Home » Când, unde, cum » Cine a fost în realitate Arsenie Boca. Mărturiile impresionante ale nepoatei părintelui, dar și ale celor care l-au cunoscut

Cine a fost în realitate Arsenie Boca. Mărturiile impresionante ale nepoatei părintelui, dar și ale celor care l-au cunoscut

Manolică Anca / 28.09.2021, 13:01

Arsenie Boca devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române, locul său de veci de la Mănăstirea Prislop fiind vizitat de zeci de mii de pelerini care vin să se roage. A lasat drept moștenire credința sa de neclintit. Însă, cine a fost în realitate Arsenie Boca? Aflăm câteva detalii impresionante chiar de la nepoata părintelui.

Cine a fost în realitate Arsenie Boca

Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. Numele său are o rezonanță puternică pentru credincioșii români, fiind fără îndoială unul dintre cei mari sfinți ai neamului românesc. Părintele s-a născut la Vata de Sus, în Hunedoara în 1910, sub numele de Zian Boca.

Despre viața sa se știe, deja, că nu a fost una ușoară. Până să ajungă un nume important, Arsenie Bocas-a confruntat cu multe probleme familiale, ducând o copilărie modestă, în sărăcie, lucru care l-a împiedicat să facă ceea ce și-a propus inițial. Ar fi vrut să devină aviator, dar familia sa nu ar fi putut să îi întrețină studiile la București.

A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. După instaurarea regimului comunist în anul 1945, părintele a fost anchetat ca opozant al regimului, iar până la sfârşitul anilor 1950, el a fost subiectul numeroaselor anchete, arestări şi al detenţiei în închisorile regimului comunist.

Arsenie Boca, la începutul călugăriei
Arsenie Boca, la începutul călugăriei

După 1959, când a fost alungat de la Mănăstirea Prislop, şi până la decesul său din 1989, nu a mai fost lăsat să îmbrace straiele monahale. S-a angajat ca pictor de biserici, până după ieşirea la pensie, iar până la sfârșitul vieții a rămas supravegheat de Securitatea comunistă. Mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit astăzi locul unor pelerinaje impresionante, oamenii din toate colțurile lumii venind aici în speranţa că rugile le vor fi îndeplinite.

Mărturiile impresionante ale nepoatei părintelui

La 90 de ani, Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, a vorbit cu multă emoție despre cel considerat Sfântul Ardealului. De altfel, el este cel care a şi crescut-o. Drept mulțumire pentru tot ce a învățat-o și ce i-a oferit, femeia a povestit la Antena 3 că merge des la mormântul unchiului său pentru a se ruga şi spune că încă îi simte prezenţa.

Aceasta este singura rudenie de sânge pe care părintele o mai are în viață. Zoe Dăian trăiește într-un cămin de bătrâni din Bihor, de unde duce mai departe povestea lui. Ea povesteşte cu mult drag despre unchiul său și spune că ne îndeamnă, la fel cum ar fi făcut și părintele, la multă rugăciune, patriotism și întoarcerea la natură.

„Tot ce a făcut m-a marcat pentru că avea reacţii neobişnuite pentru lumea de azi, lumea de atunci (…) Eu eram foarte legată de el pentru că atunci când m-am născut, părintele era deja la noi”, a declarat nepoata părintelui.

Arsenie Boca, în tinerețe
Arsenie Boca, în tinerețe

O parte din amintirile cu Arsenie Boca le-a reconstituit din poveştile părinţilor, în timp ce altele i-au rămas întipărite adânc în mintea de copil, ea fiind martora tinereții călugărului dar şi partener de joacă şi prieten. Din acei ani, aceasta îşi aminteşte de firea lui foarte modestă şi retrasă, de faptul că îi plăcea să se roage foarte mult, să citească şi să picteze icoane. Premoniţiile erau de asemenea un alt har al său.

Din păcate, după instalarea comunismului, moment în care părintele a intrat în atenţia Securităţii, Zoe l-a văzut extrem de rar. Din dorința de a o proteja, el i-a cerut să nu îl mai caute. Ultima dată l-a văzut în anii ’80, atunci când a mers la Mănăstirea Drăgănești.

Mărturiile celor care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca

Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei, a fost iubit și apreciat de creștini, iar vorbele sale înțelepte dăinuiesc și astăzi. Persoane care l-au întâlnit sau care au mers la mormântul său, de la Mănăstirea Prislop, amintesc mereu despre minunile de care au avut parte. Prin intermediul lucrărilor care s-au scris de-a lungul timpului despre el, creștinii continuă să învețe de la cunoscutul părinte despre lucrurile mărețe din viață.

Constantin Necula, preot: „Părintele avea o aplicare teribiă spre a-i crește pe oameni că să se puna în valoare. Dacă este profesor în ceva părintele, este în a-L pune în valoare pe Dumnezeu în raport cu oamenii și pe oameni în raport cu Dumnezeu. Ăsta e marele lui dar.”

Maica Aurica, care este la Sâmbăta de Sus de mai bine de 70 de ani, își aduce aminte de ziua în care părintele a plecat de acolo și de cuvintele rostite: „Învățați cele 4 Evanghelii pe din afară și nu uitați lazarii de la poartă, săracii, cerșetorii. Să vă fie vouă ca un testament. Să vă schimbați viață să vă faceți mai buni”.

Anișoara Opre, unul din miile de pelerini care mergeau să îl asculte la Prislop: „Doamne dă-ne sănătate, dă-ne liniște sufletească, Doamne dă-ne pace în casă. Mă, dacă aveți aceste 3 virturtuți aveți multe lucruri în casa voastră. Astea le mai țin minte din gura lui părintele Arsenie”.

Preotul Vlad Vasile care a studiat viața și opera părintelui Arsenie și urmărește îndeaproape ce se întâmplă la mormânt spune că „E un duh al liniștii”. Însă, afirmă el, mulți nu cunosc cine a fost într-adevăr părintele și doar iau ca atare vorbele auzite de la alții sau de la televizor. Dar, cu toate acestea, „cert este că se întâmplă ceva”, din moment ce oamenii se întorc.

„.. oamenii aleargă după dar și har. Dar faptul că se mișca atâta mulțime… Oamenii ăștia dacă nu ar pleca cu ceva de acolo nu s-ar mai întoarce. Majoritatea după ce vin o dată se întorc. Că dobândesc o liniște deosebită, ca binecuvântare duhovnicească, o minune în viața lor, asta fiecare poate să o spună. Cert este că se întâmplă ceva”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „România, te iubesc”, de la PRO TV.