cu a pământului

Muzeul subacvatic MUSAN a venit ca o propunere de multă vreme, aceasta fiind prezentată pentru prima dată Consiliului municipal în 2014. De atunci, nenumărate persoane au lucrat pentru ca acest hotspot turistic să devină realitate.

Perdios a vorbit, de asemenea, la deschidere, subliniind că MUSAN se potrivește bine cu strategia turistică globală a Ciprului datorită componentei sale subacvatice. Potrivit ministrului adjunct al turismului, turismul de scufundări este un sector cheie pe care Cipru își propune să îl promoveze prin planul numit „Strategia națională de turism 2030”.

Scopul muzeului este de a conecta marea și pământul fără probleme prin contrastarea unei expoziții realizate în întregime de om cu frumusețea naturală și minunea mediului marin. Ca o nouă cale pentru eco-turism, sculpturile sunt situate la 6-12 metri adâncime, ceea ce înseamnă că scufundările sunt sigure pentru începători și pot fi finalizate prin programele „Discover Scuba Diving”.

Snorkelingul este, de asemenea, o opțiune pentru familii, iar MUSAN afirmă că vizibilitatea verticală în zonă este adesea la adâncime de până la 20 de metri, ceea ce înseamnă că snorkelerii vor putea cu ușurință să vadă frumoasele sculpturi așezate pe fundul mării. Configurația sculpturilor din cadrul muzeului va urma topografia fundului mării așezat în întinderea deschisă de nisip situată la sud de plaja Pernera. ”

spectaculoase muzee subacvatice
Cel mai recent deschis muzeu se afla in Cipru

Ce muzeu subacvatic poți vizita în Italia

Sub oceanele lumii se ascund un număr în continuă creștere de parcuri de sculpturi și situri arheologice care oferă oportunități fascinante de scufundări. A devenit o metodă populară de eco-turism durabil care ajută la regenerarea recifelor de corali și a mediilor marine. O mare parte a impulsului a venit din lucrarea sculptorului britanic Jason deCaires Taylor, care a creat peste 1.000 de statui de beton pentru a fi utilizate în aceste parcuri de sculpturi subacvatice, încercând să evidențieze problemele vieții marine, comentând:

„Sub suprafață este un ecosistem fragil, fin echilibrat – unul care a fost continuu degradat și poluat de-a lungul anilor de activitatea umană.”

Cannes, Franța

Deschis în 2021, este situat lângă insula Sainte-Marguerite și conține șase fețe gigantice, după modelul localnicilor. Sculpturile se sprijină pe nisip alb între zonele de pajiști de iarbă marină Posidonia, la o adâncime cuprinsă între 1,8 – 3 metri. Fiecare față a fost tăiată în două, ca simbol al forței și fragilității oceanului.

Parteonul antichităților, Grecia

Amplasat la o adâncime de aproximativ 15 metri, se concentrează pe povestea unei nave comerciale ateniene din secolul V î.Hr. care s-a scufundat transportând o încărcătură masivă de vin. Peste 4.000 de amfore sunt împrăștiate în largul coastei Alonissos. Grecia intenționează să creeze încă patru site-uri de scufundări care implică naufragii antice.

Muzeul de artă subacvatică (MOUA), Australia

Situat lângă Marea Barieră de Corali de pe coasta Queensland, conține 20 de sculpturi de grădină de recif care sunt complet sau parțial scufundate, cum ar fi Ocean Siren conceput pentru a schimba culoarea cu temperatura apei. Vizitarea acestui site implică scufundări de până la 59 de metri adâncime.

Bask Gilli Meno, Indonezia

Acest sit conține 48 de cupluri în mărime naturală, care înconjoară alte figuri înfășurate pe fundul mării, la o adâncime de aproximativ 4 metri. Locul este amplasat între Bali și Lombok.

Sirru Fen Fushi, Maldive

O altă lucrare de deCaires Taylor poate fi explorată la Sirru Fen Fushi din Maldive. Această serie metalică semi-scufundată de sculpturi într-o lagună caută să combine cerul și marea. O caracteristică neobișnuită a instalației este utilizarea coralului mort în relief, creând aspectul oaselor.

Muzeul Subacvatic de Artă, Cancun

Acesta este cel mai mare dintre toate muzeele subacvatice, cu peste 500 de sculpturi de șase artiști. Amplasat la adâncimi cuprinse între 13 și 26 de picioare, conține statui în mărime naturală, cum ar fi un grup de figuri meditative așezate.

Caesarea, Israel

Orașul roman Caesarea a fost construit în timpul domniei lui Irod cel Mare în cinstea lui Cezar August. Scafandrii pot urma patru trasee marcate care acoperă peste 36 de situri semnalizate, explorând metodele de construcție utilizate pentru construirea portului. Există ruine de diguri, docuri, depozite împreună cu statui sparte, coloane, ancore gigantice și naufragii.

Tarkhanut Cape, Crimeea

Creat de scafandrul ucrainean Vladimir Broumensky în 1992, acesta a început să recicleze statui și busturi, fiind distruse în urma căderii URSS. Amplasată la adâncimi de până la 12 metri, Aleea Liderilor conține acum 50 de sculpturi masive, inclusiv busturi ale lui Lenin, Marx și Stalin. De asemenea, pe site sunt replici subacvatice ale unor atracții turistice celebre, cum ar fi Turnul Eiffel și Podul Londrei.

Parcul subacvatic Baia, Italia

Dacă mergi spre Golful Napoli, acolo se află un oraș roman antic care este scufundat până la 42 de metri sub apă. Cinci site-uri pot fi văzute, cuprinzând Nymphaeum al împăratului Claudius, Portus Julius, Vila lui Pisoni și Villa a Protiro cu pardoseala sa mozaic spectaculoasă.

Sjøholmen Sandivksvein, Norvegia

Chiar în largul coastei Oslo, deCaires Taylor a scufundat 12 sculpturi la aproximativ 2 metri adâncime în fiord, toate reprezentând copii de diferite naționalități în diferite ipostaze, inclusiv înot. Pe debarcaderul din apropiere se află statuile unui bărbat și a unui copil care privesc spre mare.

Museo Atlantico, Lanzarote

Situate la aproape 13 metri adâncime, există 300 de sculpturi proiectate de deCaires Taylor în ape puțin adânci, chiar lângă Playa Blanca. Cea mai spectaculoasă este Pluta Lampedusei, legată de sosirea refugiaților pe insulă.

Sir Nicolas Nuttal’s – Grădina submarină a sculpturilor, Nassau

La doi metri adâncime, Ocean Atlas este cea mai mare singură sculptură plasată vreodată sub apă. Cântărind peste 60 de tone, arată o fată din Bahamas care poartă greutatea oceanului pe umeri. De asemenea, pe sit se află o potecă artificială de recif și sculpturi ale artiștilor locali Willicey Tynes și Åndret John.

Pensacola, Florida

Traseul naufragiului Florida Panhandle conține 12 nave situate la adâncimi variind între 7 -30 de metri. Include remorcherele, navele de aprovizionare a petrolierului, măturătoarele din al Doilea Război Mondial, barje de cărbune, cargoboturi și portavionul USS Oriskany.

Molniere, Grenada

În așteptarea descoperirii sunt 70 de sculpturi subacvatice la adâncimi de peste patru metri. Acestea includ Corespondentul Pierdut (un bărbat care lucrează la mașina de scris pe un birou) și Vicisitudinile (copiii care se țin de mână în cerc).

Muzeul subacvatic Monterroso, Honduras

Situat în largul coastei Roatanului, acest muzeu permite scafandrilor să exploreze monumente din epoca mayașă, replici de galeoni spanioli, cadrane solare și canoe.

Mai multe fotografii pot fi vizionate în galeria foto.