Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Antonie, prăznuit pe 23 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Cine a fost Sfântul Antonie, prăznuit pe 23 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Alexandru Cazacu / 23.11.2021, 09:54
Cine a fost Sfântul Antonie, prăznuit pe 23 noiembrie în calendarul creștin ortodox

În fiecare an, la data de 23 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie de la Iezeru. El a stat în sihăstrie vreme de 28 de ani, iar pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât ca acesta să fie trecut în rândul sfinților. În acest articol veți afla cine a fost Sf. Antonie, dar și alte detalii importante din viața sa.

Cine a fost Sfântul Antonie, sărbătorit pe 23 noiembrie în calendarul ortodox

Sfântul Antonie a trăit în secolul al XVII-lea, pe vremea domniei lui Matei Basarab și a lui Constantin Brâncoveanu. Unii susțin că ar fi fost aromân, originar din Ianina Pindului, și a venit în Țara Românească în anul 1648. Pe de altă parte unele voci spun că el venea dintre-o familie de creștini din satele Olteniei.

Se pare că Sf. Antonie a fost impresionat de traiul călugărilor de la Iezeru, așadar a decis să devină frate în schitul respectiv. La un moment dat, Sfântul Antonie a cerut binecuvântare de la Episcopul Ilarion să meargă la Muntele Athos, însă acesta l-a sfătuit să renunțe, deoarece era considerat un monah important și de mare folos.

În cele din urmă, Sfântul Antonie a ascultat sfaturile episcopului, iar în anul 1960 a hotărât să se retragă într-o peșteră din apropierea schitului Iezeru, care i-a devenit chilie și loc de reculegere. Ulterior, Cuviosul Antonie a făcut din acea peșteră o mică bisericuță, pe care a împodobit-o cu icoane și cu toate cele necesare săvârșirii de slujbe, iar Episcopul Ilarion a sfințit acest locaș.

Cine a fost Sfântul Antonie, sărbătorit pe data de 23 noiembrie în calendarul ortodox
Cine a fost Sfântul Antonie, sărbătorit pe data de 23 noiembrie în calendarul ortodox

Viața Sfântului Antonie de la Iezeru

Ei bine, în bisericuța respectivă, Sfântul Antonie s-a rugat până a trecut la cele sfinte. Cu toate acestea, în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare, el cobora la schit pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a primi împărtășanie. După cum spuneam și la începutul acestui articol, Sf. Antonie a stat în sihăstrie vreme de 28 de ani și a trăit până la vârsta de 92 de ani. La data de 23 noiembrie 1719, Cuviosul Antonie a trecut la cele sfinte.

Având în vedere viața și faptele sale, în ședința din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis ca Sfântul Antonie să fie trecut în rândul Sfinților. Moaștele sale au fost descoperite îngropate la intrarea în peștera despre care vă spuneam mai sus, iar ulterior au fost mutate în Biserica Schitului Iezer.

Sfântul Antonie și darul înainte-vederii și al vindecării

Se spune că pentru credința sa, Sfântul Antonie a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii și al vindecării. Cei care veneau la peștera Cuviosului pentru învățături și rugăciune îndată li se împlinea cererea. De asemenea, Sf. Antonie avea și câțiva ucenici de la schit. Aceștia veneau la el în zile de sărbătoare și îi aduceau cele de care avea nevoie. Ba chiar mai mult de atât, se spune că nu doar în acest schit avea ucenici, ci și în alte schituri și mănăstiri, numele Cuviosului Antonie ajungând să fie cunoscut chiar și până dincolo de Carpați, în Transilvania.