Home » Când, unde, cum » Cine a fost Maica Tereza și de ce a fost de fapt canonizată. Minunile înfăptuite

Cine a fost Maica Tereza și de ce a fost de fapt canonizată. Minunile înfăptuite

Cojocaru Cristian / 19.10.2021, 16:50
Cine a fost Maica Tereza și de ce a fost de fapt canonizată. Minunile înfăptuite

Una dintre cele mai cunoscute persoane bisericești este Maica Tereza. Află de ce a fost canonizată și care sunt minunile înfăptuite de către aceasta.

Maica Tereza a primit Premiul Nobel

Maica Tereza s-a născut în data de 26 august 1910, în provincia otomană din Kosovo, Skopje. Aceasta a murit în India, Calcutta la data de 5 septembrie 1997 și a fost cunoscută datorită dedicării sale pentru a-i ajuta pe oamenii cu probleme. La naștere, aceasta a primit numele de Anjezë Gonxhe Bojaxhiu.

De origine albaneză, Maica Tereza a fost o călugăriță catolică, fiind și cea care a înființat ordinul ”Misionarele Carității” care, pentru o perioadă de peste 45 de ani, s-a ocupat de îngrijirea bolnavilor, a orfanilor și a muribunzilor. Ulterior, ordinul a fost extins în întreaga Indie, urmând să apară și în multe alte state. Datorită devotamentului său și a acțiunii sale umanitare de-a lungul anilor, acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979.

După ce aceasta a trecut în neființă, cei care au apreciat-o pentru ceea ce a făcut au trimis mai multe solicitări către Biserica Catolică, în care se cerea ca ea să devină sfântă. Astfel, canonizarea putea avea loc doar dacă Maica Tereza ar fi realizat două minuni de-a lungul vieții sale. Oficializarea nu a întârziat să apară, iar acest lucru pentru că adepții ordinului au adus atât în fața medicilor cât și a oficialilor de la Vatican, două persoane care au fost vindecate de către călugărița de origine albaneză.

Dând dovadă de scepticism, oficialii Bisericii Catolice au cerut mai multe dovezi în acest sens, acest lucru după ce au respins mai multe cazuri care erau considerate ca fiind drept minuni înfăptuite de către Maica Tereza. În anul 1998, o indiancă pe nume Monica Besra care prezenta meningită tuberculoasă de mai bine de un an, a mers la o casă unde a primit ajutor medical.

maica tereza
Maica Tereza a fost canonizată drept Sfânta Tereza din Calcutta în anul 2016

Cele două minuni înfăptuite de către Sfânta Tereza din Calcutta

Această avea neapărată nevoie de o intervenție chirurgicală, însă a refuzat-o pentru că sănătatea nu îi permitea efectuarea ei. În timp ce se ruga într-o capelă, femeia a mărturisit că spre ea s-a pogorât o lumină care venea de la o fotografie a Maicii Tereza. Una dintre îngrijitoare așezat pe abdomenul femeii un medalion care, în trecut atinsese trupul Maicii Tereza în timp ce se ruga la aceasta pentru a acorda ajutor.

Începând cu a doua zi, afectțijnea Monicăi Besra a disprăut, iar medicii au afirmat că nu mai are nevoie de operație, în timp ce erau uluiți de cele întâmplate. Fenomenul nu a putut fi explicat nici de către teologi dar nici de către specialiști, astfel că minunea a fost atribuită Maicii Tereza, minune care a fost recunsocută de către Vatican în anul 2002.

Pentru că era nevoie ca încă o minune să fie recunoscută de către Vatican, aceasta nu a întârziat să apară, venind din partea lui Marcilio Haddad Andrino, de origine braziliană. În 2008, bărbatul suferea de o infecție la creier care l-a adus pe patul de spital în comă. Soția bărbatului, s-a rugat pentru viața acestuia în fața unei reclive a Maicii Tereza pe care a primit-o de la preotul care i-a cununat.

În timp ce Marcilio era transportat către sala de operație, și-a revenit instantaneu, perfect sănătos. Totodată, infecția îi dispăruse, iar speciliștii în medicină nu au putu explica cele întâmplate. Astfel, această minune i-a fost atribuită Maicii Tereza. Pe lângă acest lucru, se credea că bărbatul este infertil însă, ulterior, cei doi soți au reușit să devină părinți.

Datorită primului miracol, în data de 19 octombrie 2003, Maica Tereza a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar în data de 4 septembrie 2016, călugărița a fost canonizată drept Sfânta Tereza din Calcutta.