Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci pe 17 ianuare

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci pe 17 ianuare

Alexandru Cazacu / 17.01.2022, 09:51
Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci pe 17 ianuare

În fiecare an, la data de 17 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie cel Mare, despre care se spune că îi scapă pe cei cu credință în Dumnezeu de blesteme și farmece. Află în următoarele rânduri cine a fost Sfântul Antonie cel Mare și care sunt cele mai cunoscute superstiții și tradiții ale românilor în această zi.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare

Considerat a fi întemeietorul vieții monahale, Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al VI-lea. El a venit pe lume în anul 251, în localitatea Coma din Egiptul de Mijloc, deprinzând calea credinței de la părinții săi. Aceștia din urmă erau țărani creștini înstăriți, însă din nefericire au murit pe când Sfântul avea vârsta de 20 de ani.

După trecerea în neființă a părinților săi, întrebându-se despre calea pe care o va urma în viață, Sfântul Antonie cel Mare a auzit în biserică cuvintele Mântuitorului:

„Daca voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi” (Matei 19, 21).

Auzind aceste cuvinte, cu credință în Dumnezeu, el a împărțit averea celor nevoiași, a încredințat-o pe sora sa unei comunități de fecioare și a decis să se retragă într-o colibă de pe lângă localitatea lui de baștină.

Viața Sfântului Antonie cel Mare

Ulterior, la vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie cel Mare s-a mutat în pustietate, într-un loc numit Pispir, de la marginea deșertului, unde a locuit vreme de 20 de ani. Apoi, ucenicii săi l-au silit să părăsească și acest loc, iar în urma atacurilor diavolești, Sfântul aproape a murit, potrivit crestinortodox.ro.

După toate acestea, el a devenit părinte duhovnicesc pentru mulți călugări din comunitățile monastice din pustiul Egiptului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind cele din Nitria și Sketis.

În anul 310, Sfântul Antonie pornește într-o călătorie la Alexandria ca să îi îmbărbăteze pe creștinii prigoniți, iar în anul 312, el se stabilește pe muntele Kolzim din mijlocul deșertului. Sfântul Antonie cel mare a rămas pe acest munte până la sfârșitul vieții.

El nu a mai părăsit acest loc, decât atunci când își vizita discipolii și pentru a mai face o călătorie în Alexandria, însă de această dată pentru a-l sprijini pe Sfântul Atanasie. În anul 356 d.Hr, Sfântul Antonie cel Mare a trecut la cele veșnice, în desertul de pe malul drept al râului Nil.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții
Cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare

Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare

Conform unei vechi tradiții populare, de Sfântul Antonie cel Mare credincioșii nu mănâncă dulce. De asemenea, în această zi nu se spală și nu se calcă rufele.

Se spune că, pe 17 ianuarie, fecioarele nemăritate ar trebuie să se roage la icoana Sfântului Antonie, iar el le va ajuta să își găsească ursitul.

Tot, de sărbătoarea Sfântului Antonie, pentru a avea spor, sănătate și bucurie în casă, este bine să oferim celor mai puțin norocoși pachete cu alimente și îmbrăcăminte.

Credincioșii cinstesc ziua de 17 ianuarie prin rugăciune și gânduri bune, pentru a fi feriți de vrăji, de duhuri rele și de alte primejdii.